Технологиите в класните стаи формират бъдещето на образованието

13731
Технологиите в класните стаи формират бъдещето на образованието
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте учител, най-вероятно вече знаете за всички начини, чрез които съвременните технологии могат да ви бъдат полезни в класната стая. Дали ще ползвате таблети или умни дъски, интернет или социални медии, технологиите оказват влияние по толкова разнообразни начини, че е трудно да ги изброим. Но това, което рядко се споменава, е че много учители не получават знания как ефективно да прилагат тези технологии в класната стая.

Нека представим нови възможности пред вас и вашите ученици. Ще маркираме различните дигитални инструменти и ще обясним как да ги използвате ефективно и професионално. Да научите как технологиите променят света на образованието ще ви помогне да разберете как най-оптимално те да помогнат и в постигането на вашите цели като учител.

Николай Николов от ABLE Mentor: Ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото

ABLE Mentor подкрепя ученици от горните класове на гимназия да развиват потенциала си, помагайки им да се ориентират по-добре в морето ...

Има няколко основни инструмента, които ще направят живота ви в класната стая по-лесен. И повечето учители, които ги използват, ще се съгласят - с тяхна помощ учебният процес наистина е по-лесен.

В обучението все повече се употребяват лаптопи, таблети или други мобилни устройства. Смартфоните вече не са нещо, което забраняваме, а дори напротив - изискваме от учениците да имат под ръка основни приложения и инструменти на тях.

5 начина, с които технологиите помагат на учителите:

1. Автоматизиране на ежедневни задачи. Едно от най-големите предимства на тези технологии е, че пестят време. Много от приложенията например следят присъствието, съответно на учителя не му се налага да брои. Учениците могат да се маркират на таблета при влизане в класната стая, докато учителят се подготвя за часа. Други задачи пък изцяло отпадат от ежедневието, като например правенето на фотокопия.

2. Опростено оценяване. Оценяването е нещо лесно с помощта на редица инструменти, които ви позволяват да правите бързи и масови тестове. Много приложения дават отчет на момента и учителят знае кой ученик как се е справил. Така се спестява много време извън часовете, което обикновено отива за проверки. Това от своя страна дава възможност на преподавателя да се съсредоточи върху прогреса на учениците и значително по-рано да открива появилите се проблеми.

Тийнейджъри представиха свои решения за медийна грамотност

Как да създаваме съдържание в интернет, без да застрашаваме сигурността си? Кои са белезите на фалшивите новини? Как да отразяваме етич...

3. Създаването на план за часа също не е нужно да е толкова времеемко. Ако страдате от липса на идеи, една бърза проверка в интернет или консултация с друг учител онлайн бързо може да реши проблема. Не е нужно винаги да откривате топлата вода, понякога е достатъчно да приложите правилно добрия пример. А с новите технологии това е още по-лесно.

4. Бърза обратна връзка и по-бърз процес. Учителите могат да използват Google Drive или друг тип облачни приложения за редактиране и оценяване на материали. Когато учениците подадат онлайн своите домашни работи, за учителите е по-лесно да ги прегледат. Благодарение на паметта на тези облачни системи, учителите могат да проверяват и редакциите на учениците - тоест да разберат къде ученикът се е чудил и е променил нещо.

5. Комуникацията с родителите - родителските срещи са невъзможни в пандемичната обстановка, но родителите могат по друг начин да наблюдават представянето на децата си в училище. С помощта на електронния дневник те бързо и лесно следят оценките им чрез приложение на смартфона си. Така родителят във всеки момент може да научи каква оценка е получило детето му и защо. Може да се свърже с учителя и да разбере допълнителна информация, ако му е нужна. Чрез технологиите родителите имат активно участие в учебния процес и могат да допринесат за подготовката и мотивацията на децата си.

5 начина, с които технологиите помагат на учениците:

1. Подготвят младите за бъдещето. Работата с различни платформи и приложения от най-ранна възраст помага на подрастващите да бъдат по-подготвени за бъдещето. Колкото по-рано придобият тези знания и умения, толкова по-лесно ще им бъде в бъдещата им кариера.

Българската рецепта за успешно дигитално училище

В рубриката ни “Умно младо” ще ви запознаем с две дами, които от първа ръка ще ни разкажат за това каква е рецептата на усп...

2. Образование и кариера. Висшето образование носи още повече срещи с новите технологии, което прави задължителни уменията за работа в дигитална среда. Различните платформи, социални мрежи и приложения в интернет са мястото, където младите хора ще търсят и намират работа, ще се вдъхновяват и ще намират решения на много от проблемите си. А участието във видеоконферентни разговори и комуникацията с партньори от цял свят ще им създаде много нови възможности.

3. Все по-важно е да можем да презентираме себе си онлайн. И колкото по-рано разберем как работи интернет, толкова по-добър имидж ще успеем да си изградим. Това повишава възможностите за намиране на качествена работа. Ранното овладяване на дигиталния свят допринася и за киберсигурността - защита на личните данни, предпазване от измами, както и от хора, които по един или друг начин искат да злоупотребят с вас.

4. Създаване на базови житейски умения - кандидатстването за работа в Интернет, писането на автобиография и мотивационно писмо, създаването на презентации и електронни таблици… това вече е като дишането. Базовото ниво вече се разгръща и скоро ще включва създаването на уебсайтове, реализиране на кампании в социалните мрежи и други умения в дигиталния маркетинг.

5. Глобалната полза - контактите, които световната мрежа ни помага да изградим, отдавна надминават само нашия близък кръг. В днешно време учениците споделят опит и знания не между класове и училища, а между държави и континенти. Затова възможно най-ранното включване на технологиите ще отвори още врати пред учениците, за да намерят най-доброто си аз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com