Няма граници за Образование без раници

10793
Няма граници за Образование без раници
Снимка: Кhan Аcademy

Кризата с Коронавируса може би хвана Министерство на Образованието леко неподготвени (по думите на самия министър), но пък за сметка на това училищата и най-вече учителите и родителите показаха изключителна адаптивност и за много кратко време реорганизираха образователния процес така, че той да продължи от вкъщи. Една от причините да успеят толкова бързо да заработят по един нов начин е… че този начин всъщност не е чак толкова нов.


В България от няколко години работят редица млади и амбициозни хора, чиято цел е да ускорят процеса на дигитализация на образованието, водени от мисията, че само така то наистина ще изпълни една от основните си обществени цели - да даде равен старт на младите хората. И днес, когато изненадващо удари часът да бъде тестван техния труд, се оказа че те са свършили повече от чудесна работа.

След този дълъг увод преминаваме към същината на този материал, в който ще ви представим именно едни от хората, благодарение на които учители и родители се оказаха изненадващо подготвени да реагират на кризата - прекрасните, вдъхновяващи хора от Сдружение “Образование без раници”!

Ще си говорим днес с:

Розалина Лъскова - изпълнителен директор на Сдружението и магистър по право и бизнес администрация, с богат опит в държавните институции в България и Германия;

Венеса Маджарова - славист, българист, педагог, госпожа по БЕЛ на осмокласниците от ЧПГДН “СофтУни Светлина” и братовчедка на третокласник, помагаща му в дистанционното обучение.;

Иван Господинов - обичан млад български учител, магистър по образователни науки от Великобритания и докторант по философия на образованието в Германия;


Мариета Радулова - психолог, обучител, родител на две момчета и координатор локализация и проекти в ОбР.

Силен екип, с ясна мисия и с вече постигнати страхотни резултати.



Actualno: Кога възникна Сдружението, как, кой го инициира?

Розалина Лъскова: “Образование без раници” се създава през 2015 г. от 12-13 от най-активните хора, ангажиращи се от години преди това за българския превод на най-голямата безплатна платформа за общо образование в света - Кан Академия.


Венеса Маджарова: В началото преводът на световноизвестната платформа започва като доброволческо движение на група от ентусиасти, които осъзнават ценността на Кан Академия и искат да спомогнат тя да бъде налична и на български език - за да могат всички българи да се възползват от полезните ѝ, напълно безплатни ресурси. От 2011 г. насам в българската версия на Кан Академия са вложени хиляди часове труд. До учредяване на “Образование без раници” над българската версия работят стотици доброволци – преводачи, редактори, учители и специалисти от различни области. 


РЛ: От 2015 г. започва изграждането на постоянен екип и набирането на финансиране, така че работата да продължи в по-сериозни темпове, да се гарантира максимално високо качество и да се разширят дейностите. Към днешна дата Кан Академия вече има на български основното съдържание, на български е и мобилното приложение, което няма аналог в страната; провеждаме обучения за учители и консултираме директори и училищни колективи по теми около дигитализацията на образованието и иновациите в училище и в учебния процес. 


ВМ: От началото на извънредното положение екипът ни е положил безброй часове извънреден труд, за да консултира и обучава учители, директори, родители, така че да се почувстват по-сигурни във възможностите си, свързани с дигитализацията и да преминат по-лесно през провеждането на дистанционното обучение в България.



Actualno: Основната ви дейност е да направите Кан Академията достъпна в България - докъде сте стигнали в този процес и какво предстои?


ВМ: Държим да подчертаем, че Кан Академия не е само и единствено платформа за съдържание, а също и ценен ресурс с куп инструменти в помощ и на учителя, и на родителя в ежедневната им грижа за учениците, защото им показва колко време е работено/учено в платформата, над кои уроци и задачи и с какъв напредък - за всеки ученик (и за целия клас).


МР: По отношение на съдържанието, към този момент екипът ни е превел почти половината от оригиналното съдържание на сайта (на английски език). Близо 5000 видеоурока, както и десетки хиляди упражнения, тестове и статии по математика, физика, химия, биология, астрономия и космология, компютърни науки и програмиране, здраве и медицина, музика, философия, световна история - вече са на роден език, напълно безплатни и достъпни, както за над 90 милиона други потребители по цял свят. 


