Експерт: Не слагайте тези храни във фризера през зимата, съсипвате ги

10591
Експерт: Не слагайте тези храни във фризера през зимата, съсипвате ги
Снимка: iStock

Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да добавят към менюто си както за разнообразие, така и от практична гледна точка. Един от големите плюсове при тях е, че те са предварително измити, нарязани, готови за готвене и наистина много удобни. Основна причина за закупуване на замразени плодове и зеленчуци е, че те са сезонни и често трябва да бъдат внасяни от други страни. За да могат плодовете да стигнат до нас готови за консумация, те често се берат преди да са узрели и така губят някои от хранителните си съставки по време на дългото пътуване до магазините, обяснява специалистът по хранене Касандра Суарез. 

Кои са най-добрите за консумация сред замразените зеленчуци и плодове?

Най-полезните замразени зеленчуци:

Моркови – Според Касандра Суарез, морковите са отлична опция, защото високите нива на бета-каротин и антиоксиданти са блокирани в зеленчуците чрез процеса на замразяване, с гарантирани ползи за здравето (подобрено зрение, красива кожа);

Грах - Замразеният грах е достъпен и удобен вариант, за да получите повече към задължителния дневен прием зеленчуци. Той може лесно да се прибави към супи, яхнии или салати или да се използва като самостоятелно ястие. Освен това грахът е един от най-здравословните зеленчуци.

Спанак – Свежият спанак е чудесен за консумация, когато решите да го ядете суров, но замразеният спанак е доста по-подходящ за готвене. Пресният зеленчук губи значителен обем и хранителни вещества при готвене. Имайте предвид, че замразеният спанак задържа много вода, така че преди да го добавите към рецептата, размразете го в мрежеста цедка и го залейте под топла вода.

Броколи - Зеленчуците с високо съдържание на витамин С, като броколите, са склонни да губят този витамин по време на транспортирането, удължено време на съхранение и излагане на много топлина и светлина, но когато са замразени, те поддържат нивото на витамини и антиоксиданти (има хора, които твърдят, че ароматът на замразените броколи е по-различен при готвене и не им допада, но все пак всичко е въпрос и на вкус).

Царевица, зелен боб/зелен боб едамаме също се нареждат сред полезните и предпочитани за употреба замразени храни.

Най-полезните замразени плодове:

Горски плодове - Ягоди, боровинки, малини и къпини имат доказано по-добра стойност замразени (особено когато са извън сезона), защото започват да губят хранителните си свойства в мига, когато са били отбрани.

Манго – Замразеното манго има много повече ползи, отколкото предполагате – освен за направата на чудесно смути може да се добавя към различни десерти и салати.

Праскови – Забравете за консервираните в буркани праскови, които имат и значително количество захар. Замразените плодове са много по-здравословни и могат да се използват за направата на топинг за палачинки и гофрети, за пайове и кексове.

Колко време могат да стоят замразени?

Зеленчуците могат да бъдат замразени до 8-12 месеца. Замразеният им живот варира в зависимост от начина на приготвяне и съхранение. Дръжте ги при постоянна температура и не ги размразявайте непрекъснато. Винаги следвайте инструкциите на опаковката. Плодовете могат да бъдат замразени за около 8 месеца като и за тях важат същите принципи на съхранение. 

Каква храна да НЕ замразяваме?

От гледна точка на безопасността на храните има такива, които не могат и не се препоръчва да бъдат замразявани: сурови яйца с черупки, твърдо сварени яйца, плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода като маруля, краставица, пъпеш, листни билки като босилек, лук.

Замразяване на готвено месо – На практика можете да замразите всякакъв вид сготвено месо, стига да знаете как да подходите. Задължително изчакайте вече сготвеното месо да изстине добре (но не го дръжте повече от 2 часа навън). Запазете замразено готвено месо за не повече от три до шест месеца. Прясно смляно месо/ кайма може да се държи във фризера не повече от 2 до 3 месеца. 

Лекарите не ви казват: Това са лекарствата, от които се напълнява

Замразяване на ориз - Най-добре е да замразите ориза възможно най-бързо след приготвянето му (разбира се, трябва да изчакате да изстине преди да го приберете във фризера в подходяща кутия/ съд). Можете да съхранявате ориз във фризера за период до един месец (не по-дълго) и той все пак ще запази влагата и вкуса си.

Замразяване на картофи – Имайте предвид, че суровите картофи не се замразяват добре - трябва да са сготвени или бланширани преди да ги сложите във фризера (частично сготвени картофи ще замръзнат добре). Препоръчителното време за съхранение е около една година.

Замразяване на бебешки храни/пюрета

Има 4 основни стъпки за замразяване на бебешка храна: използвайте форми за лед или малки купички за храна (много подходящи са силиконовите), които предварително са измити при висока температура. Добавете пасираната храна като я разпределите внимателно. Поставете формите за лед/ съда в пластмасова торбичка. Не забравяйте, че храната ще се разширява тъй като замръзва, затова не препълвайте и оставете достатъчно място. Етикетирайте всичко с името на храната и датата на замразяване предупреждава регистрираният специалист по хранене Джо Травърс. Поставете храната на най-горния рафт или възможно най-високо. Това помага да се поддържа по-добре текстурата ѝ тъй като върхът обикновено е най-студената част на фризера и така замръзва по-бързо. Можете да размразявате храната чрез прехвърляне от фризера в хладилника (имайте предвид, че става бавно) или във студена вода. Размразяването в микровълнова печка не се препоръчва. 

Колко време може да се запази бебешката храна във фризера? 

За оптимално качество и задържане на хранителните вещества, съхранявайте замразените бебешки храни във фризера за максимум 3 месеца (специалистите препоръчват да използвате храната дори 1 месец по-рано от крайния срок).

Важно: Ако до сега не сте замразявали бебешка храна, можете да се посъветвате с педиатъра си или да потърсите специализирани статии, за да се запознаете по-добре с всички стъпки. В интернет пространството има и много клипове, които показват подробно процеса. Мнения и опит на други майки също могат да ви бъдат от полза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com