Как да изберем подходяща храна за нашето куче?

2861
Как да изберем подходяща храна за нашето куче?
Снимка: petfood.bg

Изборът на подходяща храна за домашни любимци е предизвикателство, с което собствениците на кучета се сблъскват редовно. Независимо дали купувате храна за домашния си любимец за първи път, или преминавате към друга храна, струва си да отделите време, за да го направите отговорно. Магазините за домашни любимци са пълни с възможности за избор: скъпи, евтини, от каквото и да се нуждае кучето Ви, вероятно лесно ще намерите това, което търсите. Освен това трябва да вземете предвид породата, размера, евентуални специални нужди (кастрация, алергии, нетолерантности и др) и степента на активност на животното. Повечето хора хранят кучетата си със сухи гранули или консервирана мокра храна. Тези преработени храни може и да не са привлекателни за нас, но те съдържат всички хранителни вещества, от които кучетата се нуждаят, за да бъдат здрави. Качествените търговски храни за кучета са строго регламентирани и са преминали през строги тестове от ветеринарни специалисти. Трябва да се има предвид и видът на храната - сухата храна например е практична и удобна, така че можете да я съхранявате навсякъде и просто да сложите няколко гранули в купичката, когато храните. Тя обаче е малко по-слабо смилаема от мократа храна. Най-добрата суха храна за вашето куче зависи от хранителните му нужди. Като цяло най-добър избор е по-висококачествена суха храна за кучета, която съдържа подходящи съставки за жизнения етап и размера на кучето ви. Мократа консервирана храна съдържа по-голямо количество прясно месо, птиче месо, риба и/или странични животински продукти, както и по-структурирани протеини, получени от зърнени култури. Но пък заради високата си влажност е по-малко концентрирана от сухата. Консервираната храна за кучета има дълъг срок на годност, но след отваряне трябва да се съхранява в хладилник само ден-два. Най-добрата мокра храна за Вашето куче, както и при сухата храна, зависи от жизнения етап на кучето, размера му и евентуалните му специални диетични нужди или алергии.

Различни хранителни нужди

Подобно на хората, кучетата имат различни хранителни нужди на различните етапи от живота си, затова изберете храна, която е предназначена за този етап. Кученцата на по-млада възраст се нуждаят от храна, която подпомага растежа им и трябва да включва протеини от един източник, като говеждо, агнешко, пуешко, пилешко или риба. Също така трябва да съдържа поне 25% протеини. Съобразявайте се с указанията за порциите - прехранването на кученцата води до по-късни здравословни проблеми. Възрастните могат да бъдат по-малко активни от кученцата или също толкова буйни! Като цяло израсналите кучета се нуждаят от по-малко протеини и мазнини. Има много фактори, свързани с порциите на хранене, включително: ниво на активност, температури навън, натоварване, индивидуален метаболизъм.

Алергии

Алергиите са често срещани сред кучетата. Това също трябва да се вземе предвид при избора на храна и да се провери внимателно нейният състав. Пилешкото месо не се препоръчва за кучета, склонни към алергии. За тях трябва да се избере диета, основана на пуешко, патешко, говеждо, агнешко, сьомга или друго месо.

Проверка на състава

Когато купувате качествена храна за домашни любимци, първото нещо, което трябва да търсите, е нейният състав. Месната съставка трябва да е на първо място в списъка.

Най-разпространените въглехидрати са зърнените храни. Добавянето на растителни, плодови или зеленчукови екстракти обогатява диетата и има положителен ефект върху цялостното здраве. Оризът има положителен ефект върху храносмилателния процес, а другите зърнени култури предлагат лесноусвоима енергия. Трябва се има предвид, обаче, че някои кучета проявяват нетолерантности към дадени протеини в зърнените култури. В тези случаи, има нискозърнени и беззърнени храни.

Ако търсите по-евтини храни или продукти от по-висок, премиум и суперпремиум клас може да разгледате раздела – храна за кучета от Petfood.bg, където ще откриете голямо разнообразие на видове и производители.

Храненето на Вашия домашен любимец ще бъде удоволствие, ако покупката е направена от доказан и изпитан във времето производител. За да избегнете разочарование при покупката на такива стоки, е по-добре да ги купите от специализиран магазин.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com