РЛ: Този гигантски труд е възможен благодарение на щастието в екипа ни да работят и да се ангажират изключително мотивирани и амбициозни хора, вярващи в каузата “безплатно образование на световно ниво за всеки, навсякъде”. Както и на също така отдадени индивидуални дарители и партньори, които ни подкрепят през годините, сред които Фондация “Америка за България”, Сладкарници "Неделя", Посолството на САЩ, Telus International, Skyscanner, Microsoft Bulgaria. 



Кан Академия е ненадмината по математика и изключително силна по точните науки. Но безценни са и другите покрити теми:


МР: Така например по философия, освен история на философията, метафизика, теория на ценностите, епистемология и други ключови философски дисциплини, курсът предлага и цял раздел, посветен на критичното мислене. Днес сме заляти от многобройни източници на информация и фалшиви или манипулативни новини, затова умението за критично мислене неслучайно е припознато като една от ключовите компетенции на 21. век. Видео уроците и упражненията в Кан Академия ще помогнат на младите хора да мислят ясно и независимо, да засичат несъответствия в разсъжденията, да разбират логическите връзки между идеите и да създават и оценяват аргументи. 


Малко се знае и, че Кан Академия е официалният партньор на College Board за напълно безплатна подготовка за изпита SAT®. На всичкото отгоре има вече и проучвания, доказващи, че подготовката за SAT с Кан Академия води до по-висок резултат на изпита!


За улеснение на ученици и учители, уроците по математика и по физика са подредени по българската учебна програма по класове. Повечето преведени курсове засега следват логиката на оригиналните от Кан Академия, а именно - развиване на знанията и уменията чрез учене стъпка по стъпка до съвършенство. Съдържанието в тях в голяма степен надскача изискуемото по българските учебни стандарти и е по-широкообхватно и общообразователно. 


Какво следва? С подкрепата на Посолството на САЩ в момента довършваме курса по Световна история, който ще бъде цялостно готов през лятото. От посолството на САЩ ни подкрепиха в извънредната ситуация с възможността да преведем и актуални за учители, родители и ученици материали и насоки, свързани с дистанционното обучение и подпомагане на ефективната подготовка на децата от вкъщи. Материалите са достъпни на сайта на “Образование без раници”, в Помощния център на Кан Академия.


С очаквана продължаваща подкрепа от “Америка за България” скоро ще продължим и по превода на курсове от висшата математика (например Интегрално смятане), ще довършим курса по Здраве и медицина и другите науки. С Deloitte говорим за тяхна про боно подкрепа за съдържанието по финансови пазари и икономика. 


РЛ: Продължаваме да търсим нови партньори, за да обхванем полезно съдържание като това по предприемачество, електроинженерство или история на изкуството, или нови курсове по компютърни науки. 


Actualno: Работите заедно с преподаватели за имплементирането на Кан Академия в нашата образователна система - какви са трудностите (ако има такива)?


ИГ: Основният проблем, който ученици и учители намират в Кан Академия е, че не става за зубрене. Това е сайт, който няма да ти каже кога коя думичка да кажеш в час, а ще те държи в режим на упражнения и учене, докато не разбереш материята, независимо в коя част на света си и в коя образователна система учиш. Затова и сме имали понякога оплаквания от вида “числовата ос се учи в трети клас, невъзможно е да се покаже на учениците още в първи клас”. Tакъв тип коментари ни показват, доколко определени педагогически практики в българското училище са въпрос на ритуализация. В Кан Академия няма ритуал числовата ос да се учи в трети клас - учи се тогава, когато е готов даден ученик.


Българското образование вече от 5 години би трябвало да се води по уменията на учениците, а не по информацията в учебника, но за съжаление тази част от реформата не остава добре комуникирана и не изглежда да е добре разбрана. Да не говорим колко грозно се политизират понякога реформите в учебното съдържание от партии или медии. В България все още обсъждаме най-вече “съдържанието” и всички други важни за образованието теми остават на заден план за обществото. Затова и лесно се прокрадват фалшиви новини, че еди кой си урок отпадал, но нищо от това не е важно и показва само, че сме назад в мисленето си за образованието. Важни са учениците и учителите. Кан Академия поставя фокуса върху ученика и взаимодействието му с учителя, а не върху материала. 


МР: Във физиката и математиката има разлика в използваните понятия и означения в България и в други страни. Това обикновено обърква учениците и затруднява и учителите. Например има клипове, които представят изцяло различни от нашите мерни единици, но сме ги превели именно с цел добиване на обща култура при децата и изграждане на качества като гъвкавост и адаптивност, които ще им послужат в бъдеще и ще ги направят конкурентноспособни и с равни шансове на глобалния пазар.


