Как диетата влияе на косопада?

2037
Как диетата влияе на косопада?
Снимка: Istock

Загубата на коса е често срещано състояние, известно като алопеция в областта на медицината.

Има много известни причини, включително:

  • генетика
  • хормонална дисрегулация
  • хипотиреоидизъм
  • напрежение върху косата
  • травма
  • инфекция

Загубата на коса може да бъде причинена и от фактори, свързани с диетата, като дефицит на хранителни вещества и употреба на добавки.

Лекар: Това са най-добрите витамини за косата през пролетта

Недостиг на микроелементи

Косата се състои от две основни структури - стволът на косъма, който виждате, и космения фоликул, който е скрит под кожата. Косата расте от космения фоликул.

Косата обикновено расте със скорост 0,35 mm на ден. Скалпът пада около 100 косъма на ден, което може да се увеличи с практики за грижа за косата като измиване и четкане.

Космените фоликули са много активни и чувствителни. Всъщност клетките на космения фоликул са сред най-бързо делящите се клетки в тялото ви, така че не е изненада, че дефицитът на хранителни вещества може да повлияе отрицателно на растежа на косата.

Желязо

Дефицитът на желязо е най-често срещаният дефицит на хранителни вещества в света и може да причини загуба на коса.

Това състояние е свързано с вид косопад, известен като телогенен ефлувиум (ТЕ), вид косопад, характеризиращ се с прекъсване на нормалния цикъл на растеж на косата. Това води до прекомерно падане на косата и загуба на коса (5 Доверен източник).

Изследователите все още изучават как дефицитът на желязо причинява загуба на коса, но изглежда, че нарушава растежа на косата, като отклонява запасите от желязо в космения фоликул към други части на тялото.

Някои проучвания показват, че хората с косопад са склонни да имат по-ниски нива на желязо в кръвта и косата си в сравнение с хората, които нямат косопад.

Витамин D

Витамин D играе важна роля за растежа на косата и здравето на вашите космени фоликули.

Изследванията показват, че приемането на добавки с витамин D насърчава възстановяването на косата при някои хора с косопад, свързан с дефицит на витамин D.

Дефицитът на желязо е често срещан и сред тези с косопад.

Тези открития накараха изследователите да препоръчат всички хора с дифузен косопад да бъдат тествани за ниски нива на витамин D и желязо.

Цинк

Цинкът е минерал, който играе важна роля в имунната функция, синтеза на протеини, клетъчното делене и др.

Необходим е за функцията на космения фоликул и помага за предпазване от свиване на космения фоликул и забавен растеж. Той също така помага за насърчаване на възстановяването на космения фоликул.

Дефицитът на цинк може да причини загуба на коса и проучванията показват, че хората с определени състояния на косопад са склонни да имат по-ниски нива на цинк, отколкото хората без косопад. Тези условия включват:

  • алопеция ареата
  • косопад по мъжки тип
  • косопад по женски модел
  • телогенен ефлувиум (ТЕ)

Други хранителни вещества, които могат да повлияят на косопада

В допълнение към витамините и минералите, изброени по-горе, изследванията са установили, че дефицитът на следните хранителни вещества е свързан със загуба на коса:

  • мед
  • биотин
  • витамин B12
  • фолат
  • рибофлавин

Имайте предвид, че редица фактори могат да причинят загуба на коса, включително един или повече дефицити на хранителни вещества.

Ако смятате, че може да имате косопад поради недостиг на хранителни вещества, говорете със здравен специалист. Те може да ви предложат да си направите кръвен тест, за да оцените нивата на микроелементите си и да изключите недостатъци.

Ограничаване на калориите и протеините

Клетките, които изграждат космената луковица, която е частта от космения фоликул, която произвежда косата, имат висока скорост на оборот, което означава, че новите клетки растат и заменят старите клетки с бърза скорост.

Поради тази причина косата е много чувствителна към недостиг на протеини и калории, като и двете фоликули се нуждаят от постоянно снабдяване, за да растат и да функционират правилно.

Ограничаването на калориите засяга енергийното снабдяване на космения фоликул, което може да доведе до загуба на коса.

Проучванията показват, че много нискокалоричните диети могат да доведат до загуба на коса при някои хора.

Ограничаването на протеините може да се случи при някои много нискокалорични диети и да доведе до изтъняване на косата и загуба на коса.

Косата ви се нуждае от аминокиселини, градивните елементи на протеина, за да расте правилно, така че диета без достатъчно протеин може да доведе до аномалии в растежа на косата, като загуба на коса и тънка, чуплива коса.

Много ниският прием на калории и ограничаването на протеините могат да повлияят отрицателно на здравето и по много други начини.

Ето защо е важно да захранвате тялото си с достатъчно калории и да включите богати на протеини храни в диетата си, за да сте сигурни, че тялото ви получава хранителните вещества, от които се нуждае.

Отслабване

Когато хората губят значително количество тегло, те могат да изпитат загуба на коса.

Хората обаче са склонни да изпитват това в екстремни ситуации, като например след бариатрична хирургия или след екстремна диета, която не осигурява достатъчно калории или хранителни вещества.

Може би си мислите, че дефицитът на хранителни вещества може да причини загуба на коса след бариатрична хирургия и това е вярно. Въпреки това, интересното е, че при някои хора причините всъщност могат да бъдат стресът от операцията и бързата загуба на тегло, която я следва.

Изследванията показват, че острата загуба на коса, която настъпва в рамките на 3 месеца след бариатрична операция, е свързана със самата операция.

Въпреки това загубата на коса, която се появява 6 месеца след операцията и след това, може да бъде причинена от дефицит на хранителни вещества, който се развива в резултат на свързана с операция малабсорбция.

Ето защо е важно хората, които са претърпели бариатрична хирургия, да приемат добавки с микроелементи. Те помагат за предотвратяване на загуба на коса, свързана с операцията, както и други сериозни усложнения.

Бърз растеж на косата - 9 работещи съвета

Изследванията показват, че бързата загуба на тегло, която често се наблюдава при хора, следващи много нискокалорични, ограничителни диети, може също да доведе до загуба на коса.

Много фактори могат да повлияят на загубата на коса, включително медицински състояния, хормонална дисрегулация и инфекция.

Други фактори, които могат да доведат до загуба на коса, включват дефицит на микроелементи, недостатъчна консумация на калории или протеини и прием на високи дози от определени хранителни добавки.

Ако изпитвате значителна загуба на коса, важно е да посетите медицински специалист, за да откриете причината или причините за загубата на коса, така че да можете да получите лечението, от което се нуждаете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com