Как да се грижим за лимона през зимата

18219
Как да се грижим за лимона през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Още през септември – октомври лимоновото дръвче трябва да бъде прибрано на топло през зимния период. Преди това прегледайте дали няма вредители или мухъл. След това измийте добре листата с пулверизатор. Преместете растението на топло място с температура от 15 до 18 градуса, като най-добре това да е с южно изложение. Влажността трябва да бъде около 60-70%, колкото е оптимална за цитрусовите растения. 

Лимонът обаче може да презимува и на по-хладни места, стига да не пада температурата под 5 градуса. За кратки периоди може да понесе и температури близо до 0 градуса, като няма да има необратими последствия. Саксията не трябва обаче да се оставя да прозореца или до радиатора. Така ниската влажност и високата температура ще се окажат фатални.

8 безценни приложения на ЛИМОНА

Натуралният антиоксидант, или добре познатият ни лимон, се използва за лечение на различни проблеми от древни времена. Лимонът съдържа ...

Ако температурата в стаята е около 5-6 градуса, то не е нужно да има много светлина. При високата температура обаче растението се нуждае от добро осветление. Хубаво е обаче да не го излагате на директна слънчева светлина за повече от 2 часа.

Поливането е добре да става с дъждовна или снежна вода със стайна температура. Ако нямате такава възможност, използвайте престояла вода, към която сте добавили една чаена лъжичка сода. Поливането не трябва да бъде по-често от веднъж седмично. Това трябва да се спазва стриктно, особено ако зимува на хладно място. Въпреки всичко, следете и самият субстрат. Ако видите, че е сух, полейте умерено. 

Торенето през зимния период също се ограничава. Най-добре е да е се използва тор под формата на воден разтвор. Той се приготвя от 5 грама суперфосфат от калиева селитра и 1 литър вода.  Ако съхранявате лимона топло и светло през зимата, то подхранването е добре да бъде с желязо.

Добър момент за пресаждане е пролетта. Можете да го направите и в ранната пролет, ако сте забелязали, че саксията му е станала тясна. Ако има прегорели, засъхнали или просто изгнили клонки – махнете ги. Периодично проверявайте растението за вредители, мухъл или болести. Преди да го поставите на слънчево място, то трябва да се адаптира. Това става като го сложите на разсеяна светлина за 2-3 седмици. При преместването на светло постепенно увеличавайте торенето и поливането.

Спазвайки всички тези неща, ще можете да се радвате на здраво лимоново дръвче. Можете да включите в отглеждането му цялото семейство и така да научите децата да се грижат за растението и да бъдат отговорни. Във всички случаи дръвчето ще внесе уют и приятно настроение във всеки дом през цялата година. А пък и какво по-хубаво от това да имате екологично чисти лимони под ръка по всяко време?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com