До какви големи проблеми може да ни доведе безсънието?

7224
До какви големи проблеми може да ни доведе безсънието?
Снимка: iStock

Сънят е необходим за почивка, презареждане на ума и тялото. Качественият сън е здраве, а некачественият или недостатъчният ни разболява. Буквално. Летните жеги чукат на вратата ни, което означава, че проблемите със съня се увеличават – нощното изпотяване, невъзможността да си поемете въздух в нажежената стая, мухите и комарите са само едната страна на проблема, който увеличава случаите на оплакване от безсъние през лятото.

Другият проблем сме самите ние – топлите дълги летни нощи, прекарани на открито, безкрайните купони, летният отпуск, в който искаме да свършим цялата изостанала домашна работа на света, а и да обиколим няколко интересни места, отскачайки и до морето – често водят до по-малко през лятото, защото се забавляваме повече.

Сънят обаче не трябва да се жертва нито заради работата, нито заради удоволствието, тъй като това е вредно за здравето. Дори не искате да знаете до какви проблеми ще ви доведе безсънието, толкова неприятни са те. Не ги изпробвайте върху себе си, но ги чуйте, за да се уверите колко важен е сънят.

До какви проблеми ще ни доведе безсънието?

Не само количеството, но и качеството на съня е важно. Страдащите от безсъние усещат върху себе си ежедневно тежестта на този проблем. Особено когато безсънието е системно, то води до неприятни последствия върху красотата и здравето – физическо, ментално. Сред тях са:

  • Ниска продуктивност и повишен риск от грешки и пропуски на работното място, които могат да доведат до загуба на работното място.
  • Трудности при запаметяване на нови факти.
  • Разсеяност, която може да е опасна при работа с машини.
  • Забавено време за реакция при шофиране и по-висок риск от инциденти.
  • Психични разстройства като депресия, тревожно разстройство или злоупотреба с вещества.
  • Повишен риск от развитие на сериозни заболявания и състояния с дългосрочни неприятни последствия за здравето като високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
  • Раздразнителност и сприхавост.
  • Умора и липса на енергия.
  • Наддаване на тегло, тъй като тялото се опитва да навакса липсата на сън и понижената енергия чрез храна, като особено се усилва гладът за сладки и тестени изделия. Открита е пряка връзка между безсънието и наднорменото тегло. Колкото по-кратък е сънят, толкова по-сериозно е затлъстяването, което се измерва с ИТН – индекс на телесната маса. Според изследванията и направените заключения  до 27-годишна възраст хората с кратка продължителност на съня (по-малко от 6 часа) са 7,5 пъти по-склонни да имат по-висок индекс на телесна маса. Нещо повече – проучването установява, че липсата на сън повишава апетита. Недостатъчният сън се свързва с по-ниски нива на хормона, който потиска апетита и отговаря за чувството за ситост – лептин, както и с по-високи нива на грелин, пептид, който стимулира апетита. 
  • Липсата на сън води до злоупотреба с кофеин, който, от своя страна, също има неприятни последствия за здравето.
  • Безсънието може да е сред водещите причини за инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови проблеми, застрашаващи не само здравето, но и живота на страдащия.
  • Липсата на сън – както като количество  или некачественият сън може да доведе до развитие на диабет.

Лекар разкри кои са най-честите причини за безсъние

Какво се определя като безсъние?

Разбрахме какви са проблемите, които ни грозят, ако не прекарваме в царството на съня достатъчно време и то качествено. Какво обаче се определя като безсъние? Какво количество сън ни е нужно, за да сме свежи и отпочинали? Вярно е, че има хора, които обичат да спят по 10 и повече часа и за тях 6 часа сън са недостатъчни или поне ги усещат като недостатъчни, но е вярно и че има общовалидно правило относно продължителността на съня според възрастта. Ще разгледаме единствено въпроса колко сън е необходим на зрелите индивиди – при хората над 18 години, пропускайки децата, защото вероятно ви е ясно, че бебетата спят почти непрекъснато, а младежите, дори да не си доспиват и да осъмват на веселба, имат достатъчно енергия – тази, която им дава младостта.

Безсънието е често срещано нарушение на съня, което се определя като трудно заспиване, твърде ранно събуждане или системно събуждане през нощта без причини, което нарушава здравето, работоспособността и качеството на живот. Повечето възрастни се нуждаят от седем до осем часа на нощ, като някои състояния – болест, бременност и други изискват повече сън. Нуждата от сън леко се редуцира с възрастта и хората в залеза на своя живот се наспиват и с час-два по-малко. Всъщност безсънието засяга по-често зрелите хора и често е резултат от:

  • стрес,
  • промяна в начина на живот – нова работа, сватба, деца, внуци и т.н.,
  • тревоги и проблеми,
  • прием на определени медикаменти като някои антидепресанти, лекарства за астма или кръвно налягане,
  • определени заболявания като повишена активност на щитовидна жлеза, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, злокачествени заболявания и други,
  • неудобно легло или употреба на леглото за ядене, гледане на телевизия, работа на лаптопа или телефона – синята светлина от екрана нарушава съня,
  • прием на тежки храни преди лягане, които могат да доведат до киселини, нарушаващи съня,
  • тревожни разстройства като посттравматично стресово разстройство,
  • сънна апнея и други разстройства на съня,
  • злоупотреба с кофеин, алкохол и т.н. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Сложете брашното в камерата и ще се справите с този често срещан проблем

Какъв е правилният начин за приемане на таблетки с желязо?

Можете ли да се взима вана, ако имате температура?

Как да определите сами киселинността на стомаха в домашни условия?

Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките

7 продукта, с които отслабваме неусетно

Продуктите, с които БЪРЗО ще отслабнете за лятото

5 заболявания, при които умората е основен симптом

Кое повишава повече захарта - черешите или ягодите?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com