Храни, които предизвикват мигрена

2897
Храни, които предизвикват мигрена
Снимка: iStock

Храните могат да играят значителна роля в отключването на мигрена при податливи хора. Мигрената е неврологично заболяване, което се характеризира със силно главоболие, често придружено от други симптоми като гадене, чувствителност към светлина и звук. Въпреки че отключващите фактори могат да бъдат различни при различните хора, някои храни са идентифицирани като общи виновници за ускоряване на мигренозните пристъпи. Разбирането на тези отключващи фактори може да даде възможност на хората да се справят по-ефективно със състоянието си.

Един от основните причинители на мигрена в храните, които я предизвикват, е тираминът. Тираминът е съединение, което се образува при стареене или ферментация на храните. Отлежалите сирена като синьото сирене, чедъра и пармезана са известни с високото си съдържание на тирамин, което ги прави потенциални отключващи фактори за мигрена при податливи хора. Освен това преработените меса като колбаси, пеперони и салами съдържат значителни количества тирамин, което ги прави рискови за мигренозните пациенти.

Друга група храни, за които е известно, че предизвикват мигрена, са тези, които съдържат мононатриев глутамат (MSG). Натриевият глутамат е подобрител на вкуса, който често се среща в преработени и пакетирани храни, както и в някои азиатски кухни. Храни като супи, сосове, закуски и някои ястия в ресторанти могат да съдържат MSG, което представлява риск за страдащите от мигрена. Тази добавка може да предизвика мигрена при някои хора, въпреки че точният механизъм не е напълно изяснен.

Опасна ли е мигрената? Ето кога е много рискова за нас

Богатите на хистамин храни също са потенциални причинители на мигрена. Хистаминът е съединение, което участва в алергични реакции и възпалителни реакции. Храни като отлежали сирена, пушена риба, преработени меса и ферментирали храни съдържат високи нива на хистамин, който може да провокира мигрена при чувствителни хора. Освен това храните, които потискат разграждането на хистамина, като алкохола и някои плодове като цитрусови плодове и банани, могат да засилят мигрената при чувствителни хора.

Освен това наличието на някои вазоактивни амини в храните може да предизвика мигрена. Тези съединения въздействат върху кръвоносните съдове и могат да допринесат за развитието на главоболие. Храни като шоколад, ядки, семена и алкохолни напитки съдържат вазоактивни амини и могат да предизвикат мигрена при някои хора. Червеното вино, по-специално, е известно със свойствата си да предизвиква мигрена поради високото си съдържание на хистамин и тирамин, както и способността му да разширява кръвоносните съдове.

И накрая, изкуствените подсладители като аспартама са били включени в някои проучвания като фактори, предизвикващи мигрена. Въпреки че доказателствата не са категорични, някои хора съобщават, че изпитват мигрена след консумация на продукти, съдържащи аспартам, като диетични газирани напитки и дъвки без захар.

10 любими храни и напитки, които предизвикват мигрена

Въпреки че точните механизми, които са в основата на мигрената, предизвикана от храната, не са напълно изяснени, някои храни са постоянно свързани с предизвикването на мигренозни пристъпи при податливи хора. Избягването или свеждането до минимум на консумацията на тези задействащи храни може да бъде важен компонент от справянето с мигрената при засегнатите лица.

От съществено значение обаче е хората да идентифицират своите специфични отключващи фактори чрез внимателно наблюдение и, ако е необходимо, чрез консултация със здравни специалисти. С подходяща информираност и корекции в хранителния режим много страдащи от мигрена могат да контролират по-добре състоянието си и да подобрят качеството си на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com