Ето защо бамбукът не е вашето най-добро решение при избора на дъска за рязане

4234
Ето защо бамбукът не е вашето най-добро решение при избора на дъска за рязане
Снимка: iStock/Guliver

Излишно е да поясняваме, че дъската за рязане е в раздела "основни" кухненски принадлежности. Най-вероятно използвате такава дъска всеки ден у дома или почти всеки ден. А ако говорим за професионална кухня, тогава говорим за употреба в тежки условия, няколко пъти дневно.

Но не всяка дъска за рязане ще се справи с това предизвикателство. Добрата дъска за рязане ще внесе спокойствие в кухнята: ще осигури хигиена и ред, ще гарантира безопасността на храната, ще предпази ръцете и пръстите ви, ще улесни готвенето и ще изглежда красиво на плота ви. Освен това тя ще помогне на ножовете ви да издържат по-дълго, като предпазва острието им.

Професионалните готвачи знаят, че дървената дъска за рязане е най-добрият вариант. Това определено важи и за малките кухни и домакинства. Но не вярвайте само на думите ни, а прочетете нататък, за да разберете защо дървото е най-добрият материал за дъска за рязане. Още: 5 бързи и ефективни начина да се отървете от неприятната миризма в кухнята

Защо дървото е по-добро от другите материали за дъски за рязане?

В професионалните кухни е широко прието, че дървените дъски за рязане са най-добрият вариант при избора на повърхност за рязане, далеч преди бамбука, пластмасата и други. Но защо? Кое е онова, което прави дървените дъски по-добри от другите материали? Ето няколко аргумента:

  • Дървените дъски за рязане са хигиенични и антимикробни, като осигуряват безопасност на храната. Това е така, защото целулозата, която естествено присъства в дървото, активно унищожава бактериите по повърхността.
  • Те са подходящи за всички видове храни - от хляб до месо. Още: Защо дъската за рязане може да бъде опасна за здравето?
  • Дървената дъска за рязане е изключително издръжлива и може да издържи почти цял живот, когато се поддържа правилно.
  • Дървото ще издържи на тежка, ежедневна употреба, дори и в най-натоварената кухня.
  • Този материал е по-приятелски настроен към острието на ножовете ви в сравнение с други.
  • Дъските за рязане, изработени от дърво, са устойчиви на топлина, така че върху тях можете да поставяте тенджери и тигани.
  • Дъските за рязане от дърво са красиви, с уникална елегантност, която никога не излиза от мода.
  • Предлагат се в различни дървесни видове (клен, бук, бреза, тиково дърво, орех, бор), както и с различни покрития, форми и цени.

Дървени дъски за рязане срещу пластмасови дъски за рязане

Проблемът с пластмасовите дъски за рязане е, че за разлика от дървото, те не могат да гарантират подходящо ниво на безопасност на храните. Повърхността на пластмасовите дъски лесно се надрасква при рязане, а в тези вдлъбнатини има вероятност да се размножат бактерии.

Пластмасовите дъски също така не са толкова издръжливи и доста бързо губят своя чар и качество. Никой не иска да губи времето си, за да купува пластмасови дъски отново и отново.

Друго нещо, което дървото може да предложи, а пластмасата не може е здравината. В края на краищата ще използвате остър нож, близо до пръстите си, и всяко движение може да доведе до внезапно движение на дъската за рязане и да причини нараняване (Преувеличено? Може би, но абсолютно възможно).

Дърво срещу бамбук (и стъкло, и керамика...)

Честно казано, бамбуковата дъска за рязане е един не лош вариант. Те са екологично чисти, а висококачествената бамбукова дъска може да предложи и безопасност и хигиена на храната. Лошата новина е, че бамбуковата повърхност е по-твърда и притъпява остриетата на ножовете. Това се отнася и за други варианти на дъски за рязане като стъклени и керамични. Така че, дори и по егоистични причини, дървото все пак е най-добрият вариант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com