Как влияе кръвната група върху развитието на сърдечни заболявания?

7164
Как влияе кръвната група върху развитието на сърдечни заболявания?
Снимка: iStock

Много се говори за влиянието на кръвната група върху различни заболявания. Учените проучиха дали има връзка между кръвната група и риска от сърдечни заболявания. 

Кръвна група - как се определя?

На повърхността на червените кръвни клетки има антигени, по които се определя кръвната група. Съществуват антигени А и В. Ако са налице само антигени А, кръвната група се определя като А. Ако са само В, кръвната група е В. Ако и двата антигена присъстват върху червените клетки, кръвната група е АВ. Ако в кръвта не присъства нито един от горепосочените антигени, кръвта ще бъде от група 0 и тази група се нарича еволюционно най-стара.

Кой е най-добрият чай за всяка кръвна група?

Кръвна група и риск от сърдечно заболяване

Учените стигнаха до заключението, че хората с кръвни групи А, В и АВ са изложени на по-висок риск от развитие на коронарна болест на сърцето. Това може да се дължи на факта, че генът, отговорен за кръвната група, се намира в близост до гени, които отговарят за възпалителните процеси в организма и участват в клетъчната адхезия (съединяването на клетките една с друга).

Установено е също така, че нивата на два основни протеина, участващи в съсирването на кръвта, са с 25 % по-високи при хората с кръвна група, различна от 0. 

Проучването посочва съсирващия фактор VIII и фактора на фон Вилебранд. Последният е важен за развитието на атеросклерозата. Това заболяване включва отлагане на атеросклеротични плаки във вътрешните слоеве на стените на артериалните съдове. Те намаляват просвета на кръвоносния съд, като по този начин затрудняват притока на кръв и в крайна сметка водят до пълно запушване на съда и, например, до инфаркт на миокарда.

Учени: Това е най-здравата кръвна група, хората с нея живеят много по-дълго

Кръвна група и кръвоносни съдове

Високите нива на холестерола с ниска плътност (LDL), който обикновено се нарича "лош холестерол", подпомагат развитието на атеросклероза, водеща до инфаркт на миокарда или инсулт. Проучванията показват, че хората с кръвна група А имат по-високи нива на LDL холестерол.

Възпалителните процеси в кръвоносните съдове на свой ред водят до исхемия на тъканите, които те снабдяват. Възпалението също така води до уплътняване, стесняване и отслабване на съдовете. Проучването установява, че васкулитът се среща най-често при хора с кръвна група АВ.

Кръвна група и коронарна болест на сърцето - как да я предотвратим

Анализът на дългогодишни изследвания, проведен от Училището по обществено здраве към Бостънския университет, стига до заключението, че съществува връзка между кръвната група и риска от коронарна болест на сърцето. 

Никой не е в състояние да промени кръвната си група, но откритията могат да помогнат на лекарите да разберат по-добре проблема и да се насочат към хората с по-висок риск от сърдечни заболявания. 

Знаейки, че сме част от група с по-висок риск, можем да намалим вероятността от заболяване, като променим начина си на живот към по-здравословен чрез правилно хранене, редовни физически упражнения и отказване от тютюнопушенето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com