Бялото вино - вдига или сваля кръвното

8894
Бялото вино - вдига или сваля кръвното
Снимка: iStock

Със своята изисканост и нежен вкус, бялото вино представлява несравнимо удоволствие за ценителите на тази напитка. Въпреки това, пред нас възниква въпросът: Доколко безопасно е удоволствието от консумация на бяло вино, особено ако сме подложени на предизвикателствата на високото кръвно налягане? Американската сърдечна асоциация предупреждава, че продължителната консумация на алкохол може да доведе до сериозни проблеми като инфаркт, сърдечен удар и повишени нива на триглицеридите. Въпреки това, умерената консумация на бяло вино може да окаже положителен ефект върху сърдечното здраве. Нека видим как и защо.

Полезно ли е бялото вино за здравето ви?

Макар ѝ алкохолът да не е на първо място в списъка ви със здравословни храни и напитки, чаша бяло вино е изненадващо добър избор. Ето няколко причини за това:

Защо бялото вино е най-добрият алкохол през лятото срещу високо кръвно?

1. Антиоксиданти

Бялото вино е богато на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на сърцето и белите дробове. Те спомагат за поддържане на нивата на кръвната захар, забавят процесите на стареене, предпазват от настинки и подобряват мозъчната функция. Наличието на антиоксиданти в бялото вино намалява риска от различни болести, включително рак и сърдечни заболявания.

2. Флавоноиди

Флавоноидите в бялото вино са известни като витамин Р и също имат антиоксидантни свойства. Те поддържат клетъчната активност, имат противовъзпалителни ефекти и се борят с оксидативния стрес. Това може да допринесе за регулиране на метаболизма и подобряване на общото здраве.

бяло вино

3. Полифеноли

Бялото вино съдържа полифеноли - микроелементи от растителен произход, които са мощни антиоксиданти. Те помагат в борбата с увреждането на клетките, намаляват холестерола и риска от диабет, както и благоприятстват сърдечното здраве. Антиоксидантните и противовъзпалителните им свойства помагат в предотвратяването на ракови клетки и забавянето на растежа на тумори.

4. Кафеена киселина

Кафеената киселина, съдържаща се в бялото вино, има антиоксидантни и антивъзпалителни свойства. Тя намалява оксидативния стрес и помага в предотвратяването на бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, както и стимулира производството на колаген, предотвратяващ преждевременното стареене.

Витамини и минерали в бялото вино

От състава на бялото вино също така се възползвате от важни витамини и минерали, които са необходими за доброто здраве на организма.

Какъв алкохол може да се пие при високо кръвно

1. Магнезий

Този минерал играе ключова роля в поддържането на сърдечното здраве, енергията, мускулната и нервната функция, както и в повишаването на силата на костите.

2. Витамин В6

Витамин В6 подобрява кръвообращението, мозъчната функция и имунната система. Той е от съществено значение за движението на кислорода в кръвния поток и поддържането на силна имунна и нервна система.

3. Витамин В2, Витамин В3, Желязо, Калций, Калий, Фосфор и Цинк

Бялото вино съдържа също важни витамини и минерали като Витамин В2, Витамин В3, Желязо, Калций, Калий, Фосфор и Цинк, които играят различни роли в поддържането на здравето. Те участват в процесите на обмяна на вещества, поддържането на кръвните съдове и структурата на костите, регулирането на сърдечния ритъм и подпомагането на имунната система.

Кое вино се смята, че сваля кръвното?

Според наличната информация, бялото вино може да има положителни ефекти върху сърдечното здраве и общото благосъстояние, ако се консумира с умереност. Все пак, важно е да се обърне внимание на индивидуалните нужди и здравословни състояния, преди да се включи в консумацията на алкохол.

Умереността е ключът, а консултация със здравен специалист може да помогне в определянето на правилното количество за консумация, според индивидуалните характеристики и здравословното състояние на всеки. Бялото вино може да бъде част от здравословен начин на живот, който включва балансирана диета, физическа активност и внимание към здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com