Белите петна по кожата може да са червена лампа за следния сериозен проблем

45312
Белите петна по кожата може да са червена лампа за следния сериозен проблем
Снимка: iStock/Guliver

Кожата е сред най-важните органи в тялото. По нея може да се чете общото здравословно състояние на организма. Редица заболявания, част от които сериозни, са буквално изписани върху кожата. Това прави грижата за нея, както и забелязването на кожни изменения и осъществяването на лекарска консултация при констатирани такива, от ключово значение за здравето. Повечето пациенти знаят, че червени пъпки и петна могат да подсказват възпаление, инфекциозни заболявания, шарка и други, които изискват лекарска консултация, но малцина гледат на белите петна по кожата като на проблем и са наясно, че те също може да се окажат червена лампа за сериозно заболяване.

Белите петна по кожата – сигнал за?

За разлика от пъпките, червените участъци – болящи и сърбящи, белите петна по кожата рядко причиняват дискомфорт и се свързват с други симптоми, поради което са пренебрегвани от пациентите и не са възприемани често от тях като червена лампа за здравословното им състояние. Белите петна обаче освен козметичен проблем може да се окажат и опасни – сигнал за скрити заболявания. Сред причините за поява на бели петна по кожата са:

- Кожни протеини или мъртви клетки под повърхността на кожата.

- Депигментация или загуба на цвят – симптом, на който следва да обърнете внимание, тъй като е възможно да се касае за витилиго – заболяване, което е нелечимо, но не поражда други проблеми освен тези с цвета на кожата и съответно загубата на самочувствие заради белите огромни петна. Витилигото не е точно установено от какво се причинява, като учените го свързват с комплексни автоимунни, генетични, хормонални и външни фактори, при които собствената имунна система атакува собствените пигментните клетки. Те загиват, поради което изчезва и пигментът от кожата. Заболяването е хронично, не се лекува напълно, но все пак поддържане на състоянието на кожата може да се осъществи, за да се подобрят видът и самочувствието.

- Слънчеви петна по кожата, причинени от прекаляване със слънчевите бани и загуба на кожен пигмент. Малки са по размер – от 1 до 3 милиметра и не причиняват други проблеми освен чисто емоционални и свързани със съмнения във външния вид. Подобни петна не водят до рак на кожата и не са индикатор за това както някои погрешно смятат. 

Пигментни петна? Ето как да се справите бързо с тях

- Гъбична инфекция. Тя е състояние, изискващо консултация с дерматолог и своевременно лечение. Гъбичките сърбят, имат свойството да се разпространяват и като цяло са не само козметичен дефект. Поддават се трудно на лечение и изискват упоритост.

- Синдром на Рейно – ето тук си заслужава да помислите безобидни ли са наистина белите петна по кожата. Болестта на Рейно е свързана с промяна на цвета на пръстите – най-често побеляване, което създава илюзията за бели петна по кожата. Другаде не се появяват, засегнати са само пръстите. Болестта се нуждае от внимание, допълнителни изследвания, физиотерапия, тъй като са възможни усложнения като гангрена на пръстите, както е възможно и синдромът на Рейно да подказва друго скрито заболяване, което обикновено е автоимунно и тежко – Лупус, Склеродермия и други, изискващи своевременно и дълго лечение, тъй като могат да засегнат всички вътрешни органи и да причинят тежки увреждания и дори смърт, оставени без лечение.

- Белите петна по кожата могат да са резултат и от дефицит на витамини и минерали. Препоръчва се да проследите нивата на витамин Д и на калция и да обмислите допълнителен прием с лекаря си, тъй като дефицитът е вреден не само за кожата ви, но засяга и редица органи, сред които костите и имунната система.

- Белите петна по кожата могат да свидетелстват и за Лихен склерозус – автоимунно заболяване, при което тялото атакува собствените си тъкани. Заболяването е хронично, възпалително, като е възможно и генетично предразположение. Боледуват най-често дамите на възраст между 40 и 60 години. Необходим е лекарски преглед и предприемане на лечение.

Петна по кожата: Ето какво ги причинява и как да се предпазите от тях

- Милиумите също са възможни, когато говорим за белите петна по кожата. Представляват малки бели и приличащи на пъпчици точки по кожата, които не създават особен дискомфорт, но на тях се гледа като на козметичен дефект. Не сърбят и не болят за разлика от акнето например и най-често се появяват там, където няма мастни жлези. Появата им може да е свързана с неправилно отделяне на мъртвите клетки, които се задържат по повърхността на кожата, или с увреждане на кожата, което причинява смърт на повече клетки едновременно като изгарянето например. Не е тревожна появата им и неизисква спешно лечение, но ако козметичният дефект ви притеснява, може да се обърнете към лекар.

- Белите петна по кожата може да се дължат на някои видове екзема, свързани с появата на люспести и овални петна от обезцветена бяла кожа. Дерматологът може да ви помогне, тъй като екземите са не само козметичен проблем, но предизвикват и неприятни симптоми и оплаквания у пациента. Възможна такава екзема е атопичният дерматит, който изисква много грижи за кожата и добър специалист, който да ви помогне за лечението. Сърбежът, лющенето и неприятните симптоми са само част от проблема, увредената кожа става вход за много други инфекции, така че не отлагайте срещата със специалиста.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

4 зодии, които са сладки като бонбони

Защо стъпалата на краката ви горят - причини, за които не подозирате

Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com