Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим, ако хемоглобинът е повишен: прости съвети

14 юни 2024, 12:11 часа

Неправилният начин на живот води до това, че един ден качеството на кръвта се променя забележимо.

Уплътнената или съсирена кръв причинява забележими здравословни проблеми. Ако организмът сигнализира за определени нарушения с повишен хемоглобин, какво трябва да се направи първо? Защо медицинският преглед е толкова важен в този случай?

Повишен хемоглобин: симптоми

Ако показателите на хемоглобина при мъжа надвишават 170 г/л, а при жената - 150 г/л, това показва повишена плътност на кръвта. Тъй като е вискозна и не може да циркулира пълноценно, тя лошо подхранва органите и запушва съдовете с кръвни съсиреци. За да осъзнаете, че в организма протичат такива процеси, можете, ако забележите:

- бледа кожа;
- влошено зрение;
- липса на апетит;
- сънливост;
- бърза умора;
- неправилно функциониране на пикочно-половите органи.

Какво е добре да се яде при нисък хемоглобин?

Здраве

Какво да правим, ако хемоглобинът е повишен: прости съвети

Когато се появят тези симптоми, е добре да не отлагате посещението в медицинско заведение, където специалистите ще установят истинската причина за нарушенията и ще изберат подходяща програма за възстановяване.

Какво да правим, ако хемоглобинът в кръвта е повишен?

Излишъкът на този белтък може да бъде причинен от сериозни заболявания на дихателните органи, сърцето и кръвоносните съдове, злокачествени образувания, сериозни натоварвания за дълго време и лоши навици. След като установят причината за високия хемоглобин, лекарите предписват курс, който предвижда подобряване на състоянието на пациента от страна на засегнатите органи, и провеждат мерки за разреждане на кръвта на пациента.

Първата спешна помощ при сериозна ситуация ще се състои в предписване на лекарства за разреждане на кръвта и провеждане на еритрофореза - процедура за отстраняване на излишните кръвни клетки.

Какво да правим с храненето, ако хемоглобинът в кръвта е повишен? Необходимо е да се прояви изключително внимание към избора на продукти, а именно:

- намалете количеството на червеното месо, червените плодове и зеленчуци, хайвера, маслото, елдата, сладкишите и пушените меса като източници на протеини и желязо в диетата;

Лекар: Това е нормалният хемоглобин за мъжете и жените според възрастта им

- да се консумират по-малко мазнини, яйца и тестени изделия, които повишават холестерола;

- яжте повече морски дарове, бяло месо, бобови растения, зеленчуци и ядки.

Мултивитамини с такива стойности на кръвта не само няма да помогнат на пациента, но и ще влошат плачевното състояние.

Хората с такива проблеми не трябва да забравят за физическата активност. Тя е необходима точно толкова, колкото е необходимо за нормалната дейност на костния мозък. В края на краищата, производството на хемоглобин зависи от него. Достатъчно е например плуване и разходки на чист въздух.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес