Идеални за диабетици: плодовете с най-малко съдържание на захар

4118
Идеални за диабетици: плодовете с най-малко съдържание на захар
Снимка: iStock/Guliver

Стремежът към по-здравословен хранителен режим накара много хора да обърнат по-голямо внимание на съдържанието на захар в храните и плодовете не правят изключение. Макар че плодовете обикновено се считат за питателна част от балансираната диета поради съдържащите се в тях витамини, минерали и фибри, някои хора може да се наложи да следят приема на захар, например тези с диабет или тези, които просто искат да намалят консумацията на захар. В такива случаи е важно да знаете кои плодове са с най-малко съдържание на захар.

Един от основните претенденти за плод с най-малко съдържание на захар е авокадото. Изненадващо, авокадото е плод, а съдържанието на захар в него е изключително ниско. Те са богати на полезни за сърцето мононенаситени мазнини, фибри и различни важни хранителни вещества като калий, витамин К и фолат. С по-малко от 1 грам захар на 100 грама, авокадото е отличен избор за тези, които търсят плод с ниско съдържание на захар.

Топ 20 на най-добрите храни за сваляне на кръвната захар при диабет

Друг плод с ниско съдържание на захар е червената боровинка. Червените боровинки са известни със своята тръпчивост, а този пикантен вкус се дължи на естествени съединения, наречени проантоцианидини. Тези съединения не само осигуряват антиоксиданти, но и поддържат ниско съдържание на захар - около 4 грама захар на 100 грама боровинки. Важно е обаче да се отбележи, че боровинките рядко се консумират в прясно състояние; те често се подслаждат, когато се използват в рецепти или се консумират под формата на сок от боровинки.

Малините са друг плод с ниско съдържание на захар, който предлага възхитителен баланс между сладост и тръпчивост. Тези плодове съдържат приблизително 5 грама захар на 100 грама. Освен това те са отличен източник на фибри и антиоксиданти, което ги прави питателен избор за закуска или за добавка към кисело мляко и овесени ядки.

Къпините, както и малините, са с ниско съдържание на захар - около 4-5 грама на 100 грама. Те са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, което допринася за цялостните им ползи за здравето.

Топ 5 мита за храненето при диабет

Кивито е още един плод, който трябва да вземете предвид заради сравнително ниското съдържание на захар - около 9 грама захар на 100 грама. Кивито е отличен източник на витамин С, витамин К и диетични фибри, което го прави питателно допълнение към вашата диета.

Изборът на плодове с по-ниско съдържание на захар може да бъде умен ход за тези, които искат да контролират приема на захар, като същевременно се наслаждават на хранителните ползи от плодовете. Струва си да се отбележи, че индивидуалните предпочитания и диетични нужди могат да варират, така че винаги е добра идея да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, за да определите най-добрия избор на плодове за конкретните си здравни цели. Във всеки случай тези плодове с ниско съдържание на захар могат да бъдат вкусно и без чувство за вина допълнение към балансираната диета.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com