Експертни напътствия за бързо заспиване и здрав сън

1730
Експертни напътствия за бързо заспиване и здрав сън
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

Заспивате трудно и спите лошо – събуждате се през всеки 1 ½ – 2 часа, след което се въртите нервно още 10 – 15 минути! Това е изключително вредно за физическото и менталното/психическото ви здраве, защото снижава забележимо работоспособността и енергичността ви, и правейки ви неспособни да реагирате адекватно дори при далеч от стресови ситуации. Освен това ставате нервни и агресивни, а настроението ви престава да зависи от външни фактори като: да се справите с даден проблем, да поговорите с приятел и дори да реализирате успешно „рандеву“.

Отдавна е доказано, че организмът – като сложна композиция от биосистеми – се нуждае от 7 – 8 часа пълноценен сън всяка нощ, за да се възстанови енергийния баланс и да се нормализират метаболитните процеси в тялото.

При днешния, постоянно забързващ се живот, където непредвидени стресови ситуации възникват постоянно, изглежда почни неминуемо да не възникват проблеми със съня – малцина са тези, които могат с настъпване на вечерта да се „изключат“ от мисълта да анализират многобройните си дневни преживявания, настройвайки се за пълноценен нощен отдих с подсъзнание, изчистено от негативни съновни изживявания. При това не е изненадващо, броят на недоспалите или/и трудно заспиващите да нараства в световен мащаб. Има обаче, лесно достъпни начини/техники, които да подпомогнат за постигането на здравословен сън. Ето кои са те:

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

1. Осигурете си поне двучасова подготовка, за да реализирате здрав сън, при която да отърсите съзнанието си от всякакви терзаещи ви през деня мисли. Не премисляйте отново и отново какво би се случило, ако сте постъпили другояче при дадена ситуация – така със сигурност ще намалите възбудата и неразсеялия се стрес в съзнанието си. Вместо това, слушайте релаксираща музика, шумове, идващи от природата – като песен на птици, течаща вода или дъждовни капки.

2. Четете преди лягане, с цел да задържите будно съзнанието си, ангажирайки го единствено с фабулата на четивото. Така ще освободите ума си от напрежението да премисляте отново и отново проблемите, с които сте се сблъскали през деня. Може би това ще ви отнеме ½ час или повече, но неминуемо ще заспите с изчистено съзнание.

3. Алтернативно, може да пробвате включването на слухово възприятие, отпускайки се под успокояващия глас, четящ аудиокнига – за предпочитане с историческа тематика; така ще се получи медитативно въздействие върху централната ви нервна система.

Внимавайте със спането с отворени очи - тези болести дебнат

4. Дишайте, използвайки техниката „4-7-8“, представляваща дълбоко вдишване през носа в продължение на 4 секунди, задържане на дъха нови 7 секунди и бавно издишане през устата през следващите 8 секунди. Повтаряйте това 4 пъти. По този начин помагате нервната ви система да релаксира, което предразполага към по-бързо заспиване.

5. Осигурете си достатъчно затъмнена спалня, за да освободите мозъкът ви да регистрира дори малки светлинки в помещението, при което ще инициирате освобождаването на мелатонин – хормонът на съня.

6. Регулирайте температурата в спалнята да не надвишава 19°С, тъй като ако в помещението е твърде топло/горещо, то често ще се будите, а и трудно ще заспивате.

7. Опитвайте да се съпротивлявате на заспиването, оставайки колкото се може по-дълго време будни (т.е. използвайте метода на обратната психология). Чрез този метод ще разсейвате мислите си за сън и опитите да заспите бързо; за целта може: или да дишате дълбоко, или да четете, или да решавате кръстословица, изобщо да правите всичко, което не е свързано със заспиването и съня ви. Доказано е, че когато умът ви се умори от такова съсредоточаване в други дейности, то сънят неусетно ще дойде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com