7 съвета за по-добър сън при псориатичен артрит

3720
7 съвета за по-добър сън при псориатичен артрит
Снимка: iStock

Добрият сън може да бъде предизвикателство за хората с псориатичен артрит. Дискомфортът и болката, свързани с това заболяване, могат да затруднят заспиването и оставането в съня през цялата нощ. Въпреки това има няколко стратегии, които можете да приложите, за да подобрите качеството на съня си и да се събудите освежени. Ето седем съвета, които ще ви помогнат да спите по-добре, когато имате псориатичен артрит:

Създайте си режим за лягане

Установяването на постоянна рутина за лягане може да сигнализира на тялото ви, че е време да си почине. Занимавайте се с релаксиращи дейности преди лягане, като например четене на книга, топла вана или леки упражнения за разтягане. Тази рутинна процедура може да ви помогне да отпуснете ума и тялото си, като ви подготви за спокоен сън.

Създайте удобна среда за сън

Уверете се, че спалнята ви е благоприятна за сън. Инвестирайте в удобен матрак и възглавници, които осигуряват подходяща опора за ставите. Използвайте завеси или щори, за да блокирате прекомерната светлина, и се погрижете стаята да е хладна и тиха, за да насърчите спокойната среда за сън.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

Практикувайте добра хигиена на съня

Възприемането на добри практики за хигиена на съня може значително да подобри качеството на съня ви. Избягвайте стимулиращи дейности, като гледане на телевизия или използване на електронни устройства, поне един час преди лягане. Създайте спокойна и успокояваща атмосфера в спалнята си, без разсейващи фактори, които могат да нарушат съня ви.

Управлявайте болката и дискомфорта

Псориатичният артрит може да причини болка и дискомфорт, които могат да попречат на съня. Посъветвайте се с Вашия доставчик на здравни услуги за ефективни стратегии за справяне с болката. Той може да препоръча лекарства, физиотерапия или алтернативни терапии като акупунктура за облекчаване на болката, което ще позволи по-добър сън.

Занимавайте се редовно с физически упражнения

Редовната физическа активност може да подобри качеството на съня и да помогне за справяне със симптомите на псориатичния артрит. През деня правете упражнения с ниска степен на въздействие, като плуване или ходене. Избягвайте обаче да правите упражнения твърде близо до времето за лягане, тъй като те могат да стимулират тялото ви и да затруднят заспиването.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Използвайте техники за релаксация

Включете техники за релаксация в рутинната си програма преди лягане, за да подпомогнете заспиването. Упражненията за дълбоко дишане, прогресивната мускулна релаксация и направляваните образи могат да помогнат за успокояване на ума и отпускане на тялото, което ще улесни заспиването.

Потърсете емоционална подкрепа

Животът с псориатичен артрит може да бъде емоционално предизвикателство, а стресът и тревожността могат допълнително да нарушат съня ви. Потърсете подкрепа от приятели, семейство или група за подкрепа, за да ви помогнат да се справите с емоционалните аспекти на заболяването. Прилагането на техники за справяне със стреса, като медитация или водене на дневник, също може да помогне за намаляване на тревожността и насърчаване на по-добър сън.

Не забравяйте, че е важно да се консултирате с Вашия доставчик на здравни услуги за индивидуален съвет относно управлението на псориатичния артрит и нарушенията на съня. Като прилагате тези съвети, можете да подобрите качеството на съня си, да подобрите цялостното си благосъстояние и да се събуждате с усещане за повече отпочиналост и свежест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com