Консумацията на тези храни ще ви помогне за детоксикация на тялото

13565
Консумацията на тези храни ще ви помогне за детоксикация на тялото
Снимка: iStock/Guliver

Пролетта е тук, макар студеното, мрачно време да не подсказва за това. Сезонът на пробуждането тропа на вратата ни и е време да прочистим и подготвим тялото си за него. Детоксикацията е един от начините да намалим щетите от зимата, да се преборим с пролетната умора и да подобрим здравето и самочувствието си.

Защо е нужна детоксикацията?

Кога и как разбираме, че е време за ДЕТОКСИКАЦИЯ?

Всеки знае, че детоксикацията е изключително полезна за здравето, поддържа кожата красива и благодарение на нея успяваме да се лишим от...

Мръсният въздух през зимата, който дишаме и чието качество е влошено и от отоплението на твърдо гориво, увеличената употреба на превозни средства и мъглата, задържаща фините прахови частици, тежката и бедна на витамини храна, която консумирам през студените месеци, липсата на чист въздух, движение и време сред природата улесняват натрупването на токсини и вредни вещества в тялото ни, които ни разболяват. Депресията, липсата на енергия и настроение, болките в главата, задържането на течности, лошият сън, недобре изглеждащата кожа, нервността красноречиво сочат, че е дошъл моментът да се освободим от шлаките и да пречистим тялото си.

Кои храни ще ни помогнат да постигнем желаната детоксикация?

Чаят матча, който притежава и противотуморно действие, е особено подходящ за пречистване на тялото и кръвта. Допринася и за увеличаване на енергията, което го прави идеален за консумация в края на зимата.

Ползите от цвеклото са известни и доказани отдавна. То подпомага лечението на редица заболявания, сред които и рак. Идеално е за регенериране на черният дроб – наш страж и боец при борба с токсините.

6 полезни храни и напитки за следпразничен детокс

Всички обичаме обилното похапване по празниците. Алкохол, подсладени газирани напитки, шоколадови лакомства и т.н. Успокояваме с мисълт...

Куркумата е използвана в китайската медицина за пречистване на черния дроб. Полезна и при храносмилателни нарушения, тя се счита за отличен помощник на организма при справяне с токсините. Притежава противовъзпалителни и антимикробни свойства благодарение на съдържащия се в нея куркумин.

Лимонът, познат и обичан заради завидните си количества витамин С и антиоксидантите си свойства, е изключително полезен и в процеса на детоксикация. Приемайте го сутрин, разтворен във вода, преди да сте закусили.

- Зеленчуци, съдържащи вода. Водата е най-важна за детоксикацията. Ако ви е трудно да пиете големи количества, може да снабдявате тялото с повече течности чрез засилена консумация на зеленчуци, съдържащи предимно вода. Хапвайте повече краставици, заменете тежките ястия и супи с таратор, насладете се на ябълка за десерт. Промяната в хранителния режим ще ви поднесе допълнителен бонус – освобождаване от излишните килограми и стройна фигура за лятото. Ябълката съдържа  и пектин, който се свързва с токсините в червата и помага за изхвърлянето им от тялото.

- Зелените зеленчуци – броколи, спанак, зеле – за отличен избор при меню за детоксикация.

Най-важното, което трябва да знаете за детокса

Предпоставката за това, организмът естествено да се справя с токсините, е нормалната работа на органите, включени в процеса на детоксик...

- За да подпомогнете процеса, увеличете движението на чист въздух и се сприятелете със сауната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com