Как нанасянето на тази чудотворна върху лицето може да помогне на кожата ви

4254
Как нанасянето на тази чудотворна върху лицето може да помогне на кожата ви
Снимка: iStock

Суровият мед може да има ползи, когато се прилага върху кожата, включително намаляване на бактериите, ексфолиране и ускоряване на лечебния процес, наред с други.

Медът е сладката, лепкава субстанция, която пчелите произвеждат и съхраняват в кошерите.

В естествената си форма медът се произвежда от ензимна активност, растителна материя и живи бактерии, които се обединяват, за да създадат мощна съставка със стотици практически приложения.

Сваляне на висока температура с мед - звучи странно, но е възможно

Уникалният процес, който създава меда, го прави особено ценен за козметични цели, като изчистване на акне, заздравяване на белези и изравняване на тена на кожата.

Суровият, непастьоризиран мед има най-голям потенциал за локално приложение върху кожата. Продължете да четете, за да разберете как медът може да се нанесе върху лицето ви и да помогне на кожата ви.

Ползи от използването на мед за лице

Суровият мед е пълен с компоненти, полезни за вашата кожа, особено ако имате акне или автоимунни кожни заболявания като екзема или псориазис. Дори свръхрастежът на кандида може да се контролира чрез нанасяне на мед върху кожата ви.

Суровият мед помага за балансирането на бактериите по кожата ви, което го прави чудесен продукт за използване при акне. Медът от манука е изследван като продукт против акне и е установено, че е значително по-ефективен от други популярни продукти.

Медът ускорява процесите на оздравяване на клетките на кожата ви. Ако имате петна или огнище на екзема, медът, който не е пастьоризиран, може да ускори заздравяването и да намали възпалението. Медът от манука е толкова ефективен за бързо заздравяване на рани, че сега се използва от лекари в клинични условия.

Суровият мед също е естествен ексфолиант, което означава, че нанасянето му върху лицето премахва сухата, матова кожа и разкрива нови кожни клетки отдолу.

Употреба на мед върху лицето

Нанасянето на мед върху лицето ви е доста лесно, въпреки че има различни начини да го направите.

Мед за лицето, акне, псориазис и екзема

Медът за хронични кожни заболявания може да се третира с паста, третирана на петна или с маска за лице, която оставяте да действа няколко минути.

Най-важното нещо при използването на мед за лечение на тези състояния е да използвате непастьоризиран мед, като мед от манука.

Жизненоважно е медът, който използвате, да съдържа здравословните си бактерии, за да бъде ефективен. Това ще активира имунната ви система и ще помогне при възпаление и зачервяване, както и ще излекува петна.

Един от начините да използвате мед за лицето си е да го смесите с други съставки, за да създадете успокояваща маска за лице. Преди да направите това, не забравяйте да направите пластирен тест на меда и всички други съставки, за да сте сигурни, че няма да имате алергична реакция.

Предупреждение при алергии

Ако имате алергични реакции към цветен прашец, целина или други продукти, свързани с пчелите, избягвайте използването на мед върху кожата си.

Смес от суров мед и канела е мощна антиоксидантна и антимикробна комбинация.

Смесете три части мед и една част прясно смляна или чиста канела („истинска“ канела) и леко затоплете сместа в микровълновата. Нанесете върху кожата си и оставете сместа за 8 до 10 минути. Изплакнете напълно с топла вода и подсушете кожата си с потупване. Не използвайте, ако сте алергични към канела.

Мед за изсветляване и озаряване на кожата

Изследователите не са направили пряка връзка между използването на мед върху лицето и изсветляването на тъмните петна.

Но тъй като медът има ексфолиращи свойства, използването му върху лицето ви може да премахне мъртвите кожни клетки, които правят кожата ви да изглежда скучна. Това може да разкрие по-ярка кожа.

След като измиете лицето си със сапун и вода, нанесете върху лицето си мед от манука или друга разновидност на непастьоризиран, суров мед. Ако желаете, разредете меда с пречистена вода, за да стане по-малко лепкав и по-лесен за отстраняване. Оставете меда върху кожата си за няколко минути, преди да изплакнете.

Мед за избледняване на белези

Медът помага на процеса на оздравяване на тялото ви, което може да помогне за избледняване на белезите от акне. Можете да използвате мед като точково лечение на белези, като го нанасяте всеки ден или през ден като паста на мястото на белега.

Може също да видите резултати, ако използвате медени маски за лице като част от вашата рутина за красота, както е описано по-горе. Имайте предвид, че това, което знаем за лечебните способности на меда, е ограничено и все още се развива. Проучване установи, че медът може да не е добър за белези, причинени от изгаряния и дълбоки порязвания.

Странични ефекти от прилагането на мед върху лицето

Малко вероятно е медът да предизвика алергична реакция при повечето хора. Трябва да използвате някое от тези средства с повишено внимание, ако имате известни алергии към:

  • прашец
  • целина
  • пчелна отрова

Винаги тествайте нови продукти върху малък участък от кожата си, който е минимално видим, за да видите дали сте алергични.

Кои са храните, които дават най-много енергия

Не забравяйте да премахнете меда от лицето си, преди да си легнете. Медът, оставен върху лицето ви, може да привлече прах и други отпадъци, което може да влоши активния пробив.

Използването на суров мед върху лицето ви може да работи като лечение на акне, белези и тъпа или суха кожа.

Суровият мед е по-скъп от другите видове мед, но е сравнително евтин в сравнение с други козметични продукти за кожата на лицето ви.

Изследователите работят, за да открият повече за това как медът може да помогне на лицето ви да изглежда най-ярко и ясно. Докато нямате алергия, няма голяма причина да не опитате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com