10 храни, които повишават на имунитета и ни предпазват от заболявания

2556
10 храни, които повишават на имунитета и ни предпазват от заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Имунната система е естественият защитник на нашето тяло, който му помага да отблъсква атаките на вируси и бактерии, както и да се възстановява след болести. Добре функциониращата имунна система може също така да намали тежестта на симптомите на заболяването. 

Един от най-добрите начини за укрепване на имунната система е чрез подходящ хранителен режим, за който трябва да се грижим не само по време на настинките. 
Редовната консумация на подходящи храни ще осигури на организма ни макронутриентите, витамините и минералите, необходими за поддържане на вътрешната хомеостаза и стимулиране на имунитета.

Средства за укрепване на имунната система  

Риба 

Рибата, особено мазните риби като сардини, сьомга, херинга или скумрия, са източник на омега-3 ненаситени мастни киселини. Благоприятното им въздействие върху имунната функция е описано в много научни изследвания. 

Защо яйцата са толкова полезни?

Чесън 

Особено благоприятно въздействие върху здравето се приписва на приема на ферментирал екстракт от чесън, което е потвърдено от изследователите. Приемът му може да подобри функцията на имунните клетки (Т и NK лимфоцити) и да намали тежестта на симптомите на настинка и грип. От друга страна, пресният чесън е известен преди всичко с антимикробните си свойства, благодарение на съдържанието на алицин, което го прави ефективно средство в борбата с вирусите, бактериите и гъбичките.  

Кисели краставички 

Киселите краставички са естествен пробиотик, който действа благоприятно на чревната микрофлора. В киселите краставички присъстват млечнокисели бактерии, които осигуряват защита срещу патогенни бактерии и отделят съединения, които потискат растежа на патогените. Освен това маринованите зеленчуци са сензационен източник на витамини и минерали, включително витамин С. 

Цитрусови плодове  

Цитрусовите плодове обикновено се свързват с витамин С, който от своя страна повишава имунитета. Витамин С координира функциите на човешката имунна система, включително функцията на епителната бариера, хемотаксиса и антимикробната активност на фагоцитите, функцията на клетките естествени убийци (NK) и пролиферацията и диференциацията на лимфоцитите. 
Витамин С може също така да съкрати продължителността на симптомите на настинка. 

Изненадващи ефекти от пиене на сок от червена боровинка

Мед 

Медът е известен от древни времена със своите благоприятни за здравето свойства, като проявява противовъзпалително и антибактериално действие. Той е богат на микро- и макроелементи, витамини и полифенолни съединения, които са антиоксиданти. Антибактериалните му свойства се дължат на наличието на лизозим - ензим, който разтваря клетъчните стени на грам-положителните бактерии. Водата с мед и лимон е чудесна напитка през цялата година, тъй като не само хидратира и утолява жаждата, но и попълва минералите.  

Куркума 

Тази популярна подправка има много благоприятни за здравето ефекти, дължащи се на куркумина - активно вещество, което, наред с другото, потиска активността на протеините, участващи в развитието на възпалителния процес. Учените са открили също, че куркуминът може да повиши нивата на кателицидин - пептид, който помага за предотвратяване на бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Ето защо е добре по време на инфекция да се консумират храни с куркума и да се пият настойки, направени от нея. 

Джинджифил  

Коренът на джинджифила е популярен хранителен продукт, който най-често е съставка в азиатските ястия. Тази подправка е домашен лек за различни заболявания, включително гадене, стомашни болки, дихателни проблеми и настинки. Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства джинджифилът може да укрепи имунитета ни. 

Подобрете здравето си още днес: Ето как

Натурално кисело мляко 

Микрофлората, съдържаща се в пробиотичните кисели млека и ферментиралите млечни напитки, населява чревните епителни клетки, като по този начин се конкурира с патогенната микрофлора, потискайки нейния растеж. Освен това пробиотичните бактерии (особено щамовете Lactobacillus и Bifidobacterium) оказват влияние и върху секреторната функция на имунната система, особено свързана с отделянето на антитела, главно от клас IgA. По този начин те проявяват свойства, които стимулират имунната система, предотвратявайки чревни инфекции и автоимунни заболявания. 

Арония 

Аронията е растение с огромен лечебен потенциал. Тези свойства се дължат на полифенолите, съдържащи се в плодовете му: антоцианини, фенолни киселини и флавоноиди, които са най-добрите уловители на свободните радикали. Допълнително предимство на аронията е нейното богатство от витамини и минерали (витамини: С, В2, В6, Е, Р, РР, провитамин А и микроелементите бор, манган, молибден, желязо, мед и йод). Плодовете на черната арония съдържат 4 пъти повече полезни полифеноли, отколкото други (като къпина, касис или боровинка).  

Алое вера 

Алое вера като растение с имуностимулиращо действие е известно още от миналото. Сред компонентите, които имат най-голям ефект върху имунната система, са полизахаридите, сред които ацеманан и гликопротеини. Активните вещества, изолирани от алое вера, въздействат върху много елементи на имунната система, включително активират В лимфоцитите да произвеждат антитела и стимулират митотичните деления на В лимфоцитите. 
Сокът от пресни листа на алое вера се използва за производството на имуностимулиращи препарати. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com