Actualno: Какви са вашите наблюдения относно ползите от Кан Академия?


МР: Ползите са в много направления. Най-голямата полза е безспорна - безплатно качествено образование на световно ниво, а от 2019 г. - то може да е и директно в джоба ти, с мобилното приложение на Кан Академия.


Огромна полза е, че системата на Кан Академия е разработена да дава точна и моментна обратна връзка. Докато учениците практикуват различни умения с помощта на упражнения, тестове и предизвикателства за майсторство, системата им предоставя незабавна обратна връзка и помощ. Учители, родители и всеки ментор, свързан с профила на ученик, вижда във всеки един момент как учащият се справя и къде евентуално има нужда от помощ. Така Кан Академия помага за повишаване на ангажираността на учениците, като им предоставя възможност да проследяват собствения си напредък и да овладяват до съвършенство нови умения, защото платформата идентифицира и не допуска дупки в знанията. Учащите получават допълнителна мотивация и чрез елементи на игрофикация.


Друг огромен плюс е, че Кан Академия се интегрира се изключително лесно с Google Classroom - ако имаш профил или виртуален клас в едната платформа, можеш автоматично да работиш и в другата. Лесен достъп до Кан има и с MS Teams/ Office 365. От началото на месец април 2020 г. платформата ШКОЛО също интегрира в учебните си материали близо 4500 видео урока на Кан Академия и само за един месец вече имат над 11000 гледания.


Кан Академия може да се използва и за подготовката за национално външно оценяване и за матурите по математика и повечето науки, както и за кандидатстудентска подготовка за специалности като математика, компютърни науки, медицина, химия, физика, биология.



Actualno: Освен работата ви с Кан Академия, какво друго от добрите световни примери за дигитализация на образованието бихте искали да видите в българските училища?


ВМ: Бих искала да вървим в посока на осъзнатостта, че ролята на учителя е да бъде фасилитатор и помощник в процеса на учене, а не изпълнител на самия него. Смятам, че учениците трябва да си дават повече сметка, че те са главните действащи лица в процеса и че е и тяхна отговорността за неговото случване. Все още ние като учители се опитваме да поемем по-голямата тежест и да "поднесем" смляна порцията знание, но практиката показва, че предподготовката и самоподготовката на учениците е изключителна важна за тяхното развитие. Това не е абдикиране на учителя от ролята му или мързел, а напротив - когато процесът в класната стая се обърне и учениците са се подтрудили самостоятелно, като са се информирали по темата от различните източници, които учителят им е предложил или които сами са намерили, те стават доста по-ангажирани с тематиката, тренират уменията си (работа с различни източници; обобщение, анализ и презентиране на информация) и се превръщат в активна страна в разговора, защото монологът на учителя се е превърнал в диалог. Това е само един пример за добра практика, която можем да се опитаме да прилагаме по-целенасочено и осъзнато в класните си стаи.


РЛ: Добрите световни примери не са просто примери за дигитализация, а действително са по-скоро примери за добри и иновативни практики с дигитални инструменти. Между другото, ние организираме и страхотно (онлайн и офлайн) обучение за учители и директори на тема иновативни образователни практики от цял свят. Нашите усилия да подкрепяме училища и учители по такъв начин пък се подкрепят например от “Америка за България”, Фонд Активни граждани по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, Vivacom, Haemimont, Столична община и др. Всеки дарител може да “подари” консултация или обучение на преподавател или училище.


Actualno: Един от големите проблеми в българското образование (както и в здравеопазването например) е високата средна възраст на хората, които работят в него. Смятате ли, че платформи като Кан Академия могат в един момент напълно да изместят присъствената форма и да решат проблема с обучение на деца там, където няма никакъв преподавателски ресурс? Е ли това научна фантастика и практично ли е изобщо?


ВМ: Целта на Кан Академия е да подкрепи учителя в образователния процес, а не да го измести в класната стая. В случай обаче като този, който описвате, Кан Академия може да бъде много ценен ресурс, особено заради функционалностите си, които помагат на учащия чрез система за управление на ученето, т.нар “система за майсторство”. През цялото време тя анализира напредъка на учащия (на базата на упражненията) и го насочва – показва му пропуски в знанията и да му препоръча видеа, които да изгледа, за да ги попълни или го насърчава да продължи напред до “100% майсторство”. 


