6 болести, които ни карат да чувстваме студ през цялото време

3555
6 болести, които ни карат да чувстваме студ през цялото време
Снимка: Istock

Чувството за студ е усещане, което много от нас изпитват от време на време, особено през зимата или в хладна среда. При някои хора обаче усещането за студ се запазва независимо от външната температура. Този вечен студ може да се дължи на различни основни здравословни състояния.

Ето шест заболявания, които могат да причинят постоянно усещане за студ:

Анемия: Анемията се появява, когато в организма липсват достатъчно здрави червени кръвни клетки, които да пренасят достатъчно кислород до тъканите. Един от често срещаните симптоми на анемията е чувството за студ, тъй като намалената доставка на кислород до крайниците на тялото може да доведе до постоянно усещане за студ.

Хипотиреоидизъм: Хипотиреоидизъм: Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Тъй като хормоните на щитовидната жлеза спомагат за регулирането на метаболизма и телесната температура, хората с хипотиреоидизъм често усещат студ дори в топла среда. Това усещане за студ може да бъде особено силно изразено в ръцете и краката.

Възможни причини, поради които постоянно чувствате хлад и студ

Болест на Рейно: Болестта на Рейно е заболяване, което засяга кръвообращението, обикновено в пръстите на ръцете и краката. В отговор на ниски температури или стрес кръвоносните съдове в тези области се стесняват, което ограничава притока на кръв и води до усещане за студ и изтръпване на засегнатите крайници. Болестта на Рейно може да доведе и до промени в цвета на кожата, като побеляване или посиняване.

Периферна артериална болест (ПАБ): Това е състояние на кръвообращението, при което стеснените артерии намаляват притока на кръв към крайниците, най-често към краката. Лошото кръвообращение може да доведе до постоянна студенина в засегнатите крайници, както и до други симптоми като болка в краката или изтръпване, особено при физическа активност или излагане на ниски температури.

Синдром на хроничната умора (СХУ): Синдромът на хроничната умора е комплексно заболяване, което се характеризира с изключителна умора, която не се подобрява с почивка. Хората с CFS често изпитват симптоми като мускулни болки, главоболие и постоянна студенина. Точната причина за CFS не е известна, но се смята, че тя е свързана с дисфункция на имунната система, хормонален дисбаланс или вирусни инфекции.

За какво е признак постоянното усещане за студ?

Периферна невропатия: Периферната невропатия се отнася до увреждане или дисфункция на периферните нерви, което може да е резултат от различни основни състояния като диабет, автоимунни заболявания или недостиг на витамини. В допълнение към симптоми като изтръпване или мравучкане, периферната невропатия може да причини постоянно усещане за студ, особено в ръцете и краката.

Тези заболявания не само предизвикват дискомфорт, но и могат да окажат значително влияние върху ежедневието и качеството на живот. Търсенето на медицинска помощ при упорита студенина или съпътстващи симптоми е от решаващо значение за правилното диагностициране и лечение. Подходите за лечение могат да варират в зависимост от основната причина и могат да включват медикаменти, промени в начина на живот или терапии, насочени към подобряване на кръвообращението и овладяване на симптомите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com