Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Този начин на хранене всъщност може да бъде вреден за здравето

18 юни 2024, 13:54 часа

Кетогенната диета стана популярна в началото на 2000 г. с мантрата „мазнините не са враг“. Но проучване, обхванато в броя на Current Problems in Cardiology от март 2024 г., предполага, че диетата - която се фокусира върху храни с високо съдържание на мазнини и считани за много ниско съдържание на въглехидрати - може би е нещо като троянски кон.

Ядеш и отслабваш: Неустоима кето мусака

Статията, публикувана от Джоана Попиолек-Калиш, MD и PhD, установи няколко проблема с параметрите на диетата. Първият беше свързан със загуба на тегло: Докато много хора, които го следваха, изпитаха бърза загуба на тегло (типично за всяка значителна промяна в диетата), вероятно това беше предимно водно тегло и не успя да доведе до постоянни положителни промени в здравето в тялото. Кетогенната диета не отговаря на критериите за здравословна диета. Точно обратното, всъщност: когато става въпрос за цялостното сърдечно здраве, моделът с ниско съдържание на въглехидрати е по-полезен от този с много ниско съдържание на въглехидрати (включително кетогенната диета). Поради акцента на кето диетата върху мазнините, тези, които се придържат към нея, обикновено имат по-висок процент на LDL холестерол, което е свързано с по-висок риск от сърдечни заболявания, запушени артерии и смърт.

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Диетичните планове с ниско съдържание на въглехидрати включват диетата на Аткинс, палео диетата и диетата на Саут Бийч. Други проучвания отбелязват, че кето диетата може също да доведе до големи дефицити на витамини и минерали (както и до излишък на мастноразтворим витамин К, който също е нездравословен за сърцето) и повишени камъни в бъбреците.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес