Има ли връзка между млечните продукти и акнето?

3647
Има ли връзка между млечните продукти и акнето?
Снимка: iStock/Guliver

Акнето се определя като кожни пробиви, които се появяват, когато порите се запушат с мъртви кожни клетки или бактерии. Черните и белите точки, кистите и пустулите са резултат от запушването на порите. Причините за появата на акне са много, а кожата на всеки човек е различна. Но има значителни доказателства в подкрепа на идеята, че млечните продукти могат да раздразнят или да причинят акне при някои хора.

3-те най-добри продукта за лице, които премахват акне

КАКВО ПОКАЗВАТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА?

Повечето основани на доказателства проучвания са съгласни, че акнето може да бъде раздразнено от млечните продукти. Това, което изследователите все още изясняват, е каква е основната връзка. Млечните крави се третират с изкуствени хормони, които влияят върху количеството на млякото им. Изследователите предполагат, че тези хормони могат да нарушат баланса на хормоните ви, когато консумирате млечни продукти. Това може да предизвика акне. Друга теория е, че хормоните на растежа, които вече се съдържат в млякото, естествено влошават акнето независимо от всичко.Трета теория е, че млечните продукти, когато се комбинират с високите нива на рафинирани храни и преработени захари в западната диета, нарушават нивата на инсулина и правят кожата по-предразположена към акне.

Защо трябва да подходим сериозно към акнето при възрастни

КАК МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ МОГАТ ДА ПОВЛИЯЯТ НА КОЖАТА?

Кравите произвеждат мляко, за да хранят малките си телета и да им помагат да растат. Суроватката и казеинът, протеините в млякото, стимулират растежа и хормоните при телетата - и при нас, когато пием тяхното мляко. Когато усвояваме тези протеини, те освобождават хормон, подобен на инсулина, наречен IGF-1. Известно е, че този хормон предизвиква избухвания. Понякога хормоните в млякото могат да взаимодействат и със собствените ни хормони, обърквайки ендокринната система на организма ни и сигнализирайки за появата на пъпки. Лактозата, от друга страна, е естествената захар, която се съдържа в млякото. След бебешка възраст за хората става по-трудно да разграждат и усвояват лактозата. И ако принадлежите към 65-те процента хора, които имат непоносимост към лактоза, акнето ви може да се дължи на чувствителност към лактоза или алергична реакция.

Причини, поради които трябва да ограничите консумацията на млечни продукти

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО СЕ ПОЯВЯТ АКНЕ?

Опитайте лечение без рецепта. Търсете продукти, които съдържат салицилова киселина или алфахидрокси киселини. Тези съставки могат да отпушат порите ви. Избягвайте почистващи препарати и козметични продукти на маслена основа, докато чакате акнето да отшуми. Препаратът за отстраняване на грим на водна основа и почистващите продукти, които не съдържат масла, са по-добри за кожа, склонна към акне. Опитайте се да поддържате лицето си чисто и сухо, за да могат порите ви да "дишат", докато се лекуват. Чували сте го хиляди пъти, но не бъркайте и не изстисквайте петната от акне. Това може да доведе до появата на повече бактерии в нарушената кожа и да удължи продължителността на акнето. 

Страхотни ползи от млечни продукти

Акнето не винаги има връзка с млечните продукти, но си струва да експериментирате с диетата си, за да разберете как млечните продукти влияят на кожата ви. Говорете с вашия лекар или дерматолог, ако имате въпроси относно връзката между акнето ви и приема на млечни продукти. Повтарящите се случаи понякога могат да бъдат индикатор и за по-голям здравословен проблем. Не приемайте, че акнето ви е нещо, което трябва да пренебрегвате или да се опитвате да игнорирате. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

5 основателни причини да консумирате ягоди

Никога не яжте тези храни заедно, ако искате да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com