Учени: Това е най-здравата кръвна група, хората с нея живеят много по-дълго

117026
Учени: Това е най-здравата кръвна група, хората с нея живеят много по-дълго
Снимка: iStock/Guliver

Здравето на човека е най-важното нещо в живота. Всички търсим начини да бъдем здрави и да запазим това състояние колкото се може повече време. Но има много фактори, които влияят върху здравето ни - хранене, физическа активност, генетика и други. Един от такива фактори е кръвната група.

Но коя е най-здравата кръвна група? 

За да отговорим на този въпрос, трябва да разберем малко повече за кръвта. Кръвта ни се състои от червени и бели кръвни клетки, както и тромбоцити. Всеки човек има определена кръвна група - А, В, ВАВ или О, която се определя от наличието или липсата на антигени на повърхността на червените кръвни клетки и антитела в плазмата. Така има хора с кръвна група А, които имат антиген А и антитела към B, хора с кръвна група В, които имат антиген B и антитела към А, хора с кръвна група ВАВ, които имат и двете антигени и нито едно от антителата, и най-многобройната група О, която няма антигени, но има и антитела към А и В.

Но коя кръвна група е най-здравата? На този въпрос няма един ясен отговор. Всички кръвни групи са важни и имат своите предимства и недостатъци. Например, хората с кръвна група А имат повече шансове да развият белодробни заболявания, но имат по-малък риск от сърдечни проблеми. Хората с кръвна група В имат повече шансове да станат жертва на инфаркт или инсулт, но са по-устойчиви към някои инфекции. Хората с кръвна група ВАВ имат най-малко шанс

да развият някои видове рак, но имат повече вероятност да станат жертва на определени бактерии и вируси. Накрая, хората с кръвна група О са по-малко склонни да имат високо кръвно налягане или да станат жертва на инфаркт или инсулт, но имат повече вероятност да развият стомашни язви. 

Следователно няма ясен отговор на въпроса коя е най-здравата кръвна група. Всички кръвни групи имат своите предимства и недостатъци и трябва да се грижим за здравето си независимо от кръвната група. Важно е да храним здравословно, да правим редовна физическа активност, да не пушим и да ограничаваме консумацията на алкохол. Също така е важно да отидем на редовни медицински прегледи и да следим кръвното си налягане, холестерола и други показатели.

Както виждате, здравето е важно за всеки човек, независимо от кръвната група. Няма най-здрава кръвна група, но има начини да грижим за здравето си и да живеем по-дълго и по-здравословно. Със сигурност трябва да се грижим за себе си и да не подценяваме нито един фактор, който може да влияе върху здравето ни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...