Как да направим ноктите по-здрави

11049
Как да направим ноктите по-здрави
Снимка: iStock

Професионалният маникюр невинаги е необходим за добра грижа за ноктите. Ето съвети как сами да се грижите за ноктите си, за да останат здрави. Безупречните нокти са символ на здраве, красота и добре поддържан външен вид. За съжаление, външният стрес, липсата на хранителни вещества и неправилният маникюр могат да доведат до нацепване на ноктите, при което те стават чупливи и порести. Затова внимателната грижа за ноктите е най-важното за всеки, който иска да направи добро  впечатление.

Основната задача на нашите нокти е да предпазват върховете на пръстите. Тъй като те са много чувствителни поради големия си брой сетивни нервни клетки. Всеки, който някога се е порязвал, прищипвал или блъскал, знае това. Функцията за захващане и усещането за допир също се поддържат от ноктите. И накрая, здравият нокът предпазва от инфекции като гъбички по ноктите.

Не ми растат ноктите на ръцете - какво да правя?

Всяка жена обича ноктите й да са спретнати и добре поддържани. Но какво ще стане, ако се чупят и не растат и е трудно да се направи кра...

Следователно меките, чупливи и цепкащи се нокти не са чисто естетически проблем. Независимо от това, този аспект също е важен - в края на краищата красивите нокти се считат за лична визитна картичка и перфектно завършват един добре поддържан и привлекателен външен вид. Редовната и внимателна грижа за ноктите е още по-важна.

3 фактора за успех за здрави нокти

Блестящо седефено розово, нежно извито, гладко и силно – така трябва да изглежда здравият нокът. Вдлъбнатини, бели петна, стърготини или чупливи, крехки зони са също толкова нежелани, колкото скъсаните, зачервени или силно размножаващи се кожички. За да постигнете това, три неща са от решаващо значение:

  • Нежен маникюр и педикюр
  • Добро снабдяване с хранителни вещества на ноктите
  • Защита от външен стрес

Правилен маникюр и педикюр: Кой е най-добрият начин да се грижа за ноктите си?

Тъй като в резултат на груб и неправилен маникюр или педикюр могат да възникнат много повреди и наранявания на ноктите, тук трябва да бъдете особено внимателни. Всичко започва с правилните съкращения.

Колко бързо растат ноктите? 9 невероятни факта за тях

Има естествени фактори, които увеличават или обратно забавят растежа на ноктите: Генетичен фактор. Няма измъкване от наследствеността,...

Докато твърдите и здрави нокти на краката винаги се подрязват възможно най-равно с ножички за нокти или обикновени ножици, по-добре е изобщо да не режете ноктите си. Те са по-тънки и по-податливи на счупване, поради което в най-лошия случай ножиците могат да разцепят нокътната плоча.

По-добре е просто да скъсите ноктите с пила. Дребнозърнестите и нежни минерални, стъклени или шкурка пили са подходящи - те придават на ноктите желаната форма, изглаждат и запечатват всякакви остри ръбове.

Винаги пилете само в една посока

За предпочитане отвън навътре. Внимателно избутайте назад кожичките с пръчка от палисандрово дърво, памучен тампон или специален инструмент с гумени крачета. Тук се изисква особено внимание, тъй като нараняванията на матрицата на ноктите могат да доведат до бели петна или вдлъбнатини в ноктите. Избутването му назад работи най-добре след душ или вана за ръце, когато кожата е леко мека.

Кожичките никога не трябва да се отрязват , само стърчащите малки „висящи нокти“ могат да бъдат внимателно отстранени с фини ножици за кожички или ножици за нокти. Ако продължите твърде смело, могат да възникнат грозни наранявания до болезнени инфекции на ноктите . След маникюр и педикюр можете да се грижите за кожата и ноктите си с овлажняващ крем.

Чудото, което прави с ноктите ви, обикновената паста за зъби

Всички дами държат ръцете им не просто да изглеждат добре, но и да са красиви. Маникюрът им особено много. Истината е, че понякога обач...

Хранителни вещества: Кой витамин е добър за ноктите?

Меките, чупливи и напукани нокти често са признак за липса на хранителни вещества. Така че, ако искате да се грижите за ноктите си, можете да помогнете със здравословна, балансирана диета и, ако е необходимо, с хранителни добавки. Витамините от група В и провитамин А , които се намират в зелето, яйцата, пълнозърнестите продукти и ядките, както и морковите, чушките и зелените листни зеленчуци, се считат за важни витамини за ноктите.

Когато става въпрос за хранителни вещества, особено важно е да се знае, че кератинът е основният компонент на всички нокти на краката и ръцете. За да стимулира образуването на тази протеинова молекула, тялото се нуждае от протеин от храната. Добри доставчици тук са кисело мляко, извара, пилешко и пуешко, бобови растения, соя и боб мунг. Трябва също така да осигурите добро снабдяване с желязо, цинк и калций.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com