Каква е разликата между цирей и пъпка?

29129
Каква е разликата между цирей и пъпка?
Снимка: iStock/Guliver

Защо се появяват циреи?

Циреите се появяват поради факта, че бактерии, вируси или гъбички проникват във фоликула (торба под кожата, от която растат косми), което провокира развитието на възпаление и образуването на гной. Най-често фоликулите са засегнати от Staphylococcus aureus. Тази бактерия живее на повърхността на кожата и носната лигавица и обикновено не причинява проблеми.

Инфекцията се развива, когато стафилококът навлезе в кожата чрез драскотина, порязване, ухапване от насекомо или дразнене. В отговор на инвазията имунната система започва да произвежда бели кръвни клетки, които трябва да убият бактериите и да спрат развитието на инфекцията. С течение на времето в цирея се натрупва смес от мъртви бактерии, бели кръвни клетки и кожни клетки, образувайки гной. Колкото повече гной се образува вътре в цирея, толкова по-болезнено става.

Циреите често се появяват на места, където кожата се трие в дрехи или в области на тялото с прекомерно изпотяване, като подмишниците, слабините, задните части, бедрата и задната част на врата. При хора, страдащи от акне, може да се появи и по лицето. В някои случаи причината за развитието на цирей е възпаление на врастнал косъм.

Прочети това преди да изстискаш пъпката

Как да различим цирей от пъпка?

Разграничаването на цирей от пъпка понякога може да бъде трудно, особено когато възпалението е все още малко, но циреят обикновено постепенно се увеличава по размер, пълни се с гной и болят. Друга разлика между цирея и пъпката е, че кожата около него се зачервява и се подува. След дълбоко подкожно акне върху кожата могат да останат червени петна или белези, а циреите обикновено заздравяват без следа.

Каква е разликата между цирей и пъпка?

Пъпката е възпаление на един фоликул, а циреят е увреждане на няколко съседни космени фоликула. Външно пъпката изглежда като червеникав, куполообразен клъстер от циреи с множество бяло-жълти гнойни глави. При цирея възпалението обхваща дълбоките слоеве на кожата до подкожната тъкан, така че след заздравяването на абсцеса на негово място може да остане белег. Гнойна глава в центъра на възпалението се появява, като правило, на първия ден от началото.

За какво подсказва акнето в различните части от тялото

За колко дни може да узрее цирей?

Циреят узрява за около седмица. През това време той постепенно се увеличава по размер, а в центъра му се образува гнойна глава. Когато се спука, изтича гной. От този момент започва оздравителният процес, който продължава от една до три седмици, в зависимост от размера на цирея и скоростта на регенерация на кожата.

Какво се случва, ако изстискате цирей?

В никакъв случай цирей не трябва да се изцежда сам, защото инфекцията може да се разпространи дълбоко в кожата и това е изпълнено със сериозни усложнения, особено ако е на лицето, шията или скалпа. Тези области на тялото имат много лимфни възли и кръвоносни съдове, в които могат да проникнат бактерии. Присъствието им в кръвния поток може да причини възпаление на подкожната тъкан (целулит), мозъчните тъкани, бъбреците, сърцето, костите, белите дробове и други органи. В тежки случаи може да се развие отравяне на кръвта (сепсис), животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна хоспитализация.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

5 основателни причини да консумирате ягоди

Никога не яжте тези храни заедно, ако искате да отслабнете

6 естествени метода да се заредите с енергия за лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Кои витамини спомагат за добър сън

4 често срещани грешки, които трябва да избягвате със Скорпион

Полезно ли е фъстъченото масло преди лягане

Защо кожата ви се усеща суха, дори след хидратиране и какво да направите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com