5 чудодейни напитки, които понижават високия холестерол и пазят от инфаркт

38177
5 чудодейни напитки, които понижават високия холестерол и пазят от инфаркт
Снимка: Element5 Digital / Unsplash

Високите нива на лошия холестерол са заплаха за общото здравословно състояние и сочат повишен риск от образуване на тромб, който може да запуши артериите и да причини инфаркт или инсулт. Нивата на лошия холестерол в кръвта заедно с тези на триглицеридите се използват за оценка на сърдечносъдовия риск и състоянието на кръвоносните съдове и сърцето. Поддържането на лошия холестерол в нормални граници и увеличаването на добрия холестерол  са от ключово значение за доброто здраве.

Трансмазнините, наситените мазнини, които приемате с храната ежедневно, увеличават лошия холестерол в кръвта. Ако не може да се откажете от млечни, местни продукти, масла, храни с палмова мазнина и други подобни, то поне се постарайте да следите нивата на холестерола с рутинни кръвни изследвания  пъти годишно и да ги поддържате в норма. Тези лесни и евтини напитки, които се приготвят бързо и елементарно, или се продават готови ще ви помогнат да понижите нивата на лошия холестерол и да се погрижите за здравето си.

Има начин да намалим лошия холестерол без лекарства

Кардиолозите казват, че хората под 40 години не трябва да се ограничават в консумацията на любимите си храни, когато коригират нивата н...

1.       Зелен чай

Приготвя се изключително лесно, необходими са ви готови пакетчета или гранулиран зелен чай и пластмасова лъжичка, тъй като не трябва да се разбърква с метална, и сте готови за битка с холестерола. Зеленият чай съдържа катехини и антиоксидантни съединения, които редуцират нивата на лошия холестерол. Полезен в това отношение, макар да няма толкова добра ефективност като зеления, е и черният чай.

2.       Соево мляко

Тук няма какво да приготвяте, продава се готово. Само четете внимателно етикета и изберете продукт, който е чист и неподсладен. Може да замените млякото и продуктите от животински произход, който употребявате и които повишават нивата на лошия холестерол в кръвта ви, със соево мляко. FDA сочи приема на 25 гр. дневно соев протеин като средство за редуциране на риска от сърдечно-съдови заболявания.

3.       Овесено мляко

Кои храни не е желателно да консумирате, ако имате висок холестерол

Високите нива на мазнини в кръвта и високият холестерол могат да доведат до стеснени кръвоносни съдове. Причините за високия холестерол...

То е от съществена полза при необходимост от намаляване на нивата на лошия холестерол. Това се дължи на съдържащите се в него бета-глюкани, които възпрепятстват усвояването на холестерола в червата.

4.       Доматен сок

Ликопенът в доматите редуцира нивата на лошия холестерол. Не купувайте обаче готов сок, ако не е чист и съдържа захар или консерванти. Пригответе си го сами. Имате нужда само от зрели домати, капка лимон, капка мазнина и глава кромид лук. Обелете доматите, настържете ги, добавете капка лимон и нарязан на едро кромид лук. Получава се ароматна лятна салата. Ако предпочитате да изсипете в чаша и да консумирате като напитка, може да се ограничите до настърганите домати с или без лимон. Фибрите и ниацинът в доматения сок също помагат за намаляването на нивата на лошия холестерол. Според учените 300 мл. дневно са достатъчни за целта.

5.       Напитка от горски плодове

Дребните горски плодове като къпини, боровинки, малини са от изключителна полза за здравето и поддържат нивата на холестерола в кръвта в норма. Смесете шепа плодове с чаена чаша соево мляко, малко вода и лъжица мед и пасирайте. Получавате вкусно и ароматно смути с доказани ползи за здравето.

Това са напитките, които повишават холестерола

Милиони хора по света са с високи нива на холестерол. Това състояние значително увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Дието...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com