10 любими храни и напитки, които предизвикват мигрена

1507
10 любими храни и напитки, които предизвикват мигрена
Снимка: iStock

Мигрената е изтощително главоболие, което се характеризира със силна пулсираща болка, често придружена от гадене, чувствителност към светлина и звук и зрителни смущения. Макар че за развитието на мигрена допринасят различни фактори, включително генетика и фактори от околната среда, известно е, че някои храни са често срещани виновници, които могат да предизвикат мигрена при податливи хора.

Разбирането на тези отключващи фактори е от решаващо значение за управлението и предотвратяването на мигренозните пристъпи. Ето 10 храни, които често се свързват с предизвикването на мигрена:

  1. Шоколад: Въпреки популярността си, шоколадът съдържа както кофеин, така и тирамин - две съединения, за които е известно, че допринасят за мигренозното главоболие. Особено черният шоколад има тенденция да съдържа по-високи нива на тези вещества.
  2. Сирене: Сирената като чедър, пармезан и гауда съдържат тирамин - естествено съединение, което може да предизвика пристъпи на мигрена при някои хора. Нивата на тирамин се увеличават с узряването на сиренето.
  3. Цитрусови плодове: Портокалите, лимоните и другите цитрусови плодове са богати на хистамин, който може да предизвика мигрена при чувствителни хора. Освен това високата киселинност на тези плодове може да допринесе за появата на главоболие.
  4. Преработени меса: Нитритите и нитратите, често срещани консерванти в преработените меса като бекон, салам и хотдог, са известни причинители на мигрена. Тези съединения могат да разширят кръвоносните съдове и да допринесат за развитието на главоболие.
  5. Алкохол: Червеното вино, бирата и някои спиртни напитки съдържат тирамин и хистамин, което ги прави потенциални причинители на мигрена. Алкохолът води и до дехидратация, която е друг често срещан фактор за мигрена.
  6. Мононатриев глутамат (MSG): MSG е подобрител на вкуса, често срещан в преработени и ресторантски храни, и е свързан с мигрената при някои хора. Важно е да се четат внимателно етикетите на храните, за да се избегне тази добавка.
  7. Изкуствени подсладители: Съобщава се, че аспартамът и други изкуствени подсладители, които се съдържат в диетичните газирани напитки и продуктите без захар, предизвикват мигрена при някои хора. Изборът на естествени подсладители може да е по-безопасна алтернатива.
  8. Ядки и семена: Въпреки че по принцип са здравословни, някои ядки и семена, особено тези с високо съдържание на тирамин, като фъстъци, бадеми и слънчогледови семки, могат да предизвикат мигрена при чувствителни хора.
  9. Лук: Лукът, особено когато се консумира суров, съдържа сулфити и други съединения, които могат да допринесат за мигренозните пристъпи. Готвенето на лука може да намали потенциала му да предизвиква главоболие.
  10. Авокадо: Въпреки че е богата на хранителни вещества храна, авокадото съдържа тирамин и може да предизвика мигрена при някои хора. Умереността и осъзнаването на индивидуалните отключващи фактори са от ключово значение при включването на авокадо в диетата.

Още: Колко опасен е световъртежът и кога да се обърнем към лекар?

Важно е да се отбележи, че тригерите могат да варират при различните хора и не всеки ще се повлияе от тези храни. Воденето на подробен хранителен дневник, идентифицирането на личните отключващи фактори и поддържането на добре балансиран хранителен режим са важни стъпки за хората, които искат да се справят с мигрената и да я предотвратят. Консултацията със здравен специалист или регистриран диетолог може да осигури индивидуални насоки за тези, които се сблъскват с мигренозно главоболие.

Източник: Healthline

Ако страдате от мигрена, този цитрусов плод идва на помощ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com