8 начина да горите калории на "автопилот"

6784
8 начина да горите калории на "автопилот"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Думата “диета” звучи стресиращо за много от нас. Когато забележим няколко излишни килограма, веднага планираме коя диета най-бързо и безболезнено ще ни отърве от тях. Започваме стриктно следене на храни, порции, часове на хранене. 

Твърде често мислим за вкусни и апетитни забранени ястия, които точно сега ни изглеждат още по-изкушаващо. Затова е твърде възможно диетата да приключи неуспешно. Това не бива да ни отчайва. Има много други начини да се избавим от няколкото излишни килограма без да се натоварваме психически. Ето как може да горим калории, без да полагаме специални усилия:

1. Приемайте повече протеини.

Ако залагате на диета, богата на протеини, вие автоматично ще избегнете преяждането. Комбинирайте с физически упражнения, в резултат на което ще натрупате мускулна маса и ще се отървете от натрупаните мазнини.

Ако искате да сваляте килограми, яжте тези 2 зеленчука

2. Яжте със затворени очи.

Германски специалисти направиха експеримент и установиха, че участниците приемат по-малко храна, ако са със затворени очи. Този феномен се обяснява с факта, че гладът се поражда не само заради физическа необходимост от храна, но и при изкушаваща апетитна храна. Затова външният вид на ястията играе решаваща роля.

3. Пийте вода преди хранене.

Според скорошно проучване, ако изпиете около 500 мл вода половин час преди хранене, ще отслабнете. Участниците в проучването свалиха около 2 кг без да променят начина си на живот. Ако искате да влезете във форма, пийте 1-1,5 л вода на ден.

4. Пийте повече кафе.

Ако сте любител на кафето, ето една приятна новина за вас - учените разкриха, че повишената консумация на кафе и чай намалява апетита, контролира чувството за глад, ускорява метаболизма и горенето на мазнини при работа и движение.

Закуската, от която топите килограмите за нула време

5. Вземайте студен душ.

Студеният душ прави чудеса за тялото ви - изглажда и стяга кожата, помага на тялото да се възстанови по-бързо след тренировки, дава ви енергия сутринта. И не на последно място помага да се лишите от няколко сантиметра в областта на шията и раменете. Когато тялото е изложено на студ, някои мастни клетки започват да изгарят, за да генерират топлина, което води до загуба на килограми. 

6. Седнете, преди да започнете да се храните.

Всички сме натоварени и често похапваме прави или докато вървим. Но подобна практика бавно и сигурно води до натрупване на килограми. За да избегнем това, диетолозите препоръчват да седнем, когато се храним. Това помага на мозъка да разпознае, че вие сте в процес на хранене, което намалява опасността от преяждане.

7. Дъвчете бавно.

Погледнато откъм цифри: 200 калории са 200 калории, независимо колко дълго ще ги дъвчете. Въпреки това се оказва, че дъвченето има значение. Ако поглъщате храната, едва когато сте я сдъвкали внимателно, тялото ви гори повече калории по време на храносмилането. Самото бавно дъвчене подобрява притока на кръв към стомаха.

8. Яжте пикантна храна.

Научно е доказано, че пикантната храна води до отслабване, тъй като намалява апетита и увеличава разхода на енергия. Много проучвания показват, че консумацията на люта храна кара хората да приемат по-малко количество храна от обикновено. Така че, добавете малко лют сос към ястието и неусетно ще се отървете от излишното си тегло.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com