Цялата истина за закуската

4596
Цялата истина за закуската
Снимка: iStock/Guliver

Закуската е изключително важна за организма. Цял ден той ще изпитва стрес, напрежение и е необходимо да се зареди с достатъчно енергия, за да издържи. Закуската е неразделна част от ежедневната диета и лекарите препоръчват да не се отнасяте несериозно към нея.

Храни, които не са препоръчителни за закуска

Никога не яжте тези 6 храни сутрин, ОПАСНО Е

Стомахът ни е най-активен сутрин и именно това е причината диетолозите да съветват, че закуската е най-важното хранене за деня. Обаче ...

Всеки има свои хранителни навици. Някой обича прясно изцеден сок, мюслито и всякакви зърнени закуски също са много популярни. Хранителната им стойност, обаче, е минимална. Тялото ще получава празни калории и нищо повече, а киселините от пресен плодов сок дразнят стомаха, ако са на гладно. След такава закуска скоро ще огладнеете.

По-висококалоричен вариант са колбасите. Това са много тежки продукти за сутрешното храносмилане и съставът им е под въпрос. Нежелателно е сутрин да натоварвате стомашно-чревния тракт с пържени мазни крутони, пайове и сладкиши. Тялото ще изразходва цялата си енергия за храносмилане и към средата на деня ще се почувствате уморени, сънливи и ще загубите тонус.

Препоръчителни храни за закуска

За закуска е по-добре да изберете храни със сложни въглехидрати, те ще ви дадат енергиен тласък за целия ден. Храната трябва да съдържа достатъчно протеини, малко мазнини и витамини. Ето защо вариантът с извара е перфектен. Можете да добавите горски плодове, мед, стафиди.

Най-вкусната мързелива закуска

Рецептата за мързелива закуска е идеалното предложение не само за забързаните делници, но и за почивните дни. Може да приготвите сместа...

Традиционно зърнените каши се считат за здравословни сутрин. Добре е, ако добавите сметана, плодове към кашата (суха, замразена или прясна), за сладост е по-добре да подправите с мед. Отличен доставчик на протеин може да бъде омлета с пилешко месо, запеканка със зеленчуци. Тези ястия, подправени с подправки и кашкавал, ще ви ободрят и ще повишават жизнеността ви.

Плодовата салата, овкусена с домашно кисело мляко, е чудесен вариант за тези, които най-трудно се хранят сутрин. Важно е да започнете закуската поне 30 минути след събуждане. През това време тялото ще се подготви за прием на храна, а сутринта ще премине весело и лесно.

Закуската не трябва да се пренебрегва. Дори ако сте изключително заети и на практика не разполагате с никакво време, можете да я приготвите вечерта, после ще е достатъчно да се затопли сутринта или просто да я извадите от хладилника. Освен това, сутринта цялото семейство може да се събере на масата и това е чудесна възможност да обсъдим плановете за деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com