Експерти: Следвайте тези съвети за бавно хранене

1161
Експерти: Следвайте тези съвети за бавно хранене
Снимка: iStock

Всяка задача, която изпълняваме, всяко действие, което предприемаме – всичко в живота ни трябва да бъде възможно най-бързо и ефективно. Начинът на живот на хамстер, хванат в капана на движещото се колело на съществуването – вечно преследване на постигнати цели и успешни резултати – е добър само за няколко области от нашия живот, докато други трябва да стоят настрана от надпреварата.

Една от тези области, които в идеалния случай изискват повече време и търпение, е, изненадващо, храната. Разбира се, понякога всички се храним на бърз ход и всеки знае колко трудно е да намериш свободни 10 минути за обяд, камо ли за бавна и спокойна вечеря на масата.

Правила за здравословен начин на живот, които всъщност нямат нищо общо с реалността

Въпреки това, ако искате да подобрите здравето си, да останете във форма и да възприемете по-съзнателен подход към храненето си, първото нещо, което трябва да направите, е да се научите да ядете бавно. Има няколко причини за това.

Някои казват, че трябва да ядете бавно, за да избегнете преяждане.

Това наистина ли е вярно и как работи

Не е достатъчно просто да поставите храна в стомаха си. Това няма да направи мозъка ви доволен, нито ще ви помогне да се почувствате сити. Ситостта е резултат от това, че умът ви остава концентриран върху храната – мозъкът ви анализира вкуса, времето, което сте прекарали в дъвчене, хапане и преглъщане, образа на вашата чиния с все по-малко останала храна в нея. Ако малко от тези сигнали липсват, в крайна сметка ще сте изяли много повече, отколкото е необходимо.

Истината е, че организмът ви се нуждае от поне 20 минути, за да разбере дали сте сити или не. Изследванията показват, че бързото хранене е тясно свързано с наддаването на тегло при възрастни.

Така че, ако искате да си осигурите правилното количество храна без прекомерно необмислено преяждане, вижте нашите съвети да се храните по-бавно – те ще ви помогнат да се концентрирате върху сигналите за ситост за вашия мозък, вместо да извършвате бързо хранене, за да се почувствате зле по-късно.

1. График

Нашите графици са плътни, така че е трудно спонтанно да намерите достатъчно време за обяд, ако не сте го включили в плана си предварително. Погледнете ежедневието си и се опитайте да грабнете час или два от деня си, за да го посветите на няколко бавни, спокойни хранения. Но се опитайте да не бързате, когато го направите!

2. Съзнание

Бързото хранене е навик и всеки навик не е лесен за прекъсване. Когато най-накрая намерите време за бавно хранене, опитайте се да останете в момента „тук и сега“. Позволете си да се отпуснете, забравете за телефона си за 10 минути и се концентрирайте върху вкуса и текстурата на храната.

3. Сервирайте по-малки порции

Децата често са карани да оставят чиниите си идеално чисти. Въпреки това, по-късно формиращата се неспособност да завършите храненето, когато искате и да оставите малко храна в чинията, обикновено води до системно преяждане. Ако обичате да виждате чинията си чиста, но не искате да ядете прекалено много, сервирайте си по-малки порции в по-малки чинии. Ще ви помогне да се концентрирате върху храната си и да се насладите на всяка хапка.

Стресово хранене и как да се справите с него

4. Забравете за мултитаскинга

Има толкова много неща, които обичаме да правим по време на хранене – да гледаме телевизия, да отговаряме на имейли от работа, да четем. Какво ще кажете да хапнем? Забравете за многозадачността за 20 минути и яжте храната така, както го мислите, по-концентрирано и бавно. Това не е лесно да се постигне наведнъж, така че можете да започнете, като ограничите времето си онлайн, когато вечеряте.

5. Дъвчете

Въпреки че всички се справяме с тази задача повече или по-малко успешно, има огромен шанс да не приемате дъвченето достатъчно сериозно. Обърнете внимание как дъвчете – поглъщате ли храната си на големи хапки, без дори да я вкусите? Процесът на храносмилане започва в устата ви, така че можете да помогнете на стомаха си, като просто дъвчете по-добре. Хапвайте по-малки хапки и усещайте вкуса на храната си, за да удължите удовлетворението от храната.

6. Оставете вилицата

Не се отнасяйте към вилицата си като към лопата и към устата си като към яма за пълнене. Правете малки паузи между хапките, оставяйте вилицата за секунда, не бързайте да вземете ново парче храна веднага след като сте погълнали първото. Този метод ви помага да се отпуснете, да се съсредоточите върху храната си и да ядете внимателно.

7. Хранете се заедно

Вашите приятели или роднини знаят ли как да забавят яденето? Ако някой от близките ви е търпелив с храната си, опитайте се да обядвате заедно. Хората са склонни несъзнателно да имитират другите около тях, така че ако вечеряте с хора, които ядат бавно, има вероятност да се адаптирате към тяхното темпо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com