Експерт: Как да накарате тялото си да се детоксикира само

3905
Експерт: Как да накарате тялото си да се детоксикира само
Снимка: iStock/Guliver

Това са начините да подпомогнете собствените си системи за самодетоксикация на тялото си – и няколко специфични „прочиствания“, които определено трябва да пропуснете.

Когато видим остаряваща знаменитост да парадира с блестящата си кожа и „Как мога да изглеждам така?!“ тяло, дори най-мъдрите от нас може да се изкушат да опитат някакъв съмнителен прах за детоксикация, който се появява из социалните медии. Но няма нужда да се обръщате към предполагаемо магически отговори като прочистване със сок, пръскане на вода с лимон или смес от семена чиа, които взривяват дебелото черво – тези силно рекламирани „лечения“ са в най-добрия случай безполезни, а в най-лошия – вероятно опасни, казват експертите.

Как да изчистим черния си дроб от токсини?

Нашите тела не се нуждаят от детоксикация и прочиствания, защото имаме собствени естествени пътища за детоксикация през системи като черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт. Всъщност научната литература е пълна с казуси, показващи, че прочистванията могат да доведат до увреждане на бъбреците, недостиг на витамини и минерали и стомашно-чревни симптоми, включително диария и стомашни спазми. Идеята за детоксикация има смисъл: ние не винаги се храним перфектно и редовно влизаме в контакт с неща като замърсяване, въздушни дразнители и микроби и бактерии, които могат да бъдат вредни за здравето ни. Така че търсенето на начин за „прочистване“ на вашата система може да е привлекателно. Вашето тяло и особено чревният ви тракт са пълни с полезни бактерии, които помагат в борбата с болестите, поддържат храносмилането и поддържат органите ви да функционират по най-добрия начин; много детоксикации, за които чувате, могат да нарушат баланса на добрите и лошите бактерии в червата ви, като навредят на тялото ви повече, отколкото да му помогнат.

Какво ще кажете за използването на детокс за отслабване? Неразумно. Детоксикацията и прочистването са просто ограничителни диети; те ще доведат до бърза загуба на тегло, но след като се върнете към редовна диета, най-вероятно ще го върнете. Това води до йо-йо диета, което изследване показва, че води до общо наддаване на тегло с течение на времето. Безопасната загуба на тегло не включва детоксикация, която също може да лиши тялото ви от хранителните вещества, от които се нуждае, за да функционира, което затруднява естествената ви система за детоксикация да върши работата си.

Как тялото ви се пречиства

Нека започнем с идеята, че „токсините“ от, да речем, лоша диета или лекарства, които сте приемали, се „натрупват“ в тялото ви. Това не е начинът, по който работи, благодарение предимно на сложна система, която започва с черния ви дроб, който разгражда всичко, което не е необходимо, за да функционирате. Тогава вашият стомашно-чревен тракт, бъбреците, лимфната система и дихателната система се включват, за да освободят тялото ви от остатъците от това, което черният дроб е разградил; тези органи работят в тандем, за да разграждат и изхвърлят токсините, така че нищо няма време да се натрупа.

Ето системите в тялото ви, които работят заедно, за да изхвърлят боклука (тоест като детоксикация):

Черен дроб

Черният дроб е основният филтър в тялото ви. Каквото и да не ви трябва, което тялото ви може да абсорбира или да има твърде много от него - помислете за химикали, лоши бактерии, вируси, дори хормони и холестерол - вашият черен дроб метаболизира, така че да може да бъде елиминирано.

Бъбреци

Те съдържат филтриращи единици, наречени нефрони, които филтрират кръвта и произвеждат урина, през която изхвърляте отпадъците.

Лимфна система

Тази ключова мрежа минава през цялото ви тяло и се състои от тонове лимфни възли, тъкани и съдове. Всички те си взаимодействат, за да помогнат на функционирането на имунната ви система, позволявайки й да държи далеч микроби, вируси и странични продукти, които допринасят за заболяване и инфекция. Вашата лимфна система също включва вашия далак, орган в горната лява част на корема ви, който се бори с микробите, особено в кръвта ви.

Лекар: Яжте редовно ТЕЗИ плодове, за да предпазите черния си дроб

Стомашно-чревен тракт

Храносмилателната система премества храната и всичко останало, което поглъщате (като сополи, които прихващат микробите!) през стомаха и тънките черва, където се абсорбира в кръвта. Това, от което тялото ви не се нуждае и което остава несмляно, се насочва към дебелото ви черво, което го превръща в отпадъци, които излизат през изпражненията ви.

Бели дробове

Когато вдишвате прах, микроби и алергени, дробовете ви действат като филтри. Слузта улавя и задържа нещата, които влизат през дихателната ви система, и когато кашляте, кихате или прочиствате гърлото си, освобождавате тялото си от лошите неща.

Най-добрият начин да поддържате вашата лична машина да работи добре е като поддържате вашите органи за детоксикация-войн, така че те да останат в най-ефикасното си състояние – не се изкушавайте да „им помогнете“, освен ако не е указано да го направите от вашия лекар. Програми, които предполагат, че можете да детоксикирате черния си дроб чрез определени храни или диетични или билкови добавки, нямат никакви доказателства, че това работи. Всъщност приемането на добавки за отслабване, прочистване на черния дроб и увеличаване на разхода на енергия може да бъде и е било свързано с увреждане на черния дроб и в някои случаи чернодробна недостатъчност и смърт.

Как да увеличите максимално естествената почистваща сила на тялото си

Всяка от тези стратегии ще поддържа гладкото функциониране на системите ви за детоксикация, оставяйки ви да се чувствате страхотно – без да прибягвате до някакви странни прочиствания.

Яжте разумно

Хранене на здравословна, балансирана диета, както е препоръчано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията и цялостното ви здраве. Съсредоточете се върху пълни с фибри и витамини плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини – набор от хранителни вещества, за които е доказано, че поддържат добро цялостно здраве и намаляват риска от хронични заболявания. Специфични храни, според Левинсън, поддържат черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт: кръстоцветни зеленчуци за здравето на черния дроб и червата; чесън за здраве на черния дроб, бъбреците и червата; и червени боровинки за здравето на бъбреците.

Осигурете си красив сън

Бъбречната функция се регулира от цикъла сън-събуждане на тялото ви, така че не е изненадващо, че дефицитът на сън е свързан с намаляване на бъбречната функция. Това означава, че достатъчно затваряне на очите е от решаващо значение. Количеството сън, от което хората се нуждаят, варира в зависимост от индивида, но между седем и девет часа е добра средна стойност за повечето. Въпреки това, слушайте тялото си - броят часове, които ви карат да се чувствате отпочинали и енергични, е точното количество сън за вас.

Изпоти се

Упражненията стимулират лимфната ви система - докато движите мускулите си, те действат като помпа за по-ефективно изпращане на течности през тялото ви, така че токсините да могат да се отделят по-лесно. Стремете се да правите комбинация от кардио (за да ускорите сърдечната си честота) и силови тренировки или съпротивителни движения (за укрепване на мускулите).

Посещавайте редовно Вашия лекар

Бъдете в крак с годишните си физически и кръвни изследвания. Редовният физически преглед и кръвните изследвания, които оценяват чернодробната функция, са важни за ранното откриване на чернодробно заболяване и ако сте изложени на риск от чернодробно заболяване, говорете с Вашия лекар за допълнителни изследвания. Разпознайте тези индикации за проблем с черния дроб: Умората, гаденето и лошият апетит са ранни признаци, докато симптоми като жълтеница, подуване на корема и лесно кървене могат да означават по-сериозен проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com