Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим сами със запушения нос?

20 май 2024, 09:44 часа

Съществуват много различни начини, които предлага народната медицина. Нека разгледаме по-подробно какво точно помага за възобновяване на дишането.

Отпушване на носа с помощта на нагряване

Когато не знаете какво да сложите в носа, ако няма капки, можете да направите загряване. Основното нещо е, че телесната температура в този момент не е повишена, в противен случай такива методи не могат да се използват.

Народната медицина предлага различни видове затопляне.

1. Пригответе каша от просо, така че да е гъста. Не чакайте кашата да изстине. Трябва веднага да я поставите в торбичка, направена от ленено платно. Приложете я към максиларните синуси за максимум 10 минути.

Какво помага при запушен нос?

2 Сварете едно кокоше яйце и го увийте в носна кърпа. Затоплете областта на крилата на носа, докато яйцето изстине.

3. Загрейте морска сол в тиган, изсипете я в чист чорап. Нанесете върху максиларните синуси за 5-10 минути.

Такива народни средства помагат за лесното отпушване на носа. Основното е да не се прекалява и да се държи на топло за времето, посочено в конкретния метод.

Капки

Ако не обичате да се топлите, а искате бързо да възобновите дишането, можете самостоятелно да си приготвите капки или тампони. Народната медицина предлага използването на такива рецепти.

1. Изплакнете пресните листа на каланхое под течаща вода и изстискайте сок от тях. Разредете получения продукт с вода в съотношение 1:1 и впръскайте в носните пътища по 3-4 капки. Повтаряйте процедурата на всеки 3 часа. Вместо каланхое можете да приемате алое или цвекло. Тези продукти са не по-малко ефективни.

2. В чаша физиологичен разтвор разредете 1 с. л. течен мед. Впръсквайте по 3 капки във всеки носен проход 3-4 пъти дневно. Този метод не е подходящ за тези, които са алергични към пчелни продукти.

Забравете за запушения нос – трябва ви само малко сода бикарбонат

3. Маслени тампони. За тази рецепта ще са ви необходими:

- памучни тампони;

- 5 ч. л. зехтин;

- 5 капки масло от евкалипт.

Смесете маслата и накиснете памучни тампони в полученото средство, които трябва да се поставят в носните пътища. След 5 минути дишането ще се възобнови.

Всички тези методи ще подобрят чувствително вашата хрема и ще можете отново да имате мирис и вкус в най-скоро време.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес