Какви витамини има в ябълката?

24632
Какви витамини има в ябълката?
Снимка: iStock

След тежките и безкрайни трапези за коледните и новогодишните празници време е за разтоварване и ударна доза витамини, преди отново да настъпи цикълът от януарски поводи да седнем край масата с мезета и пълни чаши – имените дни, които предстоят.

Макар изборът на диета за разтоварване да е индивидуален, има плодове, които се препоръчват повече от други за целта, като сред тях е ябълката. Какви витамини има в ябълката и те ли са причината да се препоръчва именно тя? Ползите от консумацията на ябълки далеч надхвърлят познатите масово и се дължат не само на витамините, които безспорно се съдържат в щедри количества в тях.

Защо не е полезно да ядете ябълки след хранене?

Какви витамини има в ябълката?

Чували ли сте поговорката, че една ябълка на ден държи доктора далеч от вас? Тя съвсем не е случайна. От незапомнени времена хората консумират ябълки не само заради вкусовите им качества, но и заради здравословните ползи от тях, които се дължат и на богатото съдържание на витамини, в най-големи количества от които са:

-          Витамин С

Освен че е познат като витамина, които ни пази от болести в сезона на грипа, витамин С е и мощен естествен антиоксидант, повишаващ  устойчивостта на тялото не само към инфекциозни агенти, но и към увреждания, причинени от свободните радикали. Витамин С има отношение и към производството на колаген, така че е от ключово значение за предпазване от преждевременно стареене и поддържане на кожата млада, свежа и жизнена.

-          Витамини от група Б

За ползите от витамините от тази група може да се напише цял роман. Като цяло ще обобщим, че богатото съдържание на рибофлавин, тиамин и витамин B6 в ябълките е от съществено значение за поддържането на червените кръвни клетки, нервна, сърдечно-съдовата система и цялостното състояние на организма.

-          Витамин К

Витамин К е друг витамин, който може да откриете в щедри количества в ябълките. Работи за здравето на костите и насърчава нормалното съсирване на кръвта.

В по-незначителни количества, но също така от ключово значение за здравето в ябълките ще откриете и витамин Е, важен за имунната система.

Витамините обаче далеч не са единствената причина да консумираме ябълки и да ги считаме за домашния доктор от градината. В тях се съдържат и други ценни вещества, така че освен какви витамини има в ябълката следва да се запитаме и по какъв друг начин ябълките се грижат за здравето ни.

Ако всеки ден ядете по 1 ябълка, с тялото ви ще се случат тези 8 неща

Други ценни вещества в ябълките

Вкусният райски плод сдържа и следните ценни вещества:

1. Фибри

Фибрите са ценни за храносмилателната система и предотвратяване на запека, поддържане на здравословно тегло, понижаване на нивата на холестерола и редуциране на риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Именно фибрите правят ябълката толкова ценна за дните за разтоварване, тъй като те помагат на храносмилателната система, а и редуцират нивата на триглицеридите и лошия холестерол, които щедро сме напомпали с храните на пищните декемврийски трапези.

По отношение на холестерола дори има изследване, което проследява движението на нивата на лошия и на добрия холестерол в кръвта при системната и ежедневна консумация на ябълки за определен период от време. При хората, които консумират ябълки – поне една-две всеки ден, са измерени понижени нива на лошия холестерол с 23 процента за само 6 месеца от началото на консумацията. Този хранителен навик също повишава добрия холестерол в кръвта с 4% през същия период от време.

Двойна е явно ползата по отношение на холестерола от вкусния плод, която полза надхвърля въпроса какви витамини има в ябълката и прави тези витамини далеч не най-важната причина, поради която ги слагаме на масата. Следва да знаете обаче, че фибрите се намират в кората на ябълката, така че не я белете, за да се насладите на тези ползи за здравето. Научни изследвания по темата отличават плода като едни от най-полезните за осигуряване на полезни чревни бактерии, както и сред най-подходящите за предотвратяване на затлъстяването.

2. Минерали

Заедно с витамините те работят за подобряване на функционирането на тъканите, органите и системите в тялото ни и ни поддържат здрави. В ябълката ще откриете едни от най-важните минерали за човешкото тяло – фосфор, калий, калций.

3. Фитонутриенти

Това са съединения, които изпълняват антиоксидантни функции и предпазват тялото от увреждащото действие на свободните радикали. Нещо повече – те имат доказан противовъзпалителен ефект  и оказват подкрепа на имунната система.

Статията има само информативен характер и не е лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Всичко, което трябва да знаете за хипогликемията

Ето кои са най-харесваните зодии - любимците на всички

Кои фактори намаляват ефективността на лекарствата за високо кръвно налягане?

Тези ядки подобряват сърдечното здраве и контролират кръвната захар

Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Гладен си? Ето каква може да е причината

6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com