15 основни храни за детоксикация – добавете ги към вашата диета

4699
15 основни храни за детоксикация – добавете ги към вашата диета
Снимка: iStock/Guliver

Почистването на тялото вече се е превърнало в навик за много съвременни момичета, които се грижат за здравето и фигурата си. Но не всеки има време и възможност да се подложи на сложни процедури. Предлагаме алтернатива на детоксикацията: за постепенно прочистване на тялото ще бъде достатъчно да включите в диетата си продукти от нашия списък.

15 основни храни за детоксикация

1. Зеленолистни зеленчуци (зелени салати, целина, зеле, спанак)

Яжте ги сурови, добавяйте ги към бульони, зеленчукови салати, гарнитури и пресни сокове: те могат да предпазят черния дроб от вредни токсини (пестициди, тежки метали).

2. Лимони

Направете лимонада, добавете лимонов сок към дресинги за салати, горещи ястия (много рецепти често изискват добавяне на пресен лимонов сок), пийте вода с лимон и мед - тя перфектно утолява жаждата. С една дума, не пренебрегвайте витамин С! Той отдавна е признат с право за детокс витамин: той прави всички токсини и отпадъци водоразтворими и лесно се отстраняват от тялото с излишната течност.

3. Кресон

Добавете шепа към салати, супи и сандвичи. Пресните листа от кресон ще действат като отличен диуретик, а също така ще доставят на тялото полезни минерали.

4. Чесън

Може безопасно да се добавя към повечето ястия. В допълнение към незаменимото си качество да подпомага работата на сърцето, той също така активира производството на чернодробни ензими, помагайки на тялото да „филтрира“ токсините и други вредни вещества.

Консумацията на тези храни ще ви помогне за детоксикация на тялото

5. Зелен чай

Предпочитайте го пред черния чай и кафето. Наситен с антиоксиданти, той е може би най-добрият начин за освобождаване на тялото от излишните течности, а съдържащите се в него катехини активират черния дроб.

6. Кълнове от броколи

Те могат да бъдат закупени от магазини за здравословни храни и био. Разбира се, можете да ядете цветчета броколи, но в кълновете концентрацията на полезни вещества (борещи се със сърдечни заболявания, рак и стимулиращи производството на ензими) е многократно по-висока.

7. Сусамово семе

Те са в изобилие в азиатски ястия като тахан, но можете просто да добавите семената към салати. За какво? Защото предпазват чернодробните клетки от вредното въздействие на алкохола и „химикалите“ (антибиотиците например).

8. Зеле

Най-добре от всички изброени продукти помага за прочистване на тялото. Първо, съдържащите се в него големи количества сяра, хлор и йод образуват съединения, които почистват лигавицата на стомаха и червата. Второ, зелето е богато на органични киселини, които подобряват храносмилането, спомагат за поддържането на протеиновия метаболизъм и усвояването на калций и предотвратяват превръщането на захарта и другите въглехидрати в мазнини.

9. Морски зеленчуци и ядливи водорасли

Пълен с витамини и минерали, поради което е изключително полезен за храносмилателната система. Някои видове водорасли, като комбу, се считат за особено ценни поради способността им да свързват и извеждат токсините от тялото.

10. Цвекло

Прочетете сред експертите по детокс хранене като един от най-добрите почистващи продукти. Спомага за нормалното функциониране на храносмилателната система и премахването на токсините. Затова пийте пресен сок от цвекло, добавяйте цвекло към салати и супи. Но бъдете внимателни: пресният сок от цвекло не е подходящ за всички и трябва да се използва с особено внимание от тези, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб.

11. Джинджифил

Благодарение на високото съдържание на витамини, аминокиселини и етерични масла, тази подправка може да подобри храносмилането и да стимулира образуването на стомашен сок, което прави храната лесно смилаема. В комбинация с мента, цветове от черен бъз и бял равнец (под формата на чай) джинджифилът облекчава силните болки в корема и нормализира кръвообращението. Сухите джинджифилови люспи и смленият джинджифил са малко по-пикантни от пресния джинджифил и по-проникващи.

Пролетен детокс: Ето кои са храните, които ще ви помогнат да прочистите черния си дроб

12. Люти чушки и люти подправки

Те стимулират храносмилателната система и лигавиците, което означава, че активират процеса на отстраняване на токсините и разпадните продукти в тялото. Ако имате слаба храносмилателна система и не сте свикнали да ядете пикантни храни, използвайте минимално количество подправки.

13. Кръгъл кафяв ориз 

Силно абсорбиращ продукт, богат на витамини и фибри, който почти никога не предизвиква алергични реакции. Опитайте се да купувате естествено отгледан ориз. Ако не можете да намерите кръгъл кафяв ориз, използвайте кафявия дългозърнест сорт. Вареният кафяв ориз има благоприятен ефект върху храносмилателната система.

14. Зехтин

Последните научни изследвания показват, че много младият, студено пресован зехтин е полезен за сърцето и кръвоносната система. Той също така стимулира храносмилателната система, подобрява работата на стомаха, червата и черния дроб и има холеретичен ефект. Препоръчва се редовно да ядете няколко маслини преди хранене или по-често да се поглезите със салати (зеленчукови и плодови), подправени със зехтин.

15. Плодове и още плодове

Те съдържат всички полезни неща, изброени по-горе: витамин С, фибри, антиоксиданти и високо съдържание на течности. Освен това няма нищо по-приятно на вкус от пулпата на зрял плод, било то манго, праскова, диня, круша или зрели плодове.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com