4 причини да хапваме авокадо всеки ден

29502
4 причини да хапваме авокадо всеки ден
Снимка: iStock

Авокадото е плодът от дървото авокадо, растение от семейство лаврови. Произходът му е от Централна Америка и е познато от над 8000 години, още от времето на ацтеките и маите. Растението е внесено в Европа от испанците през 17ти век. Плодът притежава висока хранителна стойност и освен, че може да се хапва просто така, авокадото може да се добавя и в редица ястия, като супи, салати, сосове, здравословни смутита, предястия и други, а и в домашните хитрини свързани с здраве и красота. Авокадото притежава различни видове форми, като варира от крушовидна до кръгла форма, а цветът на авокадото може да е между кафяв и зелен.

1. Богато на полезни мазнини
Повечето плодове съдържат главно въглехидрати, докато авокадото е богато на полезни мононенаситени мазнини, считани за едни от най-добрите за човешкото здраве. За сравнение, подобни мазнини бихме открили и в зехтина, който се слави именно със своите ползи за сърцето и здравето като цяло. Едно средно голямо авокадо съдържа около 161 калории, 2 грама протеин; 8,6 грама въглехидрати, около 15 грама мазнини и 7 грама фибри и други.

2. Авокадото е кремаво, вкусно, но и витаминна бомба
Авокадото е считано като една от супер храните в наши дни. Освен полезните мазнини, авокадото е богато и на омега-3 мастни киселини, съдържа витамините А, В, С, Е и К, както и желязо, магнезий, фосфор, калий и мед. Този невероятен плод е богат и на над 25 полезни хранителни вещества, което автоматично превръща авокадото в една прекрасна витаминозна бомба за организма. Освен това, авокадото може да накара и кожата ви да блести, ако го хапвате редовно или просто го нанасяте върху вашата кожа. Без значение как използвате авокадото, що се касае за най-горния слой на кожата (дермата), каротеноидните свойства на този страхотен и полезен плод помагат и за защита на кожата от вредните UV лъчи.

3. Намалява риска от развитието на рак
Доказано е, че ако консумираме авокадо с всяко едно наше хранене, ние ще засилим имунитета си и ще защитим организма си от развитието на рак. Комбинацията от фитохимикали, която се съдържа в авокадото прекратява предаването на аденозин трифосфат до раковите клетки, убива канцерогенните клетки и предотвратява развитието на рака.

4. Помага в отслабването
Авокадото съдържа полезни мазнини и разтворими фибри, които спомагат за контрола на дневния хранителен прием. Плодът от авокадо, увеличава чувството за ситост в организма и успешно се включва в хилядите диети и режими в справянето с наднорменото тегло. Ежедневната консумация на авокадо, може да помогне за успешно балансиране на хранителния режим. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com