Лекар: Яжте редовно ТЕЗИ плодове, за да предпазите черния си дроб

2956
Лекар: Яжте редовно ТЕЗИ плодове, за да предпазите черния си дроб
Снимка: iStock

Много е важно човек с какво се храни не само заради килограмите, а заради здравето на целия организъм. За да поддържате черния си дроб в добро здраве, трябва да внимавате какво консумирате. Добре е да включите в менюто си полезни храни, съдържащи съединения, които подпомагат производството на чернодробни ензими, предпазват от натрупване на мазнини и намаляват възпалителните процеси и оксидативния стрес.

Черният дроб е изключително важен орган. Той отговаря за процесите в организма от производството на протеини, холестерол и жлъчка до съхраняването на витамини, минерали и въглехидрати. Друга важна негова функция е разграждането на алкохол, лекарствени медикаменти и естествени странични продукти от метаболизма.

Всеки знае колко полезни за здравето са плодове и че е препоръчително да се консумират редовно. Вижте кои са тези плодове, които имат благоприятен ефект върху здравето на черния дроб:

Ето как да разберем дали е здрав черният ни дроб

  • Авокадо – тази суперхрана е изключително подходяща за детокс на черния дроб. Редовната му консумация насърчава синтеза на глутатион в организма, от който черният дроб има нужда, за да успее да премахне вредните токсини. Авокадото има благоприятен ефект и върху артериите, като ги поддържа чисти.
  • Грозде – то е богато на антиоксиданти, които предпазват черния дроб. Гроздето съдържа ресвератрол и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са от полза за органа чрез повишаване на нивата на антиоксиданти, понижаване на оксидативния стрес и намаляване риска от увреждане на клетките.
  • Горски плодове – всички горски плодове са полезни, но сините и червени боровинки имат естествени детоксикиращи свойства и са богати на антоцианини – това са цветни пигменти, които придават техните цветове. За тях се знае, че действат като антиоксиданти, които се свързват с различни ползи за здравето. Редовната консумация на горски плодове стимулира здравето на червата и подобрява свойствата на организма за детоксикация на черния дроб. Също така боровинките подобряват антиоксидантните ензими и реакцията на имунните клетки.
  • Бодлива круша – представлява вид ядлив кактус, като се консумира както плода, така и сока от него. Ако похапвате редовно бодлива круша ще предпазите своя черен дроб от алкохолната токсичност, защото има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Защо е важно да правим детокс на черния дроб?

Забравете ги: ето кои са най-вредните храни за черния дроб!

Детоксът на черния дроб се прави чрез различни методи като промяна на хранителния режим, прием на хранителни добавки, растителни екстракти и др. Този процес помага на черния дроб да се изчисти от натрупаните токсини и да функционира по-ефективно. Важно е да се консултирате с лекар или диетолог, преди да започнете детоксикацията на черния дроб, за да се уверите, че използвате подходящите методи и продукти за вашето здравословно състояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com