Дерматолог: Какво да правим при напукани ръце до кръв?

30386
Дерматолог: Какво да правим при напукани ръце до кръв?
Снимка: iStock

„Ръцете ми са много сухи и напукани и това много ме притеснява!“ В дерматологичните кабинети и клиники често се чува подобно оплакване. Това състояние на ръцете наистина причинява голям дискомфорт, в допълнение към влошения външен вид на човека.

Ето какво твърди д-р Хуго Вайс

При оценяването на този проблем, който притеснява толкова много хора, трябва да имаме предвид, че някои заболявания могат да причинят на ръцете ви неприятен вид и усещане. Но в по-голямата част от случаите вината се носи главно от прекалената сухота на кожата.

Това състояние се влошава през студените месеци, когато използването на топла вода зачестява. При това, заедно с падането на температурата, се наблюдава намаляване на влажността на въздуха - било поради самия сезон, било поради използването на нагреватели или климатици. В някои случаи, освен сухота, зачервяване и лющене, могат да се появят напуквания по ръцете, което затруднява изпълнението и на най-лесните ежедневни задачи.

Съвети за предотвратяване на сухи ръце

Нека да видим как да направите ръцете си по-хидратирани и здрави. Тъй като много горещата вода е един от основните фактори за сухота на ръцете, избягвайте я. Опитайте се да използвате колкото е възможно повече хладка вода. Нанасяйте овлажняващ крем всеки път след измиване на ръцете. Може да изглежда като досадна дейност, но резултатът ще си заслужава!

Суха и белеща се кожа: Каква е причината?

Използвайте гумени ръкавици за всички домакински задължения. Различните препарати имат сила да премахват мазнините – но със същата сила и ефективност премахват и естествената хидратация на вашата кожа!

Подбирайте внимателно сапуна, който ще използвате за хигиена на ръцете. Предпочитайте сапуните с овлажнители или глицеринова основа, с много меки формули.

Но ако ръцете ви вече са напукани от сухота?

Съвети за лечение на сухи ръце

През нощта реултатите от агресията, понесена от кожата ви през деня, ще се изяват с пълна сила. Но всички имаме нужда от няколко часа сън... Защо не се възползвате от този период, за да опитате да възстановите кожата си от агресиите на деня?

Използвайте овлажнители, съдържащи такива вещества във формулата си, които образуват „бариера“ срещу загубата на влага - като диметикон или глицерин. Кремовете са по-плътни от лосионите и трябва да се предпочитат за нощна употреба. Не забравяйте да масажирате добре ръцете си, като не пропускате върховете на пръстите и кожичките. Вазелинът и зехтинът също могат да бъдат ценни помощни средства – в чист вид или като част от използваните кремове.

Това са идеалните храни за вас, ако имате суха кожа

Ако ръцете ви са напукани или пилингът е много интензивен, след нанасяне на крем слагайте памучни ръкавици. В началото може да изглежда неудобно, но след около десетина дни се свиква. С тях защитените ръце стават по-малко податливи на външни въздействия от студен и сух въздух. Носете ръкавици при дейности като бягане или ходене, шофиране, домакинска работа или всяка друга ситуация, която може да навреди на кожата на ръцете ви. Не забравяйте да нанасяте овлажнители винаги и задължително след измиване на ръцете.

Въпреки това, ако и при всички тези грижи ръцете ви продължават да се лющят, зачервяват или напукват, със или без кървене, потърсете вашия дерматолог. Той ще ви назначи най-подходящото лечение и при необходимост ще проучи възможните причини, свързани с проблема ви.

Внимание! Статията предоставя само информация, но не и медицински указания. Винаги се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com