Храни, които облекчават болките в ставите

27586
Храни, които облекчават болките в ставите
Снимка: iStock

Болката в ставите може да бъде причинена от различни фактори – възраст, тренировка или просто претоварване. Каквато и да е причината, тя е сковаваща и съответно пречи на нормалните ежедневни дейности. Вижте и храните, които могат да ви помогнат да я облекчите, посочени от clevelandclinic.org

Плодове

·         Грозде – съдържа съединението проантоцианидин, което се съдържа в него и намалява възпалението и болките в ставите.

·         Цитрусови плодове – портокали, лимони, грейпфрутите са с високо съдържание на витамин С. Той помага за предотвратяване на възпалителния процес при артрит и болки.

·         Череши – сокът от тях, който не е подсладен, има страхотен ефект върху пациенти, страдащи от остеоартрит. От него страдат най-вече жените. Различни изследвания показват, че след 3-седмична консумация на този сок, показателите на заболяването са намалени, а болките значително са по-поносими.

6 заболявания, които причиняват болки в ставите и се бъркат с артрит

Ако сте под 40 години и ставите ви болят или подуват, това може да е признак за много сериозно заболяване! За какво си мислим, когато ...

Зеленчуци

·         Спанак – високо ниво на антиоксиданти. Каемферолът е едно от съединението му и намалява значително болката при остеоартрит, но също така намалява и прогресията на самото заболяване.

·         Броколи – в тях се съдържа сулфорафан, който помага за облекчаване на болката в ставите и допринася за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит.

·         Соя – с ниско съдържание на мазнини, богата на протеини и фибри, съдържа Омега-3 мастни киселини, които помагат за възпалителните промени и болки в ставите. Това важи само при консумация на зеленчука, а не на соеви продукти, които имат високо съдържание на мазнини и захар.

·         Червен боб – той също е богат на фибри, които понижават нивата на С-реактивните протеини, подобно на пълнозърнестите храни. Бобът е с високо съдържание на протеини, фолиева киселина, желязо, магнезий и калий, които засилват имунната система.

За какво може да сигнализират болките в ставите

Ставите са важна част от нашата костна система, чрез които нашето тяло извършва много и различни движения.  Подложени на различни ...

Подправки:

·         Шафран и куркума – имат противовъзпалителни свойства и намаляват симптомите на артрит. Проучванията показват, че кроцинът е едно от основните съединения на шафрана, притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и антипролиферативни качества. Това го прави ефективен при хора с проблеми в ставите.

·         Джинджифил – проучванията показват, че хора с болка в коляното са се подобрили, след като са го използвали известно време.

·         Чесън – той има чудодеен ефект, когато става въпрос за профилактика на болка и болестите. Намалява кръвното налягане, но има и силно противовъзпалително свойство и намалява риска от остеоартрит и болезнените му симптоми.

·         Зелен чай – той е известен с антиоксидантите си свойства и засилването на метаболизма. Съдържа и съединение, наречено полифенол, което е противовъзпалително и помага за намаляване на болката. Друго проучване показва, че епигалокатехин-3-галат се съдържа в зеления чай и също помага при облекчаване на болката при ревматоиден артрит.

Ако имате болки в ставите, побързайте да си направите тези компреси!

Масла от мента, чаено дърво и евкалипт Тези етерични масла се употребяват за успокояване на болки в ставите. Използват се за направа н...

Други храни

Списъкът не се изчерпва само с изброеното, но и с други храни:

·         Риба и рибено масло – мазните риби, като риба тон или сьомга, са богати на Омега-3 мастни киселини. Те са доказани като лекуващи различни видове заболявания и намаляват болката в ставите. Високото съдържание на витамин D ще помогнат на ставите при артрит.

·         Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини – киселото и прясното мляко са богати на калций и витамин D, за които е доказано, че укрепват костите и имунната система. Те са чудесно допълнение към балансирания начин на живот и биха помогнали при пациенти с форма на артрит.

·         Орехи, шамфъстък и бадеми – съдържат високо количество на калий, витамини, магнезий. Орехите са богати на Омега-3 мастни киселини, които помагат на остеоартрита и болката при ревматоиден артрит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини
5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Всеки жител на големия град е подложен на атака от токсини. Урбанизацията, развитието на технологиите подобриха качеството на живота ни, но доведоха...