В този смисъл Кан Академия може да бъде ценна помощ в ситуация, в която няма никакъв преподавателски ресурс. Платформата може да е инструмент в ръцете на всеки “ментор”, дори да не е специалист по предмета. А и лесно да се използва за дистанционно преподаване от учител, намиращ се в друго населено място. 


Но все пак се надяваме да не се стига до такива моменти, тъй като взаимоотношенията между ученика и учителя са изключително важни. Не случайно всеки от нас до ден днешен си спомня поне един любим свой учител от ученическите си години.


Actualno: Имате ли страхове в процеса на дигитализация и ако да, какви са те? 


ВМ: Страхът ми е в неправилното разбиране на същността ѝ и следствие на това - неправилното ѝ прилагане. Често дигитализацията се асоциира с безконтролно използване на технологиите в час или пък се свежда само до закупуване на компютърна техника за училище. Дигитализацията на образованието е много повече от това. Тя е въвеждане и прилагане на иновативни методи в обучението; използване на инструменти, които позволяват на учителя да работи върху индивидуалните нужди на всеки един ученик и да развива у него умения, а не "сухи" знания; култура на използване на технологиите за учебни цели от страна на учениците, както и начин на организиране на учебния процес и неговото проследяване. Дигитализацията е процес, който трябва да бъде изпълнен в цялост, за да извлечем максимално от възможностите, които тя ни предоставя.


Actualno: Как ние и нашите читатели можем да ви помогнем?


ВМ: Искаме да продължим да помагаме на българското образование в неговото осъвременяване и да продължаваме да подкрепяме българските ученици, учители, родители и изобщо всички учащи, без оглед на възрастта. Но като неправителствена организация с идеална цел, която се финансира от местни дарения, можем да го правим само с подкрепа на място. Затова бихме искали да призовем всички хора, които смятат дейностите ни за полезни и които вярват в каузата ни за по-качествено образование в България, да станат наши ежемесечни дарители. Дори малки дарения, но всеки месец и от голяма група хора, биха ни дали финансова сигурност и по този начин бихме могли да се фокусираме още по-усилено върху основните си дейности, които вярваме са от полза за цялото общество. 


РЛ: Същото важи и за различни организации, компании, институции, както вече споменах на два пъти и по-горе - постоянно имаме нужда от нови партньорства и подкрепа, както финансова, така и като принос в натура или про боно експертиза.


ВМ: Ще се радваме също, ако Ваши читателите, ползващи Кан Академия, споделят своята история около Кан Академия с нас. Защото знаем, че сайтът помага на все повече хора и в България, и искаме да разказваме за това, да мотивираме всички останали да я използват и да се развиват!


Actualno: Има ли граници за Образование без раници?


МР: Много често бъркат името ни и ни обявяват като “Образование без граници”. Но както се казва, лапсусът е верен - все пак ние даряваме образование без граници и сме без раници :)


ВМ: В “Образование без раници” сме се събрали "действащи мечтатели”, защото не ни е страх да си поставяме високи цели и да мечтаем смело за големи промени към по-добро. Ясно осъзнаваме обаче колко труд се изисква за осъществяването им и не просто мечтаем, а работим усърдно за случването им. Ние сме малък екип, който превежда най-мащабния онлайн портал за общо образование в света; правим обучения на стотици учители в България, в които споделяме световен и собствен опит за добри практики в класната стая; чрез състезания за ученици и др. се опитваме да запалим интереса  към знанието у децата и да го развиваме. Изразяваме позиция за нужните промени в образованието и предлагаме скалируеми решения за осъществяването им, а в условията на ситуацията с Covid-19 работим интензивно и с Министерство на образованието и науката по въпросите за дистанционното обучение. Всичко това е потвърждение, че няма граници за “Образование без раници”! Но със сигурност можем да допринесем още повече за обществото ни, ако бъдем подкрепени от повече дарители.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от УМНО И МЛАДО:

Тригодишно момче се научи да брои до сто на шест езика

Основно училище в смолянско село се сдоби с 3D принтер и STEM център

Безплатна мобилна игра развива меките умения на децата (ВИДЕО)

Менторска програма „Готови за утре” – младежи помагат на деца

Добавена реалност и умни чинове влязоха в училищните класни стаи (ВИДЕО)

5 начина да рестартираме образованието

Искра Джанабетска за Книговище и четенето като игра и удоволствие

В ерата на по-голяма автоматизация, образованието трябва да дава умения

Работните умения на утрешния ден и как да ги придобием

Технологиите в класните стаи формират бъдещето на образованието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Умно и младо