Какво да ядем при раздразнено дебело черво?

54570
Какво да ядем при раздразнено дебело черво?
Снимка: Pixabay

Крайната част на храносмилателния канал наричаме дебело черво. Функциите му са от ключово значение за общото здравословно състояние, тъй като там се осъществяват микробно смилане на храната и резорбцията на електролити и вода. Множество са заболяванията, от които може да страда пациента, свързани с дебелото черво, като едно от най-разпространените страдания е раздразненото дебело черво, чиито симптоми могат да варират от много леки, които могат да се контролират с диета и промени в менюто и начина на живот, до тежки, изискващи лекарска помощ и медикаментозно лечение.

Симптоми на раздразнено дебело черво

Преди да отсеем храните, които могат да ви помогнат да подобрите самочувствието си и да редуцирате симптомите при по-леко протичащ проблем, преди да разберете какво да ядем при раздразнено дебело черво, нека видим как да познаем или поне да заподозрем, че именно това е нашият проблем и е време за среща с лекаря ни.

Раздразненото дебело черво може да се дължи на неврологични проблеми, вируси, бактерии, промени в чревната микрофлора, гъбички, стрес, инфекции, както и на грешки в диетата, като последното прави въпроса  „Какво да ядем при раздразнено дебело черво“ съществен.

Какви са признаците на раздразнените черва?

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано заболяване, което засяга стомаха и червата, като сред симптомите, които могат да са с различна тежест, са:

  • коремни спазми,
  • болезнен корем,
  • подуване на корема с или без газове,
  • диария,
  • запек,
  • редуващи се и необясними запек и диария,
  • усещане за непълно изхождане,
  • слуз в изпражненията.

Симптомите продължават дълго време, могат да отсъстват и пак да напомнят за себе си. По-сериозни симптоми като редуциране на теглото, което не може да бъде обяснено, анемия, чиито причинител също не е известен, ректално кървене и необяснимо повръщане изискват по възможно най-бързият начин преглед при лекаря, тъй като могат да сочат много по-сериозни проблеми от раздразнено дебело черво като рак например.

Самото раздразнено дебело черво, ако е установено, че именно това е проблемът, спада към хроничните заболявания, не е остро състояние, но може да е достатъчно неприятно, за да ви предизвика по-бързичко да се обърнете към вашия лекар. Нещо повече – фактът, че това е хронично състояние, изисква да умеете да го управлявате, да се научите да живеете с него и да потискате симптомите, като един от най-елементарните начини да го направите е с промяна в диетата. Вижте какво да ядем при раздразнено дебело черво, както и кои храни утежняват заболяването, засилват симптомите и следва да се избягват или да се преустанови консумацията им особено при обострено състояние.

Какво да ядем при раздразнено дебело черво?

Определянето на менюто при синдром на раздразнените черва е предизвикателство. Няма универсална препоръка за диета какво да ядем при раздразнено дебело черво, по-скоро има списък с храни, за които времето и опитът на страдащите са показали, че следва да се избягват.

Трудно е да се създаде една универсална препоръка и диета за хората, които се чудят какво да ядем при раздразнено дебело черво, тъй като част от тези пациенти са със запек, а други – с диария, като те ще се нуждаят от различни храни и препоръки за овладяване на състоянието. И все пак се препоръчва да се ядат свежи храни, които не са пакетирани, пълни с консерванти, оцветители и подобрители, безглутенови храни, храни, бедни на неразтворими фибри, бедни на кофеин или безкофеинови. Препоръчва се и консумацията на храни, които нямат остър вкус – не са пикантни например и на храни, които са постни, а не мазни. 

Напитката, която чисти дебелото черво от всички токсини

Препоръчва се адекватен прием на течности, за да не се допусне дехидратация, както и среща със специалист по диетично хранене, който може да състави най-подходящото меню за конкретния пациент, да му отговори най-пълно и точно какво да ядем при раздразнено дебело черво конкретно при неговото състояние, нужди и случай, с което да допринесе за намаляване на тежестта на симптомите и за по-добро самочувствие.

Какво да не ядем при раздразнено дебело черво?

Ролята на хранителната непоносимост при IBS не е напълно разбрана, но много хора имат влошаване на симптомите и увеличаване на тежестта им след консумация на определени храни или напитки като пшеница, млечни продукти, цитрусови плодове, боб, зеле, мляко и газирани напитки.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com