7 начина, с които да преборите стреса

4026
7 начина, с които да преборите стреса
Снимка: iStock

Ефективни методи, с които да преборите стреса и да се чувствате по-добре.

1. Идентифицирайте причината

Ако имате проблеми с напрегнати мускули, преумора, главоболие или мигрена, е много вероятно това да е свързано със стреса. Дали това е работата ви, връзката ви, житейската ситуация или нещо друго?Проблемите могат да бъдат разделени на 3 категории: такива с практическо решение, такива, които ще се подобрят с времето, и такива, които са извън вашия контрол. 

5 начина, по които стресът влияе на тялото ви

2. Движете тялото си

Упражненията няма да излекуват стреса, но могат да ви помогнат да прочистите главата си и да се почувствате така, сякаш получавате някакъв контрол. Опитайте нещо ново: йогата може и да успокоява, но няма нищо по-разтоварващо от това да удряте боксова круша. Не задълбочавайте стреса, като пиете, пушите и пиете двойно еспресо - това не са лекарства, а патерици, от които само ще се почувствате по-зле физически и психически.

3. Поговорете за това

Ако сте от хората, които са отворени за съвети, намерете приятел, с когото да поговорите. Приятелите могат да са вашата подкрепа и личен съветник. Ако има някакво очевидно решение, което все още не сте обмислили, те могат да ви предложат решения. Понякога не можете да видите лесния изход от дадена ситуация, когато стоите точно в средата ѝ.

Лекар: Това е най-ефективният начин за облекчаване на стреса

4. Захвърлете телефона

Сложете телефона си в нощното шкафче един час преди лягане и го игнорирайте - изкъпете се, гледайте филм или четете книга. Няма да проверявате служебните си имейли и ще престанете да скролвате по привидно безкрайните постижения на колегите си, които ви карат да изпадате в паника и да се чувствате така, сякаш не стигате доникъде. 

5. Изчистете главата си

Можете да бъдете скептични колкото искате, но медитацията препрограмира мозъка, така че да имате повече възможности да се справяте със стреса при възникването му, преди да започне да се натрупва и да ви смазва психически. 

6 храни, които побеждават стреса

6. Направете си списък

Прекалено многото работа може да ви накара да се разпилеете, защото, ако се движите по-бързо, ви се струва, че вършите повече работа, но това е погрешно впечатление. Направете си списък със задачи. Големите, важни неща правете последни, след като сте постигнали няколко от малките. По този начин ще подходите към големите неща с добро самочувствие. Това може да бъде оправянето на леглото, разходката на кучето или измиването на колата, преди да отидете да вършите от главните си задачи.

7. Хранете се здравословно и пийте вода

Съществуват доказателства, че това, което ядете, влияе на настроението ви, а всеки знае, че ефектът на пицата върху настроението трае само толкова дълго, колкото трае пицата. Нездравословната храна ви прави летаргични и по-малко способни да се справяте със стреса, така че се придържайте към храни с високо съдържание на фибри, богати на въглехидрати, плодове и зеленчуци, и се старайте да избягвате високото съдържание на мазнини, кофеин и захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно