10 начина да се справите с пролетната умора

3429
10 начина да се справите с пролетната умора
Снимка: iStock/Guliver

Пролетната умора е чест спътник на най-хубавия сезон в годината – този на пробуждането на природата и новия живот. Жалко е да го прекарате уморени, отпаднали и без желание да се насладите на първите топли слънчеви лъчи, поради което е важно да знаете симптомите, причините и как да се справите с тях и да преодолеете пролетната умора. Причините за пролетната умора са липсата на слънчева светлина през дългата зима, водеща до ниски нива на витамин Д3, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, причиняваща липса на жизнено важни витамини и минерали, намалената физическа активност през зимните месеци и други. Симптомите обикновено включват замаяност, отпадналост, липса на настроение и желание за активност, раздразнителност, липса на концентрация, загуба на съня, но има случаи, в които пролетната умора е по-тежка като симптоматика от грип, което нарушава ежедневния ритъм на живот на страдащия. За да се справите с пролетната умора и да си върнете насладата от живота, изпробвайте тези съвети.

1.       Започнете да спортувате, въпреки че се чувствате уморени. Колкото повече се движите, толкова по-лесно ще преодолеете пролетната умора. Не се натоварвайте с тежък спорт като фитнес и тежести. Плуване, разходки сред природата, спорт на открито са най-добрият избор в този момент.

Десет начина как да преодолеем пролетната умора

Неприятната и мрачна зима вече е към края си и първите признаци на пролетта вече са факт. Наред със съживяването на природата, пролетта...

2.       Подобрете храненето. Уверете се, че си набавяте всички нужни витамини и минерали. Променете менюто си така, че да съдържа прясно месо, сурови зеленчуци и плодове, мляко, ядки. Изключете или силно ограничете храните с висок гликемичен индекс, тестото и захарта.

3.       Хидратирайте тялото си. Пийте повече вода или чай. Добрата хидратация е важна, за да преодолеете пролетната умора.

4.       Заложете на зелено. Това включва много време прекарано сред разцъфналата природа и много зелени храни – коприва, спанак, марули, зелен чай, ябълки. Всички те са богати на ценни за тялото ви вещества и антиоксиданти и ще подкрепят организма ви в борбата с пролетната умора.

5.       Заредете се с позитивни мисли. Мислете за топлото време, за идващото лято, безкрайното море и за всичко хубаво, което предстои.

6.       Осигурете си добър и спокоен 8-часов сън в проветрена стая. Постарайте се да увеличите достъпа си до кислород. Липсата му причинява главоболие и сънливост.

Лекар обяснява защо изпитваме пролетна умора и как да я избегнем

Филип Кузменко - лекар, кардиолог и диетолог разказа кои са основните причини за пролетна умора и неразположение през пролетно-есенния ...

7.       Намерете си ново хоби. Всяко ново занимание, което ангажира съзнанието ви и вършите с удоволствие ще ви разсее от лошите мисли и ще ви тонизира, потискайки умората. 

8.       Обърнете внимание на емоционалното си състояние. Ако се чувствате тъжни или депресирани, срещнете се с приятели и си организирайте шопинг тур, отдайте се на масаж или си направете нови прически. Промяната ще ви накара да се усмихнете, а новото самочувствие ще повиши тонуса ви.

9.       Детоксикирайте тялото. Сега е времето да се освободите от натрупаните шлаки през зимните месеци, както и от излишните килограми. Детоксикацията е път към здравето и облекчаването на пролетната умора.

10.   Направете си чай от розмарин. Той съдържа циенол, който подобрява кръвообращението и по този начин се справя с умората.

Усмихвайте се и прекарвайте време със семейството, любимия и приятелите си. Припомняйте си, че пролетната умора е кратко неразположение, а най-хубавите месеци от годината предстоят.

Съвети, с които да избегнеш пролетната умора

Когато настъпва преходът между отиващата си зима и идващата пролет, има едно-единствено нещичко, без което някак си не можем да ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com