Лекар: Това са най-добрите витамини за косата през пролетта

4375
Лекар: Това са най-добрите витамини за косата през пролетта
Снимка: iStock

В края на зимата, след дългото носене на шапка и продължителния престой в помещения с недостатъчна влажност на въздуха, косата изтънява, губи блясъка и обема си. Често се появява косопад, който е обичаен за пролетта. Руският трихолог д-р Марина Цедрик разкрива кои са най-добрите витамини за косата в това време на годината и как да върнем нейния блясък.

Най-добрите витамини за косата през пролетта

“На първо място, трябва да обърнете внимание на храненето. То трябва да бъде разнообразно, да включва богата на витамини храна. Всеизвестен факт е, че диетите влияят зле на качеството на косата. Често при наличието на някои хронични заболявания хората са принудени да се откажат от цял списък от продукти, но в случая са подходящи специално разработени витаминни комплекси с внимателно подбран състав, както и колаген ( за предпочитане морски) и протеинови комплекси”, казва експертът.

4 витамина за бърз растеж на косата

“Витамините А, Е, С, група В и витамин D имат най-добър ефект върху увредената коса, те също се нуждае от силиций, калций, хром, селен, цинк, мед, желязо. Всички тези хранителни елементи трябва да се приемат най-малко три месеца, тъй като първо витамините и микроелементите отиват за нуждите на "по-важните" органи и системи”, казва трихологът.

“Ако е възможно, коригирайте диетата си: яжте сьомга, черен дроб от треска и хайвер, скумрия, риба тон, херинга, зехтин, орехи, зеленчуци, плодове, зърнени храни и други храни, богати на горните витамини. Много е важно да поддържате баланса на протеини, мазнини и въглехидрати: не се увличайте с храни с ниско съдържание на мазнини, освен ако не е продиктувано от препоръките на лекар и не се прекалявайте със захар и брашно. Тялото, включително косата и кожата, просто се нуждае от адекватно хранене през пролетта, което в крайна сметка ще се отрази не само на външния му вид, но и на благосъстоянието му”, допълва специалистът.

“Също така ви съветвам да обърнете внимание наа масаж на главата. Помага за подобряване на микроциркулацията на кръвта, което осигурява повишено хранене на космените фоликули. Можете да направите този масаж както в салона, така и сами, като използвате гребен или специални устройства или дори просто да масажирате главата си с ръце. Основното условие е да няма възпаление на скалпа”, казва експертът.

Трихологът припомня, че стилизирането на косата с преса се извършва само върху изсушена коса (в противен случай керамиката създава ефекта на горещи клещи, което води до сухота и чупливост). За работа с влажна коса изберете четки с естествен косъм или дървени четки (със заоблени върхове).

Лекар разкри как пиенето на кафе влияе на косата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com