Пролетен детокс: Ето кои са храните, които ще ви помогнат да прочистите черния си дроб

9689
Пролетен детокс: Ето кои са храните, които ще ви помогнат да прочистите черния си дроб
Снимка: iStock

Черният дроб е един от най-големите органи в тялото ни и работи денонощно, за да изпълнява основната си функция и лесно да изхвърля токсините от тялото ни, което води до различни ползи за здравето. Черният дроб също така е основен орган, който може да бъде както прочистен, така и регенериран, което подпомага загубата на тегло и спомага за здравословното функциониране на организма.

Разбира се, той може да се претовари, ако не може да се справи с прекомерното натрупване на токсини. Ето защо спазването на подходящ хранителен режим с правилните храни е важно за подобряване на здравето на черния дроб. Ето кои са най-добрите храни, които да консумирате, ако искате да прочистите черния си дроб.

Зеленолистни

Повечето зелени зеленчуци са много полезни за черния дроб, включително спанакът и зелето, и са подходящи за стимулиране на производството на жлъчка. Тъй като са отличен източник на фибри, антиоксиданти и други полезни за черния дроб хранителни вещества и имат ефективни свойства за прочистване на черния дроб, зелените зеленчуци могат да се консумират сурови, сготвени или на сок.

Лекар разкри 3 симптома на болен черен дроб, за които едва ли предполагате

Ядки

Ядките са полезни за червата, тъй като са богати на хранителни минерали и липиди. Съществуват и изследвания, които показват, че консумацията на ядки повишава нивата на чернодробните ензими, включително орехи и бразилски орехи, които са много полезни за по-добра детоксикация. Повечето ядки помагат за намаляване на неалкохолното мастно чернодробно заболяване. По принцип орехите са богати на омега-3 мастни киселини, глутатион и аргинин. Тази аминокиселина стимулира естествените процеси на пречистване на черния дроб, особено при детоксикацията на амоняка, който се съдържа в орехите.

Кръстоцветни 

Някои от представените кръстоцветни зеленчуци изглежда са отличен източник на глюкозинолати, които помагат на черния дроб да произвежда адекватно естествени ензими и безпроблемно да изхвърля токсините и други канцерогенни отрови от организма. Максималният прием на броколи, зеле, карфиол, кейл и брюкселско зеле стимулира ензимите от черния дроб да изчистват токсините. Консумацията на кръстоцветни зеленчуци ще увеличи производството на глюкозинолати в организма, които помагат за отстраняването на канцерогени и други замърсители.

Куркума

Куркумата е традиционна подправка, която има различни терапевтични свойства. Тя има силни естествени антиоксидантни свойства и редовната ѝ консумация може да намали симптомите на чернодробно увреждане. Затлъстяването на черния дроб също може да се лекува с куркума, която отдавна се използва в медицината в Индия. 

Основният, биологично активен компонент на куркумата се нарича куркумин. Разнообразното присъствие на антиоксиданти лекува чернодробните клетки и подпомага ензимите, които отстраняват токсините и увеличават производството на жлъчка, като същевременно помагат на черния дроб да детоксикира металите.

6 ранни симптома, които издават, че вашият черен дроб е увреден от алкохола

Цитрусови плодове

Някои ефективни цитрусови плодове като грейпфрут, портокали, лайм и лимони могат лесно да подобрят естествените почистващи функции на черния дроб, тъй като са богати на витамин С и антиоксиданти. Редовната консумация на малко количество прясно изцеден сок от грейпфрут помага на черния дроб да произвежда повече ензими, които допринасят за детоксикацията.

Цвекло

Консумацията на цвекло може да стимулира и подпомогне цялостната функция на черния дроб, тъй като то съдържа значителни количества растителни флавоноиди и бета-каротин. Доказано е, че естествените растителни съединения в цвеклото помагат в борбата с инфекциите, пречистват кръвта и подпомагат пречистването на черния дроб. Освен това цвеклото стабилизира рН на организма, което подпомага детоксикацията.

Боровинки и червени боровинки

Ако обичате да ядете горски плодове, можете да изберете боровинки и червени боровинки, защото те имат естествени детоксикиращи свойства. Богатото количество антоцианини са антиоксиданти, които придават на горските плодове най-добрите им характерни цветове. Тези специфични плодове са особено добри за стимулиране на чревното здраве и засилване на свойствата за пречистване на черния дроб.

Мазна риба 

Предпочитате ли морските дарове? Знаете ли, че повечето морски дарове помагат за детоксикацията и прочистването на черния дроб? Омега-3 мастните киселини в повечето мазни риби, като сьомга , сардини , риба тон и пъстърва, могат да помогнат за намаляване на нивата на мазнини в черния дроб и възпалението. Според изследвания тези риби помагат за поддържане на стабилни нива на чернодробните ензими и предотвратяват натрупването на излишни мазнини.

Чесън

Чесънът основно помага за активиране на чернодробните ензими, които подпомагат организма ви при отстраняване на отпадъците, защото се състои предимно от високи нива на селен. Освен това съдържащите се в чесъна серни молекули са от съществено значение за активирането на чернодробните ензими, които свеждат до минимум отпадъците и токсините от организма. Известно е също, че той понижава холестерола и кръвното налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Зелен чай

Няма по-добра напитка от зеления чай. Знаете ли, че данните показват, че пиенето на зелен чай може да бъде полезно за черния дроб? Според японско проучване пиенето на достатъчно чаши зелен чай дневно е свързано с по-добри кръвни показатели за здравето на черния дроб.

Авокадо

Тази богата на хранителни вещества суперхрана стимулира производството на глутатион в организма, от който черният дроб се нуждае, за да отстранява вредните токсини. В известен смисъл авокадото е суперхрана, която помага на тялото ви естествено да създава глутатион, който допринася за способността на черния дроб да детоксикира и да прочиства артериите ви.

Добавянето на тези храни към вашата диета може да подобри способността на черния дроб да изпълнява всички свои функции. Ще имате по-малък риск да получите някакво хронично чернодробно заболяване, ако се храните със здравословни храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com