Прочети това преди да изстискаш пъпката

2552
Прочети това преди да изстискаш пъпката
Снимка: iStock/Guliver

Има един съвет, който почти всеки чува през тийнейджърските си години: не изстискай пъпките си! Но всъщност знаете ли какви могат да бъдат последствията от това да се изкушите и все пак да го направите? Прочетете няколко стряскащи неща, които могат да се случат, ако не устоите на желанието да стискате пъпките си:

На първо място ето какво всъщност представлява пъпката. В повечето случаи пъпка изниква, когато пората се запуши с излишни мазнини и мъртви кожни клетки, като и двете подхранват растежа на бактериите и причиняват малка инфекция в порите. Според Американската академия по дерматология има няколко различни вида пъпки. Един често срещан тип се нарича пустула. Това е видът с червена или розова възпалена граница и жълт или бял център. Както подсказва името, пустулите съдържат гной. Това е веществото, което излиза, когато пукнете пъпката. Други видове пъпки включват черни точки, бели точки, папули, възли и кисти. Черните точки всъщност са отворени в горната част и обикновено не са възпалени. Папулите са затворени и могат да бъдат твърди и червени, докато възлите и кистите се намират дълбоко под кожата и често са болезнени.

Докосването на лицето ви, за да изскочат пъпки, може да доведе до повече акне. Дерматолозите казват, че изстискването на една пъпка всъщност може да ви накара да развиете повече такива. Бактериите, мазнините и мъртвата кожа, които се съдържат в пъпката, след като бъдат освободени, могат да се разпространят и да доведат до повече акне. Освен това изстискването на пъпки обикновено включва доста докосване на лицето. Опитът да изстискате пъпка може да я направи по-забележима и да отнеме повече време, за да заздравее.  

Защо се появяват пъпките и как да се отървем от тях?

Опитът да премахнете пъпката чрез изстискване или упражняване на натиск може просто да избута гнойта, съдържаща се в нея по-дълбоко в кожата ви. Това може да удължи времето, необходимо на пъпката да заздравее и дори да направи петното да изглежда по-забележимо. Непрекъснатото натискане, драскане и стискане на кожата ви също може да раздразни кожата наоколо, правейки цялата област да изглежда по-възпалена и грозна от преди. Пукането на пъпки може да доведе до дълготрайни белези. Това вероятно е причината номер едно, която хората цитират, когато обясняват защо не трябва да изстисквате пъпките си.

Според Американската академия по дерматология, чопленето на пъпките и опита за стискането им може да доведе до появата на дълготрайни белези. Въпреки че някои белези могат да избледнеят след месеци или години, понякога са необходими специални лечения като лазерна хирургия, за да се отърве напълно кожата от тях. Пукащите пъпки могат да имат дългосрочни ефекти върху тена ви, включително вдлъбнати белези. Кожата може да бъде трудна за прикриване с грим или други продукти, така че е най-добре да избегнете този резултат, ако можете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com