Как да изчистим червата от токсини по естествен път?

9198
Как да изчистим червата от токсини по естествен път?
Снимка: Pixabay.com

Може да направите прочистване на дебелото черво у дома, като използвате вода, диета и някои продукти, които се продават без рецепта. Здравето на храносмилателната система е неразделна част от това да се чувстваме здрави и щастливи. Важен орган в тази система е дебелото черво. Ето няколко начина за прочистване на дебелото черво по естествен път. 

1. Хидратация
Пиенето на много вода и хидратацията на организма е чудесен начина за регулиране на храносмилането. Доказано е, че пиенето на хладка вода е полезно за храносмилането. Опитайте да консумирате храни с високо съдържание на вода. Такива са плодове и зеленчуци като дини, домати, маруля и целина.

2. Прочистване със солена вода
Това е препоръчително за хора, които страдат от запек и нередовно изхождане. Но, имайте предвид, че доказателствата за ефективността от прочистването със солена вода, са ограничени.

* Проучване от 2010 г. разкрива, че пиенето на хладък физиологичен разтвор на равномерни интервали, докато практикувате йога, е по-ефективно за прочистване на червата преди колоноскопия, отколкото специализиран почистващ разтвор.
* Друго проучване от 2018 г. установи, че използването на разтвор на натриев фосфат действа добре при прочистване на дебелото черво.

Ако искате да опитате физиологичен разтвор със солена вода, най-добре се консултирайте предварително с вашия лекар. След като сте готови да опитате, ето няколко съвета.
Преди хранене сутрин, смесете 2 чаени лъжици сол с хладка вода. Хората често използват морска или хималайска сол.
Пийте водата бързо на празен стомах. Само до няколко минути ще ви се приходи до тоалетна. Правете това сутрин или вечер, по възможност у дома близо до тоалетна.

Какво да ядем при раздразнено дебело черво?

3. Диета, богата на фибри
Фибрите са основен микроелемент, който трябва да присъства в диетата. Съдържат се в цели, пълнозърнести, растителни храни като плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени храни и др. Растенията съдържат целулоза и фибри, които помагат за здравето на дебелото черво. Освен това, те регулират запека и свръхактивни черва, като същевременно стимулират полезните бактерии като пребиотик.

4. Сокове и смутита
Соковете са популярно средство за прочистване на дебелото черво. Включват гладуване с плодови и зеленчукови сокове и основно прочистване. Няма достатъчно изследвания как това действа на дебелото черво. Въпреки това, умереният прием на сокове и смлени плодове е полезен за вас. Освен това, консумирането на плодове помага за подобряване на микробиома на червата и движението на храната през червата. Помага и при запек.

5. Гладуване със сокове
Сред най-популярните сокове при прочистване или гладуване със сокове са тези от ябълки, лимони и зеленчуци. В сравнение със соковете, смутитата са по-полезни за дебелото черво и общото здраве. Тъй като пулпата и люспите се отстраняват при изцеждането на сок, той съдържа по-малко фибри, които са чудесни за дебелото черво. Смутита съдържат много повече фибри.

6. По-устойчиви нишестета
Устойчивите нишесте са подобни на фибрите. Съдържат се в растителни храни като картофи, ориз, бобови растения, зелени банани и зърнени храни. Помагат за здраво черво чрез повишаване на чревната микрофлора.

Обаче съществува един недостатък. Устойчивите нишестета се съдържат във въглехидратите. Все пак, ако следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати, може да изберете опции, които водят до по-малко покачване нивата на кръвната захар. Такива са пълнозърнеста пшеница, зелени банани или леща. Включването им в диетата действа благоприятно за прочистване на дебелото черво.

Напитката, която чисти дебелото черво от всички токсини

7. Пробиотици
Добавянето на пробиотици във вашата диета е друг начин за прочистване на дебелото тяло. Може да приемата пробиотици като добавки. Освен това, консумирайте храни, богати на пробиотици - кисело мляко, туршии, кисели краставички и други ферментирали храни.

Пробиотиците въвеждат добри бактерии в червата с помощта на фибри и устойчиви нишестета. Те ограничават възпалението и насърчават редовното изхождане - два елемента на здравето на храносмилането, свързани с дебелото черво. 

Ябълковият оцет също се счита за пробиотик и може да се използва за прочистване на дебелото черво. Предполага се, че ензимите и киселините, които ябълковият оцет съдържа, потискат лошите бактерии. 

8. Билкови чайове
Билковите чайове помагат за здравето на храносмилателната система чрез дебелото черво. Слабителни билки като алое вера, корен от бяла ружа, хлъзгав бряст, могат да помогнат при запек. Не забравяйте да говорите с вашия лекар и да следвате стриктно указанията, преди да използвате тези билки. И ги използвайте пестеливо - в противен случай могат да бъдат вредни. 
Други билки като джинджифил, чесън и лют червен пипер, съдържат антимикробни фитохимикали. Смята се, че те потискат лошите бактерии. Поради тази причина те са включени в много прочиствания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com