Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 хитрини в прането, които ще променят начина ви на пране завинаги

13 юни 2024, 11:14 часа

Може би се чудите какво е толкова трудно при прането на дрехи в пералня? Въпреки това, от време на време получаваме не толкова добри резултати като все още мръсни ризи или дупки по любимите ни тениски.

Освен това пералната машина е склонна да се разваля по някаква неизвестна причина. Така че, за да спестите малко време и пари, както и за да удължите живота на дрехите си, запомнете тези полезни съвети.

Още: Трябва ли да перете чорапите си обърнати наопаки

Възползвайте се от предимствата на микрофибъра

Пухчетата са сиви „ мъхчета“, които са особено забележими върху тъмните дрехи. Причината за появата му са малки влакна, които се отделят от една дреха и се задържат върху повърхността на друга.

Малка микрофибърна кърпа ще ви помогне да се отървете от мъхчетата. Добавете я в барабана и започнете да перете, а по време на процеса на сушене мъхът ще залепне за кърпата.

Проверете състоянието на барабана

Пералната машина, която не работи правилно, може да доведе до появата на дупки по дрехите ви. Найлонов чорап или чорап може да ви помогне да разберете дали машината е виновна за това. Прокарайте го около вътрешността на празния барабан. Ако чорапът не е скъсан, пералната машина не прави дупки и не къса дрехите. Ако е разкъсан, трябва да се обадите на техник.

Поставете гъба в пералната машина

Хората, които имат котка или куче, знаят много добре, че космите на домашните им любимци остават по дрехите дори след изпиране. Но този проблем може да бъде сведен до минимум. Просто поставете чиста гъба за миене на съдове в барабана заедно с прането - животинските косми ще залепнат по нея.

Поставете обувките в торба за пране, преди да ги изпратите в барабана

Много хора перат маратонките си в пералня, което е добре. Но най-добре е да ги перете в специална торба за пране. Между другото, обувките могат да се перат с пране от същия цвят и текстура, например с дебели кърпи или дънки.

Добавете вода за уста в барабана

За да почистите барабана от бактерии и микроби, можете да използвате едно просто и достъпно средство - вода за уста. Този продукт, който е предназначен да направи дъха ни свеж, може лесно да премахне неприятните миризми от барабана на пералната машина. Просто трябва да изсипете водата за уста в празния барабан и да пуснете един цикъл на пране.

Почистете чекмеджето за перилни препарати

Още: Възможно е да перете дънките си твърде често, а кърпите за ръце - твърде рядко

За да почистите чекмеджето от мръсотия и бактерии, трябва да сложите в него 2 чаши бял оцет и около 20 капки етерично масло, след което да пуснете един цикъл на пране. Можете да използвате и етерично масло от чаено дърво, което има противогъбични свойства.

Правилните навици и разумната организация на домакинската работа могат да направят чудеса.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес