Живеете в старо жилище? Проверете тези места и ще откриете изненадващи находки

23163
Живеете в старо жилище? Проверете тези места и ще откриете изненадващи находки
Снимка: БГНЕС

Всичко се променя постоянно. И с нови прозрения за здравето и опасностите, някои неща и предмети се надграждат редовно, за да отговарят на настоящите стандарти за безопасност. Модерните домове вече отговарят на стандартите за безопасност, но ако къщата ви е построена преди 1978 г., тогава може да искате да проверите дали домът ви изисква надстройка. Това са пет неща, които трябва да търсите, когато живеете в къща, построена преди 1978 г.

Азбест

В миналото азбестът е бил използван във всички домове. Според Майк Пауъл, строителен инженер, сертифициран домашен инспектор и собственик на Red Flag Home Inspection в Тампа, Флорида, къщата ви също може да бъде пълна с него. Той каза на Real Simple: „Азбестът е сред най-ефективните изолатори и забавители на огъня, с които разполагаме.“ Използва се в тръби, пещи и някои покривни материали. Но азбестът всъщност е наистина опасен за вас. Пауъл каза: „Истината е, че азбестът е напълно безопасен за присъствие, но става изключително опасен, когато е ронлив – лесно се рони – и се чупи.“ Влакната от азбест могат да причинят неща като рак на белия дроб, рак на яйчниците или ларинкса.

Така че, проверете дали къщата ви все още има азбест! 

Мухъл

Вече сме много по-добри в изолацията на домовете си. Но преди 1978 г. те не разполагаха със същите усъвършенствани техники, технологии и ноу-хау, както ние сега. Това означава, че може да има много повече празнини и скърцания, които пропускат вятър и вода. И това може да причини появата на мухъл в дома ви. Така че внимавайте за влага по стените и прозорците, петна, причинени от вода, течове, боя, която се отделя и миризма на мухъл. Ако подозирате, че в къщата ви може да има мухъл, обадете се на професионалист, за да го провери – и да го поправи. 

Лекар: Една такава ядка на гладно подхранва кръвта и пази от запушване на съдовете

Вредители

Томас Добринска, сертифициран ентомолог от Ehrlich Pest Control, каза за Real Simple, че „Както при хората, с течение на времето къщите се износват, а ерозията, естествената деградация и годините лошо време оказват влияние върху дома.“ И това позволява на нежеланите гости да направят дом от вашия дом. Добринска каза: „Повредата от влага в дома може да създаде повредена от вода дървесина, която е привлекателна за дърворазрушаващи насекоми като мравки дърводелци, а протеклото мазе или мокрото пространство за обхождане е привлекателно за много влаголюбиви насекоми като сребърни рибки, хлебарки , и пролетните опашки – и паяците, които се хранят с тях.“ За щастие това може да се поправи и би било добре да накарате професионалист да го провери вместо вас. 

Радон

Този радиоактивен газ се отделя, когато уранът в скалите, почвата и водата се разпада. И когато този газ попадне в капан в къщата ви, може да имате сериозна опасност за здравето си. Радонът е водещата причина за продължителен рак при непушачите. Така че би било добре къщата ви да бъде проверена и коригирана съответно. Може буквално да спасите животи с него.

Олово

Последното нещо, което трябва да проверите, е олово. През 1978 г. правителството предприе мерки за забрана на използването на бои, които са на основата на олово. Но ако къщата ви е построена преди 1978 г., боята в къщата ви може да има някои следи от олово в нея. И когато тази боя се напука, това може да представлява опасност за здравето. Пауъл казва, че боядисването върху него е безполезно. Боята на оловна основа не се разпада. „Този материал е особено проблематичен за тези с малки деца, които могат да дъвчат боядисани повърхности или повърхности с голям трафик/износване, където боята може да се лющи с течение на времето“, каза той за Real Simple. Оловото е опасно за деца и бременни жени. Така че би си струвало труда да проверите дома си и да изключите всякакви опасности, които вашият дом от 1978 г. може да представлява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно