Шестте най-силни страни на онлайн образованието

21743
Шестте най-силни страни на онлайн образованието
Снимка: iStock/Gulliver

Навлизането на технологиите в образованието ще доведат до някои от най-големите промени в преподаването, които ще видим. От години хората, които създават образователните п

олитики, учителите, родителите и учениците разбира се, претеглят ползите от дигитализирането на училището и въвеждането на нови методи. Защото някои от плюсовете са очевидни - електронното образование позволява знанието да стигне до повече деца и младежи, и да увлече повече от тях в различни теми.

В днешно време учениците имат съвсем естествена и пряка връзка с технологиите. Те са израснали с тях и са ги превърнали като част от тъканта на своя живот. Дигитализацията на образованието обаче не е просто в това да вкараме различните джаджи в класната стая. Съществено е как се променят взаимоотношенията между учителя и ученика.

Исторически погледнато, за последните петдесет години нивото на ангажираност на учениците в класната стая не е било толкова ниско. Преподавателите на много места са “във война” с безбройните устройства, които носят със себе си децата. И тук разковничето е как тези устройства ще бъдат използвани - дали ще насърчат ефективността или ще доведат до още по-ниска ангажираност?

Дейвид Гуудръм, директор по академични технологии и информационни услуги в Университета в Орегон споделя:

“Дигиталното образование е в това да се създават нови възможностите за увличане на учениците. Да създадем дигитална среда, в която различните факултети и отдели да си взаимодействат по-добре. Да създадем смесени курсове по различни теми, но също така и персонализирани инструменти. Да преосмислим стратегиите си за учене.”

“21 век изисква от учениците не само да консумират знанието, но и да връщат обратно, като се превърнат в създатели на дигитално съдържание, като демонстрират по-добри комуникационни умения и например използват по-умело технологии за визуализиране на данни.”

С това на ум, занапред в тази статия ще прегледаме положителните тенденции в дигитализацията на образованието:

1. Моментната обратна връзка

Чрез съвременните електронни учебници и електронни учебни стаи може да насърчаваме поведението на учениците по време на клас, както и да получим моментна обратна връзка за тяхното мнение, чрез общи анкети или персонализирани въпроси.

2. Технологиите, които насърчават участието на учениците

Онлайн анкетите са лесен инструмент за допитване едновременно до всички ученици. Така например по-притеснителни деца могат да изкажат своето мнение наравно с другите. Посредством различни механизми за периодична проверка на отделните ученици можем да си изградим и много ясна представа кога и къде отделните ученици се затрудняват. Това от своя страна пък ни дава възможност да работим индивидуално с трудностите на всяко дете.

Електронните анкети могат да ви дадат и отлична обща представа за нивото на един клас, защото те могат да бъдат анонимни и вие да получите възможно най-честните отговори. С тази информация всеки учител може да си изгради по-точен план кои са проблемните места в обучението и да ги реши по-ефективно.

3. Ученето става по-забавно

В днешно време вече има изобилие от различни платформи, които позволяват на учителите да преподават посредством различни игрови формати или състезания. Това са методи, които са естествено близки до новото поколение, защото то е израснало с компютърните игри. Тук ключовото е целите на игрите да съвпадат с целите на обучителния материал.

4. Автоматизиране на задачите

Автоматизирането, както и при производствените процеси, може да ускори много процеси. Например следенето на услеха на един ученик може да е автоматично. Автоматична може да бъде и обратната връзка към учениците. Един такъв пример виждаме в Джорджия Тех, където един професор успя да създаде изкуствен интелект, който да отговаря на някои от въпросите на студентите. Разбира се, има въпроси на които само човек може да отговори и на тях професорът обръща лично внимание. Целта тук е да се снижи времето за досадни, дребни задачи и да се инвестира свободното време в по-градични и големи такива.

5. Дигитализацията дава моментен достъп до информация, която да помогне на ученика

Особено важно е учебниците и помагалата да са в крак с последните новости в науката. Процес, който до скоро беше бавен и мъчителен. Някои от нас си спомнят времената, когато за нови учебници се чакаше с години, а после пък имаше моменти, в които съдържанието откровено се разминаваше и наставаше объркване. Благодарение на дигитализацията процесът на създаване на учебно съдържание може да бъде буквално моментен.

Много по-лесно е и допълването на информация през общите платформи, като преподавателите могат постоянно да добавят нови и нови източници на информация.

6. Дигиталните умения като животоспасяващи

Да си дигитално грамотен днес е по-важно отколкото да притежаваш специфични технически умения, според някои от последните проучвания. Ключово за успеха на съвременните хора е да могат да различават надеждната от ненадежната информация, да се ориентират бързо в дигиталната среда, да умеят да представят бързо и точно своята гледна точка.

Ако преди време работата по различни проекти беше ограничена единствено в рамките на училището, днес учениците и студентите могат да продължат проучванията си от всяка точка, на която имат достъп до интернет.

Източник: Tophat.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от УМНО И МЛАДО:

Тригодишно момче се научи да брои до сто на шест езика

Основно училище в смолянско село се сдоби с 3D принтер и STEM център

Безплатна мобилна игра развива меките умения на децата (ВИДЕО)

Менторска програма „Готови за утре” – младежи помагат на деца

Добавена реалност и умни чинове влязоха в училищните класни стаи (ВИДЕО)

5 начина да рестартираме образованието

Искра Джанабетска за Книговище и четенето като игра и удоволствие

В ерата на по-голяма автоматизация, образованието трябва да дава умения

Работните умения на утрешния ден и как да ги придобием

Технологиите в класните стаи формират бъдещето на образованието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Умно и младо