Как да се справим с високото кръвно по време на горещините?

11094
Как да се справим с високото кръвно по време на горещините?
Снимка: iStock

За много хора лятото е забавление и релакс. Но хора с кръвно налягане над нормалното, може да се почувстват по-зле в летните жеги. А тези, които имат нормално кръвно, може да наблюдават леко покачване заради горещините.

Какво причинява високо кръвно през лятото?

Лятната горещина може да е опасна, ако страдате от хипертония, особено при висока влажност. Горещото и влажно време ускорява движението на кръвния поток и сърцето трябва да работи по-интензивно. Една от основните причини кръвното ви налягане да се повиши през лятото е дехидратацията. Ако се потите много и след това забравите да приемате вода и минерали, обемът на кръвта ви намалява и кръвното ви налягане пада. Когато това се случи, тялото ви може да се опита да противодейства на ефекта чрез освобождаване на хормон, който стеснява артериите. В резултат на това кръвното налягане може да се повиши рязко.

Как да се справим с високото кръвно налягане в горещините?

1. Поддържайте здравословно тегло.

Наднорменото тегло повишава риска от хипертония, затова помислете за теглото си. Не става въпрос да изглеждате перфектно по бански на плажа, а за здравето ви. С всеки свален килограм, сваляте кръвното си с 1 mm Hg. 

Лекар разкри защо хората с високо кръвно трябва да имат котка у дома

2. Спортувайте редовно.

Редовната физическа активност помага за сваляне на кръвното налягане с 5-8 mm Hg. По време на самите тренировки, кръвното налягане обикновено се покачва, с течение на времето физическата активност води до намаляване на кръвното.
Спортуването през лятото може да е трудно заради горещините и слънцето. Най-добре тренирайте сутрин или рано вечер. Ако предпочитате да спортувате на закрито, търсете фитнес зала с добра климатизация.

3. Опитайте диетата DASH.

Пълното наименование на тази популярна и препоръчвана от медици диета е “Диетични подходи за спиране на хипертонията”. Според нея трябва да се увеличи консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни храни с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, ядки и боб. Трябва да се ограничава приема на червено месо, мазнини, захар и сол.

4. Ограничете алкохола.

Дори да не може да си представите лятото без вечерни партита, опитайте да консумирате по-малко алкохол. Алкохолът повишава кръвното налягане и намалява ефективността на някои медикаменти.  

Имаме фобия от високо кръвно – какво да правим?

5. Контролирайте нивото си на стрес.

Хроничният стрес води до хронично високо кръвно налягане. Тъй като не може да елиминирате всичко, което ви причинява стрес, създайте си здравословни стратегии да се справяте с него. Говорете със специалист по ментално здраве за съвети как да се справяте с вашата ситуация. Опитайте да проявявате търпение и положително отношение към живота, дори когато ситуациите предполагат обратното.

Следете кръвното си налягане редовно и при нужда се свържете с вашия лекар. Високото кръвно налягане трябва да се контролира целогодишно, най-вече при горещо време. През лятото то обикновено се покчва заради дехидратация или висока важност.

Опитвайте се да водите здравословен начин на живот, да приемате повече течности и да не се излагате на директни слънчеви лъчи. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com