5-те упорити кожни заболявания на 20 и 30-годишните

3173
5-те упорити кожни заболявания на 20 и 30-годишните
Снимка: iStock

Кожните заболявания са много сериозен проблем, който често засяга младите хора. Представяме ви 5-те най-често срещани кожни заболявания при младите хора. Симптомите често могат да бъдат объркващи. Вижте какво трябва да знаете за псориазиса, атопичния дерматит (АД), херпеса, пърхота и акнето и как да ги различавате.

Псориазис

Псориазисът е хронично заболяване, което може да засегне до 3% от възрастните. То може да се появи на всяка възраст, но най-често се среща при хора над 20 години. Заболяването се проявява като папули с плосък връх и различна големина. Те са най-често срещани по туловището, както и около лактите и коленете, ръцете и краката и по главата. 

Симптомите обаче могат да се появят не само по кожата, но и по ноктите и дори по ставите. Можем да разграничим няколко вида псориазис - обикновен, генерализиран пустулозен (появява се по цялото тяло) и артритен. Най-опасен е псориатичният артрит. Той може да доведе дори до инвалидизация. 

Точната причина за псориазиса не е известна. Най-вероятно е заболяването да има генетична и имунологична основа. Проучванията показват, че други фактори също могат да имат значение - прекарани инфекции и заболявания, травми, стрес и предишни лекарства.

Псориазисът не е заразно заболяване, така че не може да се зарази например чрез ръкостискане със страдащ от него. Лечението на псориазис е дълъг и сложен процес, който зависи от разновидността на заболяването и състоянието на пациента. Използваните методи на лечение включват метотрексат, ретиноиди и циклоспорин, както и фототерапия и фотохимиотерапия.    

Белите петна по кожата може да са червена лампа за следния сериозен проблем

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит (АД) понастоящем се счита за едно от заболяванията на цивилизацията. Според проучванията той може да засегне до 15 % от населението. Както подсказва името, АД е възпалително заболяване на кожата. Основният му симптом е постоянен сърбеж, придружен от кожни лезии, сухота, напукване и промяна на цвета. Атопичният дерматит най-често се проявява по крайниците, туловището и ръцете. Заболяването се характеризира с атипично протичане. Атопичният дерматит има две фази: период на обостряне и период на спиране. 

Точните причини за атопичния дерматит не са известни. Вероятно е заболяването да има генетична и имунологична основа. Лечението на АД зависи преди всичко от състоянието на пациента. Важно е обаче да се има предвид, че то е дълъг процес, който в много редки случаи ще доведе до пълно излекуване на пациента. Най-често целта е да се подобри комфортът на пациента. Наред с другото се използват имуномодулиращи, антихистаминови и антиинфекциозни лекарства, както и фототерапия.   

Херпес лабиалис

Херпес лабиалис (или обикновен херпес) обикновено се нарича студена рана на устните. Този неприятен проблем обаче няма нищо общо с температурата и може да се появи по всяко време на годината. Херпесът е инфекциозно заболяване. Заразяването става чрез близък контакт с носител на заболяването - а такива има много.

Смята се, че повече от 90 % от възрастните могат да бъдат носители на херпес. Те могат да се заразят например чрез целувка, използване на едни и същи прибори или пиене от една и съща чаша. 
Инфекцията често протича безсимптомно и вирусът не се проявява в продължение на много години. По устните (под формата на неприятен и болезнен мехур) обикновено се появява при понижаване на имунитета, стрес и хормонални промени. 

При жените често се появява при менструация. За лечението на херпеса се използват мастни кремове и мехлеми, съдържащи ацикловир или дентовир. Тези вещества съкращават времето за лечение и облекчават лезиите по устните. Те могат да бъдат закупени без лекарско предписание във всяка аптека.     

Проблемите с кожата издават скрити заболявания

Пърхот 

Пърхотът е едно от най-често срещаните състояния на скалпа. Най-често срещаният вид пърхот е сухият пърхот. Той се характеризира с малки люспи, наподобяващи бял прах. 

Една от причините за появата на пърхот е неправилната грижа за скалпа - твърде слабо или твърде често миене на косата, недобро изплакване на шампоана или използване на твърде много топлина при сушене със сешоар, къдрене или изправяне на косата.

Трябва да се обърне внимание и на използваните продукти за грижа за косата. Сухият пърхот може да се появи и в случаи на гъбични инфекции и pH нарушения на скалпа. Лечението на пърхота се основава предимно на отстраняване на основната причина - например лошата грижа за косата. Гъбичните, антисеборейните и кератолитичните средства също могат да се използват поддържащо.   

Акне при възрастни

Лезиите от акне са сериозен проблем не само сред тийнейджърите. Според изследвания акнето може да се появи при до 45% от възрастните над 25-годишна възраст. 

Заболяването се проявява като малки папули, пъпки и черни точки. Лезиите най-често се появяват по лицето, шията, деколтето и гърба. Цветът им, в зависимост от стадия на заболяването, може да бъде бледорозов или дори силно червен. Лезиите са придружени от неприятно усещане за болка и свръхпроизводство на себум. 
Акнето при възрастни може да бъде причинено, наред с други неща, от хормонални промени, неправилно хранене и лоша грижа за кожата - особено неправилно почистване.

Генетичният фактор също е важен. Лечението на акне трябва да бъде под ръководството на опитен дерматолог. Важно е да се помни, че това е дълъг процес, съпроводен с фази на обостряне и ремисия на заболяването. Добри резултати от лечението се постигат чрез комбинация от фармакотерапия и подходящи грижи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com